Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z turbiną?

Featured Replies

Napisano

Pacjent silnik TDI na pompowtryskach z turbiną o zmiennej geometrii ozn. ATD silnik bardzo powoli wkręca sie na obroty dopiero po przekroczeniu 2500 obr. dostaje mocy i wydaje się że normalnie reaguje na pedał gazu do 2500 obr. mimo wciśniętego pedału gazu na full obroty anemicznie się zwiększają trwa to jakieś 1-1.5 sek. sytuacja na postoju czy też w trakcie jazdy identyczna auto podczas ruchu ledwo przyśpiesza a po przekroczeniu magocznych 2.5k obr dostaje takiego strzała że ucieka z pod tyłka. Zabrałem auto od mechanika bo ewidentnie sobie nie radzi wymienił moduł BSI mieszek (gruszka) sterujący łopatkami na turbibie jakieś tam zaworki i nadal auto nie jeździ. Mam już dość i chciałbym go zaprowadzić do kogoś kumatego ale wcześniej sam chciał bym poznać możliwe przyczyny by mnie znowu nikt nie oszukał. Czy możliwe ze wszystko gra tylko trzeba w kompie ład zrobić? czy może turbo do czyszczenia / regeneracji?

Napisano

na myśl przychodzi mi regulacja układu zmiennej geometrii, wygląda mi na zbyt luźno wyregulowane stąd ten strzał od 2500rpm, skręcić sztangę na gruszce i zobaczyć czy pomogło...

rozumiem że błędów nie ma żadnych

Napisano

Błędy jakieś są ? sprawdź

Może być to przepływomierz .

Napisano
  • Autor

Też chwilę o tym pomyślałem ale nie wiem dlaczego do 2,5 tys obr. nie pracuje turbina? powinna cały czas pracować tylko raz z mniejszą wydajnością raz z większą przynajmniej ja tak to rozumiem. Można zmniejszyć ten próg np. o 500 obr. mniej?

Błędów żadnych nie ma

Napisano
  • Autor

Uszkodzony przepływomierz będzie walił błędami?

W tym przypadku błędów brak

Napisano

> Uszkodzony przepływomierz będzie walił błędami?

> W tym przypadku błędów brak

Błędów brak ale powinieneś zrobić logi dynamiczne i będzie wszystko wiadomo.

Napisano

> Uszkodzony przepływomierz będzie walił błędami?

> W tym przypadku błędów brak

Odłącz go na chwilę - wypinając kostkę.

Napisano
  • Autor

> na myśl przychodzi mi regulacja układu zmiennej geometrii, wygląda mi na zbyt luźno wyregulowane

> stąd ten strzał od 2500rpm, skręcić sztangę na gruszce i zobaczyć czy pomogło...

> rozumiem że błędów nie ma żadnych

Podkręciłem jakieś dwa obroty i jest lepiej wyraźnie lepiej wchodzi w obroty i dodatkowo od 2 tys obr. zaczyna przyśpieszać, teraz pytanie czy mogę jeszcze podkręcić?

Napisano

> Podkręciłem jakieś dwa obroty i jest lepiej wyraźnie lepiej wchodzi w obroty i dodatkowo od 2 tys

> obr. zaczyna przyśpieszać, teraz pytanie czy mogę jeszcze podkręcić?

trzeba zrobić logi dynamiczne i wtedy się okaże czy turbawka wstaje tak jak powinna czy za późno czy może za wcześnie...

na oko to wiesz....przesadzisz z podkręceniem i będziesz miał wiecznego notlaufa