Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EUROSCAN i MAP

Featured Replies

Napisano

Testuje zrobionego euroscana na 1,6 16V i wyskakuje błąd MAP czyli czujnik ciśnienia bezwzględnego skasowanie pomaga tylko do następnego włączenia silnika i teraz pytanie jakie mają być wartości na wolnych obrotach mam ok 250 do 350 mmhg a przy nie pracującym silniku ok 730 mmhg i drugie zapytanie gdzie jest czujnik ciśnienia atmosferycznego który jest podpięty do 10 nogi ECU , jego wartość mam ok 730 mmhg .Wszelkie sugestie mile widziane skromny.gif

Napisano
  • Autor

Opracowanie z "elektrody" wykonanie własne poszukuje jeszcze procedur i opisów polskich i oczywiście mapy zapłonu zależności bo narazie mam po włosku dane z Magneti Marelli

Napisano
  • Autor

Nikt nic nie wie? To wam powiem błąd MAP wyskakuje zawsze po przekręceniu stacyjki do momentu aż silnik przepracuje około 5-6 min temperature ok 80 stopni.Później ECU sam kasuje błąd. grinser006.gif

Napisano

Jak będę miał coś więcej czasu to ci sprawdzę wartości u mnie , jedynie co teraz mogę ci podac to napięcie po przekręceniu zapłonu , które między pinem 2 i 3 sprawnego MAP-a powinno mieć 5V w modelach 95 - 98 .

Napisano

> Testuje zrobionego euroscana na 1,6 16V i wyskakuje błąd MAP czyli

> czujnik ciśnienia bezwzględnego skasowanie pomaga tylko do

> następnego włączenia silnika i teraz pytanie jakie mają być

> wartości na wolnych obrotach mam ok 250 do 350 mmhg

okolo 300 mm Hg,nie powinno skakac za bardzo.

a przy nie

> pracującym silniku ok 730 mmhg

OK,ciśnienie atmosferyczne

i drugie zapytanie gdzie jest

> czujnik ciśnienia atmosferycznego który jest podpięty do 10

> nogi ECU , jego wartość mam ok 730 mmhg

na pewno jest taki czujnik w 1.6 ? hmm.gif

Mi się wydaje,ze w tym wtrysku ciśnienie otoczenia jest brane z MAP-sensora moment przed uruchomieniem silnika...

Napisano
  • Autor

Napięcie do 4.75 V jest na pinie "C" czujnika po podłożeniu potencjometru wyższe wywalało błąd braku czujnika.

Napisano

> Napięcie do 4.75 V jest na pinie "C" czujnika

jesli to przy ciśnieniu atmosferycznym,to OK ok.gif

Napisano

> Napięcie do 4.75 V jest na pinie "C" czujnika po podłożeniu

> potencjometru wyższe wywalało błąd braku czujnika.

A z którego roku masz auto , bo są różnice w czujnikach ?

Napisano
  • Autor

Marea W 1.6 16V 96r i napięcia są zgodne z tabelą z książki Zembowicza.

Napisano

OK , w takim razie napięcie między pinami licząc od lewej 2 i 3 patrząc na czujnik ( jak ma uchwyty w dół ) powinno się zmieniać na pracującym silniku w zakresie 0,25 - 4,75 V .

Napisano
  • Autor

W tabelce moich wypocin widać pracę czujnika ,oczywiście napięciami sondy lambda nie należy za bardzo sugerować ponieważ za bardzo skacze a odswieżanie programu jest za wolne.Co do czujnika z pin 10 to już znalazłem że występuje on tylko w samochodach z klimą,a ciśnienie atmosferyczne bierze z czujnika MAP z pierwszej chwili włączenia i trzyma go przez cały czas do wyłączenia silnika. A moją intencją teraz było stwierdzenie że ten błąd musi być na początku po włączeniu silnika (potwierdzone grzebaniem w netcie) grinser006.gif

Napisano

Podłączę się do tematu ze swoim pytankiem...

zescanowałem dzisiaj swoją padaczkę zlosnik.gif i jeśli chodzi o silniczek, to żadnych błędów nie posiada brawo.gif, prametry odczytane ok.gif.

Podłączyłem się również do AIRBAGu i pokazało mi taki błąd:

276537499-fault.jpg

o co chodzi???

pozdr.

post-17595-14352468688963_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Też jestem na etapie walki z ARS ale wtedy gdy masz to co się wyświetla wciśnij F10 to Ci wyświetli "o co chodzi " jest tam czasami info o pinach i na schemacie można zlokalizować problem

Napisano

było to pierwsze odpalenie mojego SCANa, więc tylko tak pobieżnie przeglądnąłem co w trawie piszczy i jak to wygląda, ale pewnie jeszcze się z tym pobawię wink.gif

pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.