Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

filtr do wody

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad filtrem do wody i proszę o poradę. Mam bardzo, bardzo zakamienioną wodę i chcę to zmienić. Na chwilę obecną mam dzbanek z wymiennymi filtrami aby w ogóle dało się pić coś ciepłego a potrzebuję czegoś co da mi wodę z kranu nadającą się do picia oraz lepszą pracę pralki i zmywarki a także bezproblemową pracę spłuczki, czyli wszystkiego co potrzebuje zimnej wody. Niestety mam ciepłą wodę z sieci, więc nie pozbędę się zacieków na wannie i zlewozywaku, chyba, że ciepłą też da się filtrować. W markecie znalazłem jakąś przezroczystą obudowę i mogę tam załadować filtr zmiękczający ale jego przepustowość i trwałość wyklucza zamontowanie tego za głównym zaworem wody. Ostatni wątek tutaj o oczyszczaniu wody i polecanej osmozie też mi nie pomógł bo chcę mieć generalnie odwapnioną wodę z każdego ujęcia a nie tylko w jednym punkcie. Wiem, że są jakieś stacje uzdatniające kosztujące parę tysięcy i być może poszedłbym w tym kierunku ale potrzebuję pewności, że warto i będzie to miało u mnie sens.

Instalacja z wodomierzem zmieniona na miedzianą, jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie.

Napisano

Musisz najpierw zbadać fizykochemicznie parametr twardości wody. Zakładam, że filtr narurowy na niewiele się zda. Pewnie lepiej byłoby zainwestować w zmiękczacz oparty na jakimś złożu.

Napisano
  • Autor

> Musisz najpierw zbadać fizykochemicznie parametr twardości wody. Zakładam, że filtr narurowy na

> niewiele się zda. Pewnie lepiej byłoby zainwestować w zmiękczacz oparty na jakimś złożu.

Mógłbyś opisać dokładnie o co chodzi i jak tego dokonać? Wiem, że mam twardą wodę, herbaty robionej "prosto z kranu" nie dopijesz do końca bo na dole pływa wyraźnie widoczny osad. W czajniku na grzałce osadza się w ekspresowym tempie wapniowa otoczka, która pęka i odpada na dno. Powiedzmy, że raz dziennie trzeba wylać z czajnika te syfy i przepłukać. Filtr dzbankowy bardzo dobrze poprawia tę sytuację ale starcza na króciutko i poprawia tylko wodę w szklance lub w garnku.

Napisano

LINK

napisz do nich na maila to Ci doradzą, ja kupowałem świetnie doradzili no i świetny kontakt z osobami którzy się znają w temacie

Napisano

> Mógłbyś opisać dokładnie o co chodzi i jak tego dokonać? Wiem, że mam twardą wodę, herbaty robionej

> "prosto z kranu" nie dopijesz do końca bo na dole pływa wyraźnie widoczny osad. W czajniku na

> grzałce osadza się w ekspresowym tempie wapniowa otoczka, która pęka i odpada na dno.

> Powiedzmy, że raz dziennie trzeba wylać z czajnika te syfy i przepłukać. Filtr dzbankowy

> bardzo dobrze poprawia tę sytuację ale starcza na króciutko i poprawia tylko wodę w szklance

> lub w garnku.

Dokonać tego można instalując na instalacji stację uzdatniania wody opartą na złożu zmiękczającym. Osobiście pomyślałbym o czymś zasypanym Crystal Rightem 100, ale najlepiej najpierw dać wodę do badania w Sanepidzie lub lokalnym laboratorium wodociągów.

Napisano
  • Autor

> Dokonać tego można instalując na instalacji stację uzdatniania wody opartą na złożu zmiękczającym.

> Osobiście pomyślałbym o czymś zasypanym Crystal Rightem 100, ale najlepiej najpierw dać wodę

> do badania w Sanepidzie lub lokalnym laboratorium wodociągów.

A nie wystarczy bełkot znaleziony na stronie "mojego" MPWiK?

Quote:

Są to wody wodorowęglanowo-wapniowe lub wodorowęglanowo-wapniowo-magnezowe, średnio twarde i twarde (twardość ogólna wynosi 280-380 mg/l, jest to głównie twardość węglanowa), o odczynie obojętnym lub słabo zasadowym (pH w granicach 7,0-7,5), o dość dużej mineralizacji ogólnej (suma związków mineralnych wynosi od 250 do 500 mg na litr wody), niekiedy z podwyższoną zawartością żelaza. Wody te charakteryzują korzystne cechy jakościowe: doskonała przezroczystość, bezbarwność, bezzapachowość, mała utlenialność, bardzo niska zawartość substancji organicznych, stała temperatura w złożu ok. 9°C. Długi czas krążenia wody w złożu, sięgający średnio 30 lat, gwarantuje jej wysokie oczyszczenie z substancji zawartych w infiltrujących wodach powierzchniowych i opadowych. Cechy skał podłoża warunkują stosunkowo wysoką twardość lubelskiej wody, a jednocześnie dość duże jej zmineralizowanie.

Napisano
  • Autor

> LINK

> napisz do nich na maila to Ci doradzą, ja kupowałem świetnie doradzili no i świetny kontakt z

> osobami którzy się znają w temacie

Jutro spróbuję zadzwonić, zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki, czegoś w tym stylu szukam waytogo.gif