Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Kocioł gazowy + wymiennik

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mojego 12 letniego Junkersa dopadła awaria płyty głównej, której wymiana to koszt ok. 750zł lub więcej. Dokładniej przestał regulować moc i łapie błędy przy grzaniu wody w wymienniku.

Zostałem naumiony zlosnik.gif którą śrubą na zaworze kręcić, gdyby trzeba było zwiększyć lub zmniejszyć moc i tak zamierzam dojechać do wymiany kotła. Naprawy nie biorę pod uwagę, bo taki nowy kocioł kosztuje ok. 2000zł, a ten ma jeszcze wiele innych elementów, które mogą się jeszcze zepsuć z powodu jego "przebiegu".

Na chwilę obecną, ze stałą mocą nie mogę grzać wody, więc uruchomiłem grzałkę elektryczną w wymienniku.

Chcę wymienić zarówno kocioł, jak i wymiennik. To co planuję, to zakup kotła zwykłego (nie kondensacyjnego), jednofunkcyjnego z zaworem trójdrożnym do grzania wody w wymienniku. Mój obecny wymiennik ma 120l (Galmet), więc nowy powinien być minimum tej pojemności.

Teraz pytanie, co wybrać - proszę o konkretny model. Czy pozostać przy Junkersie, czy może zmienić markę?

Za Junkersem przemawia mniej przeróbek w połączeniu, ale to nie jest warunek do wyboru. Zależy mi, żeby kocioł miał w miarę najwyższą sprawność. Różnica w cenie powiedzmy ok. 1000zł nie robi dużej przeszkody, ponieważ rocznie wydaję na gaz ponad 6000zł. Kondensacyjny odpada, ponieważ temperaturę na grzejniki muszę mieć ok. 60st. Przy niższej w mrozy kocioł kręcie 24h/dobę i nie daje rady utrzymać temperatury zadanej.

Podobnie z wymiennikiem, proszę o konkretne sugestie który wybrać. Warunek, żeby miał dodatkowo grzałkę elektryczną, bo w awaryjnych sytuacjach jaką teraz mam, może być przydatna.

Edit. Zapomniałem dodać, że moc kotła powinna być ok. 15kW na co + ponad 20 na wymiennik

Napisano

Viessmann W100, wymiennik mozesz zostawic. Kondensat przy 60st. bedzie działal w kondensacji bo liczy sie temp powrotu nie zasilania

Grzałke dołóż sobie przeplywową.

Napisano
  • Autor

> Viessmann W100, wymiennik mozesz zostawic. Kondensat przy 60st. bedzie działal w kondensacji bo

> liczy sie temp powrotu nie zasilania

U mnie powrót jest w zasadzie zimny, bo oprócz grzejników mam jeszcze część domu w podłogówce. Z głównego "zasilania" jest podłączona podłogówka przez trójdrożny zawór regulacyjny - do regulacji temperatury w obwodzie podłogówki. Dlatego właśnie mam ustawione 60st, żeby jeszcze wystarczyło ciepła na grzejniki w tych pomieszczeniach, gdzie nie ma podłogówki.

W tych warunkach będzie dobrym wyborem kocioł kondensacyjny?

> Grzałke dołóż sobie przeplywową.

Wymiennik muszę wymienić, bo ten co mam już ma słabszą wydajność. Temperatura jaką osiąga woda jest ok. 10st niższa niż 12 lat temu wink.gif

Napisano

> Witam,

> Mojego 12 letniego Junkersa dopadła awaria płyty głównej, której wymiana to koszt ok. 750zł lub

> więcej. Dokładniej przestał regulować moc i łapie błędy przy grzaniu wody w wymienniku.

> Zostałem naumiony którą śrubą na zaworze kręcić, gdyby trzeba było zwiększyć lub zmniejszyć moc i

> tak zamierzam dojechać do wymiany kotła. Naprawy nie biorę pod uwagę, bo taki nowy kocioł

> kosztuje ok. 2000zł, a ten ma jeszcze wiele innych elementów, które mogą się jeszcze zepsuć z

> powodu jego "przebiegu".

> Na chwilę obecną, ze stałą mocą nie mogę grzać wody, więc uruchomiłem grzałkę elektryczną w

> wymienniku.

> Chcę wymienić zarówno kocioł, jak i wymiennik. To co planuję, to zakup kotła zwykłego (nie

> kondensacyjnego), jednofunkcyjnego z zaworem trójdrożnym do grzania wody w wymienniku. Mój

> obecny wymiennik ma 120l (Galmet), więc nowy powinien być minimum tej pojemności.

> Teraz pytanie, co wybrać - proszę o konkretny model. Czy pozostać przy Junkersie, czy może zmienić

> markę?

> Za Junkersem przemawia mniej przeróbek w połączeniu, ale to nie jest warunek do wyboru. Zależy mi,

> żeby kocioł miał w miarę najwyższą sprawność. Różnica w cenie powiedzmy ok. 1000zł nie robi

> dużej przeszkody, ponieważ rocznie wydaję na gaz ponad 6000zł. Kondensacyjny odpada, ponieważ

> temperaturę na grzejniki muszę mieć ok. 60st. Przy niższej w mrozy kocioł kręcie 24h/dobę i

> nie daje rady utrzymać temperatury zadanej.

> Podobnie z wymiennikiem, proszę o konkretne sugestie który wybrać. Warunek, żeby miał dodatkowo

> grzałkę elektryczną, bo w awaryjnych sytuacjach jaką teraz mam, może być przydatna.

