Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulec ręczny

Featured Replies

Napisano

Ręczny w moim hyundaiu i30 łapie na ostatnich dwóch ząbkach. Na samym początku idzie bardzo lekko. Czy jest jakaś śruba regulacyjna w kabinie? Czy przyczyna tkwi gdzie indziej?

Napisano

> Ręczny w moim hyundaiu i30 łapie na ostatnich dwóch ząbkach. Na samym początku idzie bardzo lekko.

> Czy jest jakaś śruba regulacyjna w kabinie? Czy przyczyna tkwi gdzie indziej?

Ręczny regulujesz na na szczękobębnach

Napisano

> nie ma śruby pod podłokietnikiem na tunelu?

Jest sruba ok.gif

Napisano

> Jest sruba

śruba jest ale w bębno szczękach też jest regulacja - mi mechanik am regulował, w serwisie też chcieli na bębno szcękach regulować

Napisano

> śruba jest ale w bębno szczękach też jest regulacja - mi mechanik am regulował, w serwisie też

> chcieli na bębno szcękach regulować

Ja mam z tylu tarcze. U mnie raz wyregulowali pozniej na gwarancji linke wymienili.

Napisano

> Ja mam z tylu tarcze. U mnie raz wyregulowali pozniej na gwarancji linke wymienili.

Też mam tarcze ale w środku tarczy masz szczęki które rozpychają się wewnątrz tarczy i to obsługuje ręczny. Jak ostatnio zmieniali mi tarcze z tyłu to zwróciłem na to uwagę. Tarcza obsługuje klocki a od wewnątrz są jeszcze jedne szczęki jak w hamulcach bębnowych i tam są szczęki od ręcznego.

Napisano

> Też mam tarcze ale w środku tarczy masz szczęki które rozpychają się wewnątrz tarczy i to obsługuje

> ręczny. Jak ostatnio zmieniali mi tarcze z tyłu to zwróciłem na to uwagę. Tarcza obsługuje

> klocki a od wewnątrz są jeszcze jedne szczęki jak w hamulcach bębnowych i tam są szczęki od

> ręcznego.

dokładnie i tam w środku jest mechanizm do regulacji luzu (ręcznego)

Napisano
  • Autor

> dokładnie i tam w środku jest mechanizm do regulacji luzu (ręcznego)

Tzn, tą śrubą na tunelu nic nie powalczę? Czyli trzeba ściągać tarcze żeby dobrać się do regulacji?

Napisano

> Tzn, tą śrubą na tunelu nic nie powalczę? Czyli trzeba ściągać tarcze żeby dobrać się do regulacji?

Nie trzeba ściągać tarczy , tylko koło. Dostęp do regulacji jest przez dziurę w czole tarczo-bębna. U mnie tak regulowali, a Cee'd i I30 to to samo... zlosnik.gif

Napisano

> Tzn, tą śrubą na tunelu nic nie powalczę? Czyli trzeba ściągać tarcze żeby dobrać się do regulacji?

Ja bym zaczął od śruby w podłokietniku. Jak wystarczy to po co się brudzić.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Ja bym zaczął od śruby w podłokietniku. Jak wystarczy to po co się brudzić.

Podciągnąłem na nakrętce w podłokietniku według instrukcji powinno być 7 "szczęknięć" na ząbkach, u mnie było 9. Wyregulowałem na 7 dokręcając nakrętką (klucz płaski 12), Hamulec zaczyna trzymać na pochyłości na 6 ząbku. Myślę, że ta regulacja służy do skoku dźwigni hamulca i więcej tutaj nie należy regulować, jak będzie przepuszczał to chyba już trzeba regulować na bębnach?