Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia - biegi zgrzytają

Featured Replies

Napisano

Objaw miałem wcześniej jeszcze przed wymianą sprzęgła - przy wrzucaniu trójki zgrzyta ale łudziłem się że to sprzęgło jest winne. Niestety okazało się, że jednak nie i trzeba będzie całą operację powtórzyć. Kolejnym podejrzanym jest synchronizator. Czy ktoś z Was przerabiał może taki problem?

Czy warto jest szukać synchronizatora, czy lepiej poszukać skrzyni biegów?

Napisano

> Objaw miałem wcześniej jeszcze przed wymianą sprzęgła - przy wrzucaniu trójki zgrzyta ale łudziłem

> się że to sprzęgło jest winne. Niestety okazało się, że jednak nie i trzeba będzie całą

> operację powtórzyć. Kolejnym podejrzanym jest synchronizator. Czy ktoś z Was przerabiał może

> taki problem?

> Czy warto jest szukać synchronizatora, czy lepiej poszukać skrzyni biegów?

Mogą być rozregulowane linki sterujące skrzynią.

Napisano
  • Autor

> Mogą być rozregulowane linki sterujące skrzynią.

A jedną mam dziwnie poluzowaną - sprawdzę to.

Napisano

Zanim rozbierzemy pół auta - warto kontrolnie odpowietrzyć układ sterowania sprzęgłem lub/i zmienić płyn - koszt niewielki.

Pierwsza pobieżna diagnoza skrzyni biegów to obserwowanie lewarka podczas przyspieszania czy hamowania silnikiem na wybranych biegach - czy się nie telepie, czy się nie porusza przy operowaniu pedałem gazu.

Napisano
  • Autor

> Zanim rozbierzemy pół auta - warto kontrolnie odpowietrzyć układ sterowania sprzęgłem lub/i zmienić

> płyn - koszt niewielki.

> Pierwsza pobieżna diagnoza skrzyni biegów to obserwowanie lewarka podczas przyspieszania czy

> hamowania silnikiem na wybranych biegach - czy się nie telepie, czy się nie porusza przy

> operowaniu pedałem gazu.

Układ odpowietrzony, płyn wymieniony nawet 2x.

Objawy są następujące:

Jak przyspieszam spokojnie i zmieniam bieg z 2 na 3 pomiędzy 1000 a 2000 obrotów to bieg wchodzi gładko. Jeśli podkręcę wyżej to zgrzyta, a przy redukcji z 4 na 3 jest gorzej bo tu trudniej cyrklować obrotami więc prawie za każdym razem zgrzyta.

Napisano

> Objaw miałem wcześniej jeszcze przed wymianą sprzęgła - przy wrzucaniu trójki zgrzyta ale łudziłem

> się że to sprzęgło jest winne. Niestety okazało się, że jednak nie i trzeba będzie całą

> operację powtórzyć. Kolejnym podejrzanym jest synchronizator. Czy ktoś z Was przerabiał może

> taki problem?

> Czy warto jest szukać synchronizatora, czy lepiej poszukać skrzyni biegów?

A stan oleju w skrzyni?

Ja zaczynam zawsze od wymiany oleju w skrzyni jak zgrzyta - jak na razie zawsze działało waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Był wymieniony przy wymianie sprzęgła.

Napisano

> Był wymieniony przy wymianie sprzęgła.

Dobry mechanik potrzebny do oceny czy to sprzęgło czy skrzynia?W remont skrzyni bym się nie bawił . Dobrą skrzynie można kupić za 500zł .Ja kilka lat temu kupiłem do Marei JTD skrzynie na allegro . Z mojej olej wypływał ,ale biegi chodziły lekko...zrobiłem jeszcze trasę z Olsztyna do Warszawy nie wiedząc ,ze mam pękniętą obudowę . W Warszawie zaczęła głośno pracować bez oleju ,ale po ostygnięciu wróciłem do Olsztyna bez dziwnych hałasów. . Do wymiany biegi chodziły lekko...czyli beż oleju biegi działają ....Rozpiętość cen na allegro jest od 500-1500 i wszyscy piszą ,ze jak nowa to kupiłem ta za 500 i do dziś jeździ u kolegi któremu auto sprzedałem.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Skrzynia zdiagnozowana i przyczyna zgrzytania na trzecim biegu też. Winny synchronizator, jak się nauczę umieszczać zdjęcia to puszczę fotkę.

0c0f918a7097148e75b3a17767f8542e_1.jpg

Z jednej strony są zęby a z drugiej już nie. To właśnie jest przyczyna zgrzytania.