> Edit. Zapomniałem dodać, że moc kotła powinna być ok. 15kW na co + ponad 20 na wymiennik

Co do wymiennika to polecam Kospele - duży wybór modeli i pojemności oraz dobra izolacja (klasa A)

Napisano
  • Autor

> Co do wymiennika to polecam Kospele - duży wybór modeli i pojemności oraz dobra izolacja (klasa A)

Zdecydowałem się na pozostanie przy tych samych markach, czyli kocioł Junkers Ceraclass ZS14-2 DV KE + wymiennik Galmet.

Tylko tutaj mam dylemat, który model wymiennika.

Jeden model to Neptun Kombi elektronik 120l, który ma moc wymiennika 23kW przy 70st.C

Drugi model to Vulcan 120l, który ma moc wymiennika 29kW przy 70st.C.

Kocił ma moc maksymalną ok. 23kW

Vulcan ma bardziej estetyczny wygląd, tylko pytanie, czy jeżeli wymiennik ma większą moc niż kocioł, to temperatura wody będzie dogrzana tak jak w tym z mniejszą mocą?

Albo inaczej zadam pytanie, który wymiennik będzie lepiej "dopasowany" do kotła?

Wiem tylko tyle, że moc wymiennika nie może być za mała, bo kocił będzie przegrzewał.

Napisano

> Zdecydowałem się na pozostanie przy tych samych markach, czyli kocioł Junkers Ceraclass ZS14-2 DV

> KE + wymiennik Galmet.

> Tylko tutaj mam dylemat, który model wymiennika.

> Jeden model to Neptun Kombi elektronik 120l, który ma moc wymiennika 23kW przy 70st.C

> Drugi model to Vulcan 120l, który ma moc wymiennika 29kW przy 70st.C.

> Kocił ma moc maksymalną ok. 23kW

> Vulcan ma bardziej estetyczny wygląd, tylko pytanie, czy jeżeli wymiennik ma większą moc niż

> kocioł, to temperatura wody będzie dogrzana tak jak w tym z mniejszą mocą?

> Albo inaczej zadam pytanie, który wymiennik będzie lepiej "dopasowany" do kotła?

> Wiem tylko tyle, że moc wymiennika nie może być za mała, bo kocił będzie przegrzewał.

porównaj tylko parametr "Dobowe straty ciepła" i policz ile kasy będzie kosztowała różnica rocznie.

Napisano
  • Autor

> porównaj tylko parametr "Dobowe straty ciepła" i policz ile kasy będzie kosztowała różnica rocznie.

Faktycznie nie zwróciłem uwagi na szczegółowe parametry. Przekonałeś mnie do tego Kospela, więc biorę pod uwagę SW-120 i grzałka elektryczna ok.gif

Tylko czy taka duża moc wężownicy 37kW będzie "pasowała" do kotła, który ma moc maksymalną 23kW? hmm.gif

Teraz znowu zacznę przeglądać inne kotły zlosnik.gif

Napisano

> Faktycznie nie zwróciłem uwagi na szczegółowe parametry. Przekonałeś mnie do tego Kospela, więc

> biorę pod uwagę SW-120 i grzałka elektryczna

> Tylko czy taka duża moc wężownicy 37kW będzie "pasowała" do kotła, który ma moc maksymalną 23kW?

> Teraz znowu zacznę przeglądać inne kotły

Spokojnie - po prostu będzie lepiej odbierała ciepło z pieca.

Napisano

> Faktycznie nie zwróciłem uwagi na szczegółowe parametry. Przekonałeś mnie do tego Kospela, więc

> biorę pod uwagę SW-120 i grzałka elektryczna

> Tylko czy taka duża moc wężownicy 37kW będzie "pasowała" do kotła, który ma moc maksymalną 23kW?

> Teraz znowu zacznę przeglądać inne kotły

Zobacz jeszcze Biawar - maja jeszcze mniejsze straty.

Napisano
  • Autor

> Zobacz jeszcze Biawar - maja jeszcze mniejsze straty.

IThankYou.gif

100l (OW-E 100.7A) wydaje się być idealny. Piszą nawet, że wymiennik jest od środka emaliowany ceramicznie, jako dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne, co jest dla niego też na plus ok.gif

Nawet nie miałem świadomości, że mamy taki duży wybór firm na rynku panic.gifzlosnik.gif

Napisano

> 100l (OW-E 100.7A) wydaje się być idealny. Piszą nawet, że wymiennik jest od środka emaliowany

> ceramicznie, jako dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne, co jest dla niego też na plus

> Nawet nie miałem świadomości, że mamy taki duży wybór firm na rynku

Miałem go na oku, tylko 150.

Jednak kupiłem Biawar MEGA W-E 150.81 z dodatkową grzałką, bo jest stojący i ma przyłącza z boku.

Napisano
  • Autor

> Miałem go na oku, tylko 150.

> Jednak kupiłem Biawar MEGA W-E 150.81 z dodatkową grzałką, bo jest stojący i ma przyłącza z boku.

W moim pomieszczeniu gospodarczym raczej ciężko byłoby mi wygospodarować miejsce na wymiennik stojący. Obecny Galmet 120l też jest wiszący, z wyjściami z boku i to rozwiazanie jest optymalne. Ten Biawar 100l jest trochę niższy, co pozwoli podłączyć przyłącza od dołu i zachować funkcjonalność pomieszczenia.

Zastanawiałem się, czy 100l będzie wystarczajacy, ale powinno być ok. Przy obecnym 120l, kiedy np nalewam więcej wody do wanny, kocioł swobodnie daje radę na bierząco ją dogrzewać ok.gif