Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przełączanie z LPG na benzyne przy maksymalnych obrotach

Featured Replies

Napisano

Odkryłem przez przypadek taką przypadłość w moim orlando [1,8 benzyna + LPG "fabryczne"]. Otóż przy gazie w "podłodze" gdy silnik dojdzie do czerwonej kreski (6500 obr/min) następuje przełączenie instalacji z LPG na benzynę, tzn. centralka pika jak przy braku gazu. Pikanie nie ustaje gdy obroty spadną i trzeba "ręcznie" przełączyć na LPG. Dzieje się tak tylko przy obrotach maksymalnych (6500), poniżej tych obrotów przy pedale gazu w podłodze silnik pracuje cały czas na LPG. Odkryłem to w sumie przez przypadek, gdyż o ile zdarzało mi się przyspieszać z maksymalnym gazem to biegi zmieniałem poniżej obrotów maksymalnych (czyli dużo przed czerwonym polem na obrotomierzu). Oprócz tej dziwnej przypadłości instalacja LPG zachowuje się bezproblemowo. Ilość gazu w zbiorniku nie ma wpływu na to zjawisko.

Instalacja jest "fabryczna" czyli BRC.

Czy może ktoś użytkuje orlando lub cruza z tym silnikiem i "fabrycznym" LPG i też ma ten sam efekt ? Nie wiem czy to cecha "fabryczna" czy może kwestia regulacji instalacji. Ponieważ to przełączanie następuje tylko przy obrotach maksymalnych podejrzewam że ma to coś wspólnego z tzw. "odcinką" czyli zabezpieczeniem silnika przed przekroczeniem obrotów maksymalnych.

Za jakiś czas mam przegląd gwarancyjny więc to zgłoszę. W normalnej jeździe to zjawisko wogóle nie przeszkadza.

Napisano

W Epice też miałem odcinkę gazu - ustawiany poziom obrotów wg uznania usera. Powrót na LPG odbywał się automatycznie ok.gif

Napisano

to normalne zjawisko.Przełaczenie na Pb niekoniecznie musi nastapic w takich warunkach.npjak auto obciazone jedziesz plynnie i nagle potrzebujesz przyspieszenia i gaz w podloge i jak cisnienie gazu spadnie ponizej wyznaczonego progu rowniez przelaczy na Pb po czym automatycznie powiniwn wrocic na LPG pod warunkiem ze cisnienie jest pozyzej progu min takie zabezpieczenie ay nie braklo paliwka i to nie ma znaczenia jakiego dlatego naprzyklad zakladanie odciecia pompy w takim ukladzie to glupota i igranie z zyciem

Napisano

A nie ma tak , że powyżej jakiś obrotów (np. 6500) czas spalania gazu jest za długi na tak wysokie obroty. Spala się wolniej od benzyny i może jest jakieś wczesne zabezpieczenie. Kiedyś coś w tym stylu tłumaczył mi gazownik , powyżej ustalonych obrotów instalka przeskakiwała na gaz ale powinna wrócić po zejściu z rpm. Nie pamiętam dokładnie , jak będę na wymianie filtrów to się dopytam.

Napisano

Stawiam na za niskie ciśnienie gazu za reduktorem i instalacja przechodzi w stan jakby gaz się skończył, w innym przypadku jakby było to celowe ustawienie instalacji bo po spadku obrotów powinna z powrotem powrócić do zasilania gazowego.

Odcinka działa na lpg więc bez sensu by było przełączenie przy tych 6500 rpm na benzynę niewiem.gif W moim poprzednim jak i obecnym aucie odcinki działały bez problemu na gazie waytogo.gif

Napisano

> A nie ma tak , że powyżej jakiś obrotów (np. 6500) czas spalania gazu jest za długi na tak wysokie

> obroty.

Nie

Napisano

To że przełączy na NoPb to ok, ale powinno potem wrócić na LPG. Zapytaj na gazowym kąciku bo są tam specjaliści od BRC . Ja osobiście nie robiłem takich testów do odcinki.