Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KZAK] Segment C, D , łańcuch

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Cuda na kiju,mam E46 po lifcie z 2002r i jest to wersja M57D30 bez klap w kolektorze ssącym wersja

> 184kM wg.vinu.

spy.gif gdzie taką dorwałeś..... e46 marzeń.

Napisano

> gdzie taką dorwałeś..... e46 marzeń.

Niestety Touring,tak myślałem,jak kupowałem bo chciałem dresiarskiego srebrnego sedana,ale po obejrzeniu kliku ulepionych sztuk poddałem się i zacząłem szukać Touringa. ok.gifZrobiłem już w dwa lata 40tys km i poza wymianą pasków,rolek i napinacza osprzętu(koło na wale nadal jest to ,które było w momencie kupna)oraz wymiany czujnika ciśnienia CR na pompie wtryskowej(delikatnie falujące obory na postoju)tylko robię okresową obsługę czyli olej,filtry,hamulce no i na dniach muszę w końcu wymienić tylne amortyzatory(jeden wylał po wymianie springów na eibach prokit),ale to wynika z mojego lenistwa,przód zmieniłem na amortyzatory Sachsa m-pakietowe,a tylnych nie chciało mi się wymieniać. grinser006.gif

P.S Przebieg mojego auta to obecnie 245tys km na liczniku. grinser006.gif

Napisano

> No i co ? wymienisz rolki , koło pasowe i masz spokój na pół miliona conajmniej..... Obecnie mam

> 300kkm od nowości nic nie ruszane przy łańcuchu i nie ma ani luzów ani hałasów

Łańcuch ma sens w starszych autach. W nowszych gdzie projektowaniem zajmują się ksiegowi to porażka. Przykłady z brzegu to 1.3 CDTI z Opla, 2.0D z nowszych BMW , 1.4 TSI z VW i 3.2 FSI z Audi.

> w tdi , zalecane co 90kkm , a wiadomo wymienia się troche szybciej , 60-70....

Ale po co? 90kkm spokojnie dojedzie jeśli graty są markowe i nie zmieniał tego kowal.

> Sorry odpada

Twój wybór. Jednak uważam że pasek nie jest złym rozwiązaniem.

> Właśnie to mi się podoba jak się rozrządem nie martwie.

Nie znam cen rozrządu łańcuchowego ale obstawiam że wyjdzie z robocizną ze 2x drożej niż paskowy. Nie znając przeszłości auta warto by było go na starcie zmienić. To że łańcuch nie szumi nie znaczy że nagle nie strzeli napinacz. Wiem co mówię. Niedawno braciakowi strzelił napinacz w A6 3.2 FSI . Łańcuch przeskoczył ale na szczeście nie rozwaliło silnika.

Auto 90 kkm z polskiego salonu z pełną historią serwisową.

Rozrząd miał być niby bezobsługowy. biglaugh.gif ASO twierdzi że to nie żadna nowość w tym silniku z pierwszych lat 3.2FSI i nawet zmieniono jakoś konstrukcję napinacza.

Zakłądając ze 1 rozrzad łańcuchowy to kosztowo 2 paskowe to po 180 kkm zaczynasz zyskiwać. Niby opłacalne ale trzeba dużo jeździć

Napisano

> po lifcie miał 204 KM

no nie tylko ...

Do autora wątku przejedź się 2.0d i 3.0d e46 i wybór stanie się łatwiejszy ok.gif Tylko dla mnie e46 jest ciasne w środku

Napisano

> ile ci to pali ?:> manual, automat?

Jestem za młody na automat,skrzynia 5b. tongue.gifNa kotle 60l robię 600-650km miasto,trasa 900-950km. smile.gif