Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Działanie wspomagania a poduszki McPhersona

Featured Replies

Napisano

W warsztacie zdiagnozowali, że ciężko działające wspomaganie to wina zużytych poduszek mocowania amortyzatora. Jest to możliwe ?

Napisano

> Jest to możliwe ?

Teoretycznie tak, bo przecież na tym łożysku kręci się koło, a wykonuje to układ kierowniczy grinser006.gif.

Napisano

> W warsztacie zdiagnozowali, że ciężko działające wspomaganie to wina zużytych poduszek mocowania amortyzatora. Jest to możliwe ?

Owszem - jest to możliwe. Wspomaganie hydrauliczne, czy elektryczne?

Napisano
  • Autor

> Owszem - jest to możliwe. Wspomaganie hydrauliczne, czy elektryczne?

hydrauliczne.

Napisano

> hydrauliczne.

Wymieniany był płyn? Jeżeli nie - sprawdź w instrukcji serwisowej samochodu jaki ma być i go wymień. Najprościej (dla purystów niedostatecznie - ale uwierz mi - wystarczy to w zupełności...) jest odciągnąć płyn ze zbiorniczka wyrównawczego, napełnić go świeżym, potem uruchomić auto, pokręcić kierownicą od oporu do oporu, pozwolić pompie popracować kilkanaście minut. Potem operację powtarzasz - znowu odsysasz płyn, zalewasz świeżym i jeździsz jakiś czas - dzień, dwa, żeby wypłukać dobrze układ. Następnie operację powtarzasz (tzn. wymieniasz zawartość zbiorniczka) aż w zbiorniczku będzie czysty, klarowny płyn. Najlepiej wymiana jednej objętości co 2-3 dni (inaczej - kilkaset kilometrów kręcenia kierownicą wink.gif ). Najczęściej wystarcza w zupełności wymiana +/- 1-1,5 objętości układu (np. ja w przypadku układu o pojemności 0,9 litra przepompowałem w ten sposób około półtora litra płynu).

Nie wierzyłem, że coś takiego może pomóc. Namówił mnie Kolega z AK i naprawdę - byłem w szoku, że kierownica może tak lekko się obracać ok.gif

Napisano

> W warsztacie zdiagnozowali, że ciężko działające wspomaganie to wina zużytych poduszek mocowania

> amortyzatora. Jest to możliwe ?

A nie łożyska wzdłużnego? Czy w czasie kręcenia kołami na postoju daje się odczuć jak by skokowe skręcanie kół?

Napisano
  • Autor

> A nie łożyska wzdłużnego? Czy w czasie kręcenia kołami na postoju daje się odczuć jak by skokowe

> skręcanie kół?

tak mi się wydaje, że jest taki objaw. Rzadko jeżdżę tym autem, bo to żony pojazd.

Napisano

> tak mi się wydaje, że jest taki objaw. Rzadko jeżdżę tym autem, bo to żony pojazd.

Poduszki raczej się nie obracają, a łożyska od tego są.

Tyle, że jak rozepną kolumnę to i łożyska i poduszki można zmienić.

Napisano
  • Autor

> wymien lozyska, sa tanie

mówisz o poduszkach amortyzatorów ? Po ile są ?

Napisano

Mialem uwalone (zacierajace) sie lozysko w Grande Punto (wspomaganie elektryczne) i jak skrecalem to czylem na kierownicy, co wiecej jak sie dobrze zakleszczylo to sprezyna sie skrecala (bo gora sie nie ruszala) i strzelala potem to po calej budzie sie nioslo.