Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diagnostyka OBD2

Featured Replies

Napisano

Witam

Chciałbym kupić jakiś tani diagnoster do mojej Toyoty. Oprócz skanowania błędów silnika i ich ewentualnego kasowania, chciałbym mieć opcję z czytywania parametrów z innych podzespołów. Wpadł mi w oko taki skaner

tu

Myślałem też nad adapterem na ELM 327 + jakiś program do diagnostyki na Androida.

Możecie koledzy pomóc w wyborze i coś doradzić ?

Napisano

> Witam

> Chciałbym kupić jakiś tani diagnoster do mojej Toyoty. Oprócz skanowania błędów silnika i ich

> ewentualnego kasowania, chciałbym mieć opcję z czytywania parametrów z innych podzespołów.

> Wpadł mi w oko taki skaner

> tu

> Myślałem też nad adapterem na ELM 327 + jakiś program do diagnostyki na Androida.

> Możecie koledzy pomóc w wyborze i coś doradzić ?

dołączam się do pytania co lepsze skaner czy kabel?

Napisano

> Witam

> Chciałbym kupić jakiś tani diagnoster do mojej Toyoty. Oprócz skanowania błędów silnika i ich

> ewentualnego kasowania, chciałbym mieć opcję z czytywania parametrów z innych podzespołów.

> Wpadł mi w oko taki skaner

> tu

> Myślałem też nad adapterem na ELM 327 + jakiś program do diagnostyki na Androida.

To z linka i zwykły bzyczek elm237 pod andka ma dostęp tylko do silnika, generalnie oba urzadzenia to to samo tylko w innym pudełku.

Napisano

Mam zainstalowany w telefonie torque - do tego ELM 327 z bluetooth.

Z Vectrą z 2007 działa. Astra też 2007 nie widzi.

Wszystko zależy od auta.

Skanuje błędy, pozwala także jej skasować.

Pooglądaj filmiki na YT dotyczące torque.

Napisano

> Mam zainstalowany w telefonie torque - do tego ELM 327 z bluetooth.

> Z Vectrą z 2007 działa. Astra też 2007 nie widzi.

> Wszystko zależy od auta.

> Skanuje błędy, pozwala także jej skasować.

> Pooglądaj filmiki na YT dotyczące torque.

W tej konfiguracji sprawdzałem i działają na:

coroll e12 1.4 2005

ceed 2009 1.6 klekot przed liftingiem

vectra klekoty 1.9 przed i poliftowe 2005

mazda 6 2.0 2003 i 2.0 2005

jaguar 2004

ps. taki bzyczek tylko około 50zł a w dzisiejszych czasach zawsze się może przydać

Napisano
  • Autor

...a możesz kolego któryś ELM polecić bo każdy swoje chwali niewiem.gif

Napisano

elm to zabawka, laczy sie tylko z silnikiem parametrow pokaże kilka...

do czytania bledow i kasowania ok, ale do diagnostyki sie nie nadaje

dodam, ze jak wyswietli Ci się błąd X może on oznaczać uszkodzenie elementu Y i wtedy trzeba mieć podgląd wszystkich parametrów ,aby cokolwiek zdiagnozować

Napisano
  • Autor

> elm to zabawka, laczy sie tylko z silnikiem parametrow pokaże kilka...

> do czytania bledow i kasowania ok, ale do diagnostyki sie nie nadaje

> dodam, ze jak wyswietli Ci się błąd X może on oznaczać uszkodzenie elementu Y i wtedy trzeba mieć

> podgląd wszystkich parametrów ,aby cokolwiek zdiagnozować

Lepiej już to cudo z linku ?

Napisano

> Lepiej już to cudo z linku ?

Ogolnie sprzęt tani, uniwersalny odczyta coś ze sterownika silnika i tyle, nie polaczy się z innymi układami w aucie a jest tam ich kilka...

