Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

175/65 R15 vs 185/55 R16 roznica w prowadzeniu?

Featured Replies

Napisano

Warto zmieniac opony letnie na 16tki? Ladniej alufelga bedzie wygladala ale czy bedzie jakakolwiek roznica w prowadzeniu? 16tka w tym romziarze jest duzo drozsza plus dojazdowka zostanie 15tka. I kto wie czy sruby nie beda inne wiec dochodzi wozenie dodatkowych śrub i klucza.

Napisano

> Warto zmieniac opony letnie na 16tki? Ladniej alufelga bedzie wygladala ale czy bedzie jakakolwiek

> roznica w prowadzeniu? 16tka w tym romziarze jest duzo drozsza plus dojazdowka zostanie 15tka.

> I kto wie czy sruby nie beda inne wiec dochodzi wozenie dodatkowych śrub i klucza.

Prowadzenie w zakretach i reakcja na ruchy kierownicy na plus

Komfort na minus.

Co so srub to zalezy jakie felgi (jedne i drugie).

Napisano
  • Autor

> Prowadzenie w zakretach i reakcja na ruchy kierownicy na plus

> Komfort na minus.

> Co so srub to zalezy jakie felgi (jedne i drugie).

Na99% beda inne no jedne stalowe drugie aluminiowe.

Napisano

> Warto zmieniac opony letnie na 16tki? Ladniej alufelga bedzie wygladala ale czy bedzie jakakolwiek roznica w prowadzeniu?

Będzie bardziej twardo, mniej komfortowo. Prowadzić powinno się odrobinę lepiej w zakrętach, ale koleiny wyłapują bardziej.

Spalanie wzrośnie, cena opon pewnie też.

Napisano

Z racji przypadku mam podobny zestaw 14/15" 60/55 i nie czuć różnicy. Może gdyby zmierzyć czasy na torze to jakieś ułamki sekund dałoby się urwać na tych niższych i większych?

Napisano

> plus dojazdowka zostanie 15tka.

> I kto wie czy sruby nie beda inne wiec dochodzi wozenie dodatkowych śrub i klucza.

Co z tym kluczem: obawiasz się śrub z łbami na klucz "17" i "19" ? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Co z tym kluczem: obawiasz się śrub z łbami na klucz "17" i "19" ?

Tak mam w ceedzie jedne mam 17 drugie 19. Trzeba wozic dwa klucze, plus tu zostaje 15tka dojazdowka. Wiec mulher.gif sama tego nie ogarnie przy ewentualnej wymianie. Dodatkow dochodzi tlumaczenie assistane etc. Dlatego sie zastanawiam czy warto. Roznica w cenie felg jakies 400zl mam letnie 15tki, ktore musialbym sprzedac i kupic 16tki. Nie wiem czy gra warta swieczki.

Napisano
  • Autor

> Z racji przypadku mam podobny zestaw 14/15" 60/55 i nie czuć różnicy. Może gdyby zmierzyć czasy na

> torze to jakieś ułamki sekund dałoby się urwać na tych niższych i większych?

Czyli chyba zostane przy 65 dchoc dawno na takim balonie nie jezdzilem zlosnik.gif

Napisano

> Tak mam w ceedzie jedne mam 17 drugie 19. Trzeba wozic dwa klucze,

OT: jeśli Cię to urządza, to zostały mi śruby z fiacika, na klucz 19, ze stalówek. Oddam gratis (+ koszt wysyłki).

A co do klucza - był (może gdzie indziej jest nadal?) kiedyś w Lidlu taki z wymienną końcówką 17/19 i w zasadzie taka końcówka + fajka 1/2" jako "napęd" Tobie wystarczy.

Tak, wiem, kobieta... hmm.gif kobieta najlepszym przyjacielem człowieka grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> OT: jeśli Cię to urządza, to zostały mi śruby z fiacika, na klucz 19, ze stalówek. Oddam gratis (+

> koszt wysyłki).

> A co do klucza - był (może gdzie indziej jest nadal?) kiedyś w Lidlu taki z wymienną końcówką 17/19

> i w zasadzie taka końcówka + fajka 1/2" jako "napęd" Tobie wystarczy.

> Tak, wiem, kobieta... kobieta najlepszym przyjacielem człowieka

Ja mam sruby, Tylko tak na chlopski rozum nie jestem w stanie pojac dlaczego w ta sama piaste wchodzi raz sruba 17 raz 19. A wlasciwie sama nakredka, bo sruby sa na stale.

W taki razie jedynym plusem 16tek bedzie wyglad.

Napisano

> tak na chlopski rozum nie jestem w stanie pojac dlaczego w ta sama piaste

> wchodzi raz sruba 17 raz 19. A wlasciwie sama nakredka, bo sruby sa na stale.

To jest dla onanistów masy nieresorowanej... parę gramów zawsze mniej przy nakrętkach "17"... grinser006.gif

Miałme dokładnie to samo, choć odwrotnie, bo bez szpilek: fabryczne śruby M12 na klucz 19, aftermarketowe, długie do dystansów, na klucz 17... niewiem.gif