Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

M50B25 wymiana uszczelki pokrywy głowicy/zaworów

Featured Replies

Napisano

Cieknie. Olej się zbiera w gniazdach świec, silnik zaczyna palić na 5 garów... uwalona cewka albo przewód WN czyli tzw. "fajka".

Objaw jest pospolity.

Komplet uszczelek Victor Reinz (dzięki uprzejmości kolegi Muzyka) leży już grzecznie na tylnej kanapie.

Na jakie zagadki powinienem być przygotowany przy wymianie?

Jakieś nietypowe narzędzia? Tricki dzięki którym uniknę pół godziny żmudnej roboty? Coś na co trzeba szczególnie uważać?

I od kiedy, do cholery, mamy na forum gejowskie emotki?!? yikes.gif

gay.gif

Napisano

Ja odkrecalem sruby wkretarką zeby oszczedzic nadgarstków, a ze robilem to 3x w swojej e39 to wymiana zajmowala mi 0,5h na gotowo grinser006.gif

Zwroc uwage przy dociaganiu srub kapy, zeby nie przesadzic, bo latwo zerwać gwint z tego wzgledu ze jest na dystansie i elementem dociskowym jest gumka podkladka (zreszta warto je dać nowe). Bardzo wazne jest tez zapodanie gluta z sylikonu na ostre krawedzie - nie wiem jak w m50 ale w m54 daje sie sylikon rtv (polecam instant gasket siwy z aluminium) na krawedzie od vanosa i z na tył. Zreszta wszystko masz opisane dokladnie w serwisówce.

Napisano
  • Autor

> Ja odkrecalem sruby wkretarką zeby oszczedzic nadgarstków, a ze robilem to 3x w swojej e39 to

> wymiana zajmowala mi 0,5h na gotowo

to coś chyba nie za bardzo to uszczelniałeś skoro aż 3 razy musiałeś robić hmm.gif

> Zwroc uwage przy dociaganiu srub kapy, zeby nie przesadzic, bo latwo zerwać gwint z tego wzgledu ze

> jest na dystansie i elementem dociskowym jest gumka podkladka (zreszta warto je dać nowe).

1. moment 10Nm, niestety taki klucz dynamometryczny to biały kruk.

2. szkoda że dopiero teraz o tych podkładkach doczytałem. Grosze pewnie kosztuje a jedna mi pękła lekko.

> Bardzo wazne jest tez zapodanie gluta z sylikonu na ostre krawedzie - nie wiem jak w m50 ale w

> m54 daje sie sylikon rtv (polecam instant gasket siwy z aluminium) na krawedzie od vanosa i z

> na tył. Zreszta wszystko masz opisane dokladnie w serwisówce.

po co ten silikon? Oryginalnie go nie ma hmm.gif

Napisano

> to coś chyba nie za bardzo to uszczelniałeś skoro aż 3 razy musiałeś robić

> 1. moment 10Nm, niestety taki klucz dynamometryczny to biały kruk.

dlaczego? mam taki, zakres 5-30Nm działa na prawe i lewe gwinty. Do wyższych zakresów mam 40-210, też lewo-prawo. Tego mniejszego używam częściej niż większego

> 2. szkoda że dopiero teraz o tych podkładkach doczytałem. Grosze pewnie kosztuje a jedna mi pękła

> lekko.

> po co ten silikon? Oryginalnie go nie ma

Napisano

> to coś chyba nie za bardzo to uszczelniałeś skoro aż 3 razy musiałeś robić

Raz nie zapodalem sylikonu tam gdzie trzeba. Nastepnym razem przycialem przy montazu (z tyłu), za 3 razem zrobilem juz dobrze.

> 1. moment 10Nm, niestety taki klucz dynamometryczny to biały kruk.

> 2. szkoda że dopiero teraz o tych podkładkach doczytałem. Grosze pewnie kosztuje a jedna mi pękła

> lekko.

Podkladki wcale takie tanie nie są. Klucz jest zbedny, bo dokreca sie do oporu, wspomnialem tylko o tym zeby tego "na hama" nie dociagac, bo wlasnie tam gwint sie konczy.

> po co ten silikon? Oryginalnie go nie ma

Sprawdz w TISie jesli nie wierzysz.