Dobry jest dla warsztatów np. auto gazu itp. gdzie wywala blad lambdy przy zlej regulacji itp, ale warsztat zajmujacy sie elektroniką używa bardziej zaawansowanego sprzętu.

Dla Ciebie to będzie urządzenie dające info , że coś się dzieje, albo jak coś odepniesz, zapalisz auto , zapali blad to go wygasisz i tyle.

Bywa tak że masz blad lambdy, a winny jest przeplywomierz, albo masz blad egr, a winny jest zawór turbosprezarki albo pekniety wezyk podcisnienia, bez pelnych parametrow można wydać kasę na części, które są sprawne.

Napisano
  • Autor

> Ogolnie sprzęt tani, uniwersalny odczyta coś ze sterownika silnika i tyle, nie polaczy się z innymi

> układami w aucie a jest tam ich kilka...

> Dobry jest dla warsztatów np. auto gazu itp. gdzie wywala blad lambdy przy zlej regulacji itp, ale

> warsztat zajmujacy sie elektroniką używa bardziej zaawansowanego sprzętu.

> Dla Ciebie to będzie urządzenie dające info , że coś się dzieje, albo jak coś odepniesz, zapalisz

> auto , zapali blad to go wygasisz i tyle.

Właśnie do czytania błędów i ich ewentualnego kasowania potrzebuje. Dlaczego tym nie odczytam innych układów? Na niektórych aukcja ELM327 jest opis że można czytać - reklama ?

Napisano

> Właśnie do czytania błędów i ich ewentualnego kasowania potrzebuje. Dlaczego tym nie odczytam

> innych układów? Na niektórych aukcja ELM327 jest opis że można czytać - reklama ?

odczytasz np. Fiata , ale nie japonczyka

Napisano
  • Autor

> odczytasz np. Fiata , ale nie japonczyka

rozumiem że tym z linku w pierwszym poście też nie odczytam innych układów ?

Napisano

> Właśnie do czytania błędów i ich ewentualnego kasowania potrzebuje. Dlaczego tym nie odczytam

> innych układów? Na niektórych aukcja ELM327 jest opis że można czytać - reklama ?

mialem taki oto wynalazek:

klik - allegro

jesli chodzi o diagnostyke to jakas kompletna pomylka. Po podlaczeniu do corolli e12, a pozniej do Puga 407 wywalal losowe bledy. Po odlaczeniu i ponownym podlaczeniu zestaw bledow ulegal zmianie.

Jedyne zastosowanie - live data w programie Torque Pro.

Napisano
  • Autor

Czy na desce rozdzielczej miałeś najpierw jakieś błędy ?

Dziwne, że po ponownym podpięciu pokazywał inne błędy niewiem.gif

Napisano

> rozumiem że tym z linku w pierwszym poście też nie odczytam innych układów ?

W zasadzie to zalezy od oprogramowania, jak znajdziesz dobry program do kompleksowej diagnostyki auta i ten program bedzie wymagal do dzialania elm-a to ok, ale w praktyce nie ma takiego programu i o to sie rozchodzi.

jest program pod konkretny sprzet i tak sie kupuje soft+hardware w komplecie nie rozłącznie, tanie zabawki czytaja kody silnika

Napisano

> W zasadzie to zalezy od oprogramowania, jak znajdziesz dobry program do kompleksowej diagnostyki

> auta i ten program bedzie wymagal do dzialania elm-a to ok, ale w praktyce nie ma takiego

> programu i o to sie rozchodzi.

> jest program pod konkretny sprzet i tak sie kupuje soft+hardware w komplecie nie rozłącznie, tanie

> zabawki czytaja kody silnika

Nie zawsze, dla przykladu MultiEcuScan, ktorym w polaczeniu z np: z elm327 moze zdzialac wiecej niz komp serwisowy w ASO wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie zawsze, dla przykladu MultiEcuScan, ktorym w polaczeniu z np: z elm327 moze zdzialac wiecej

> niz komp serwisowy w ASO

ale chyba nie we wszystkich markach niewiem.gif