Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Croma - Climatronic, ciągle wiej na nogi zimnym powietrzem..

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

Dawno się nie udzielałem, a teraz sam mam problem z Kromką.

Chodzi o nawiew na nogi po stronie pasażera, ciągle wieje, i wieje zimnym powietrzem (co w zimie zaczęło przeszkadzać pasażerce)

Po ustawieniu nawiewu na szybę i/lub twarz, na nogi dalej leci zimne powietrze.

Po zamknięciu obiegu jest troszkę lepiej, już nie zaciąga takim zimnem z zewnątrz.

Przy przełączaniu/zmianie ustawień słychać jak silniczek coś próbuje przestawić i takie plastikowe pykanie/tykanie, jak by coś o coś zahaczało i po ponownym obrocie znowu stuka, dość szybko, mogę nagrać filmik/dźwięk.

Czy ktoś ma może zdjęcia jak się do tego dostać i co to może być, co kupić/wymienić można samemu?

Kromka i tak jedzie do ASO na wymianę amortyzatorów, więc mogę to im też zlecić ale pewnie dobrze $$ policzą.

Pozdrawiam,

Marek

Napisano

> Witam wszystkich,

Jak rozumiem wieje tylko pasażerom - kierowcy nie... uszkodzony jest więc silniczek mieszacz powietrza dla strony prawej ... no chyba, że masz na prawą stronę zimne powietrze skierowane hehe.gif ... z tego co pamiętam jest po prawej stronie tunelu - ale skoro terkocze to wystarczy zdjąć boczna osłonę i posłuchać ...

Napisano
  • Autor

> boczna osłonę i posłuchać ...

Znalazłem winowajce, jest to silniczek schowany za schowkiem (nad głównym wentylatorem nawiewu, widać go od spodu). W weekend rozkręcę schowek i wyciągnę ten mieszacz/silniczek, sprawdzę czy da się go naprawić, jak nie to będę szukał nowego.

Napisano

> Zobacz tu ....

Miałem to samo w swoim. Jak pojechałem do warsztatu fiata z wydrukowanym poradnikiem "jak to naprawić", to patrzyli się z politowaniem. Ale łaskawie zgodzili się zrobić. Po pół godzinie politowanie zniknęło cool.gif. A mi chyba 50 zeta z kieszeni. Ale instrukcja jest ok, bo działa bezproblemowo od wakacji.

Napisano
  • Autor

> Zobacz tu ....

Dokładnie to! To kolejny bubel jaki mnie prześladuje.

Z dmuchaniem zimnym powietrzem na nogi pasażera już sobie poradziłem, zablokowany był siłownik/aktywator który porusza klapę, wyciągnąłem, przeczyściłem, założyłem i jest ciepło lub zimno w zależności jaką temperaturę ustawię claps.gif

Jeszcze jedno pytanie, czy po takich operacjach, przestawienie zębatki, czy poruszenie klapą ręcznie trzeba robić jakąś kalibrację klimy? W stilo to było proste z tego co pamiętam trzeba było przytrzymać jakąś tam kombinację guzików na klimie i zaczynał się proces kalibrowania, jak to w Cromie wygląda?

W FES w module klimatyzacji nie ma opcji do kalibrowania.

Napisano

> ręcznie trzeba robić jakąś kalibrację klimy?

Nie.

Tu układ jest inny. W Stilo był silnik sprzężony z potencjometrem i klimatronik zawsze wiedział gdzie jest klapka.. ( ale niestety potencjometry padały ) W Cromie nie masz potencjometru a ustawienie jest na zasadzie przeciążenia prądowego silnika między jednym a 2-gim skrajnym położeniem..

Napisano
  • Autor

> Nie.

Dzięki, wszystko wróciło do normy, poradnik super, był to dokładnie ten sam przypadek.

Po podłączeniu widać było jak klimatyzacja sama się kalibruje, szukała maksymalnego otwarcia/zamknięcia obiegu powietrza (3-4 razy należało nacisnąć przycisk zmiany trybu obiegu powietrza)

Dzięki!

20.GIF20.GIF

Napisano

A ja mam jeszcze pytanie. Ile i gdzie znajduje się silniczków odpowiedzialnych za rozdzielania kierunku nawiewu? Ostatnio podczas przełączanie, kierunku nawiewu właśnie, coś mi zaczęło skrzypieć /terkotać pod deską. Póki co wróciło do normy, wolę jednak w razie czego wiedzieć gdzie szukać.

Pozdr

Napisano
  • Autor

> A ja mam jeszcze pytanie. Ile i gdzie znajduje się silniczków odpowiedzialnych za rozdzielania

> kierunku nawiewu? ...

Ja rozbierałem od strony pasażera (ściągnięta materiałowa osłona tunelu środkowego + wyciągnięty schowek).

Na tunelu środkowym widziałem:

Dolny - miesza ciepło/zimno

Nad nim znajduje się ten o który pytasz, kierunki nawiewu.

Za schowkiem znajduje się nad głowy wentylatorem silniczek od otwierania/zamykania obiegu powietrza - on jest jeden w całym układzie klimatyzacji.

Taki sam zestaw powinien znajdować się od strony kierowcy (z wyłączeniem obiegu zamknięty/otwarty), a to dlatego że mamy klimatyzację dwu strefową.