Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] nie można uruchomić

Featured Replies

Napisano

Wczoraj, po raz pierwszy od posiadania autka, nie mogłem uruchomić silnika. Przy odpalaniu jakby przez pół sekundy próbował zapłony chwycić, ale po tym wszystko milkło i słychać było tylko szum jałowego kręcenia. Drugie odpalanie było już bez tego "wstępu".

Ustaliłem co następuje:

pasek rozrządu sprawny.

paliwo jest podawane przez wtryskiwacz

żadne błędy nie są odnotowane, piny 6 i 5 zwarte, zapłon włączony, no i nic nie mruga

świece dziś wymienione na nowe, iskra jest niebieska,

Po wymianie świec i próbie uruchomienia pojawił się ponownie ten 1/2 sekundowy pomruk i dalej nic się nie działo. Drugie uruchomienie już bez tego wstępu.

Dodam, że od kilku dni autko odpoczywało, a ostatnio w sobotę miało tylko krótki wyjazd na podwórze i wjazd go garażu, przy czym po zapaleniu obroty utrzymywały się na dość niskim poziomie - 1k1 z lekką tendencją do nierównej pracy, podczas gdy po każdym odpalaniu na gorącym czy zimnym w lecie obroty zawsze wchodziły na 2-3s do 1k3-1k5.

Autko jest w zasadzie w stanie fabrycznym, żadnych modernizacji nie przeprowadzałem.

Koledzy eksperci, w jakiej kolejności szukać najbardziej prawdopodobnych źródeł problemu?

Pozdrawiam

Napisano

Zakręć dosłownie pół obrotu wału.

Wyjmij bezpiecznik pompy paliwa i spróbuj odpalić. Zanotuj, czy silnik zagada na dłuższy czas.

Napisano
  • Autor

> Zakręć dosłownie pół obrotu wału.

Czy może to być pchnięcie na 4-tym biegu o powiedzmy 2 metry, właśnie po drugiej porażce przepchałem tak o około 10m aż w wydechu pojawił się zapach paliwa, miałem wrażeni jakby dosyć łatwo dawało się Asterkę popychać...

> Wyjmij bezpiecznik pompy paliwa i spróbuj odpalić. Zanotuj, czy silnik zagada na dłuższy czas.

Rozumiem że chodzi o F2

Podczas ostatnich minut zmierzyłem czujnik temp. silnika - 5k02 Ohm przy +5 stopniach.

Reszta po próbach

Dzięki!

EDIT:

Intencję tego pół obrotu wału pojąłem dopiero po odpisaniu Tobie. Chodziło o krótki uruchomienie rozrusznika. I tak właśnie zrobiłem, ale ostatnią poprzednią moją czynnością z Astrą było przeturlanie jej na 4 biegu.

Zgodnie z Twoja radą chciałem uruchomić rozrusznik na ułamek sekundy, ale nim go wyłączyłem BINGO Astra zaskoczyła. Przy czym krótko na początku chodziła jak po "zalaniu", bynajmniej nie czymś mocniejszym. Po dłuższej chwili wszytko pracowało normalnie na 1k3 obrotach, na wyższe wchodził silnik gładko, a ponowne odpalenie też odbyło się bez problemów.

Czyli co? Wtryskiwacz podaje za dużo paliwa, a może leje się gdzieś po bokach! Ciśnienie w układzie wtryskowym, rozkalibrowany wtryskiwacz, czy jakaś nieszczelność? Układu wtrysku jeszcze nigdy nie rozbierałem. Dodam, że spalanie na trasie mam wzorowe, ale na krótkich dystansach to i dziewiątkę przekroczyć potrafi. Zużyte świece wyglądały jak po pracy na bogatej mieszance. Końcówka wydechu jest pokryta jedynie niewielkim nalotem sadzy.

Gdzie wpierw szukać przyczyny bogatej mieszanki?

Pozdrawiam!

Scaliłem posty. Proszę używać przycisku edycja.

[Orochimaru]