Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak mocy Pilne

Featured Replies

Napisano

Witam

Własnie wracałem do domu i gdy ruszałem na światłach auto straciło moc . Nie wiem co jest grane . Nie szarpie nie prycha idzie równo tylko tak jak bym mu zaczepił przyczepe od traktora bo ledwo sie buja .

gasiłem odpalałem i odpala normalnie.

Sprawdzałem przewody świece tzn ruszałem zdejmowałem zakładałem i wydaje mi sie że OK

Wiem jak mniej wiecej zachowuje sie auto jak np przewody sa luźne lub coś ze świaca na 1 garze ale to nie taki objaw. Pod maską nic nie tyrkoli itp.

Gdzie szukac przyczyny ?

Wiem że to wrózenie z fusów ale akurat na juto potrzebuje auto a to niedziele i wizyta w warsztacie odpada?

Co jeszcze można sprawdzić co mogło by wskazywać na takie objawy.

Napisano

> Witam

> Własnie wracałem do domu i gdy ruszałem na światłach auto straciło moc . Nie wiem co jest grane .

> Nie szarpie nie prycha idzie równo tylko tak jak bym mu zaczepił przyczepe od traktora bo

> ledwo sie buja .

> gasiłem odpalałem i odpala normalnie.

> Sprawdzałem przewody świece tzn ruszałem zedjmowałem zakładałem i wydaje mi sie że OK

> Wiem jak mniej wiecej zachiwuje sie auto jak np przewody sa luźne lub cośze świaca na 1 garze ale

> to nie taki objaw. Pod maską nic nie tyrkoli itp.

> Grze szukac przyczyny ?

> Wiem że to wrózenie z fusów ale akurat na juto potrzebuje auto a to niedziele i wizyta w warsztacie

> odpada?

> Co jeszcze można sprawdzić co mogło by wyywac na takie objawy.

sonda?

Napisano
  • Autor

> sonda?

Nie sprawdzałem Jak sprawdzić Miernik mam tylko nie wiem co i jak ?

PS Poczytałem o objawach uszkodzonej sondy i raczej nie wydaje mis ie zeby to akurat było to. Stało sie to nagle wczesniej nie palił wiecej a spadek mocy jest naprawde duży .

Napisano

zwykłym miernikiem sondy nie pomierzysz.

jak mamy wróżyć z fusów to może przestawiony rozrząd?

Napisano

Też pomyślałem o przestawionym rozrządzie, tylko u mnie jak się przestawił to silnik słychać było, że chodził inaczej. Pyrkał.

Napisano
  • Autor

> Też pomyślałem o przestawionym rozrządzie, tylko u mnie jak się przestawił to silnik słychać było,

> że chodził inaczej. Pyrkał.

Tylko że ja mam doścmocno splanowana glowice wiec chyba jak by sie przestawil to zawory waliły by w tłoki przynajmniej tak mi sie wydaje

Napisano
  • Autor

> Też pomyślałem o przestawionym rozrządzie, tylko u mnie jak się przestawił to silnik słychać było,

> że chodził inaczej. Pyrkał.

Raczej to rozrząt potrzebuje tylko się upewnić bo dziś niestety musiałem użyc auta i zaryzykowałem

Objawy oprócz tych co pisałem wcześniej to widoczny brak hamowania silnikiem tzn wcześniej jak puszczałem gaz to auto wyraźnie zwalniało a teraz zachowuje się tak jak bym gaz puszczał delikatnie po woli a nie gwałtownie . Po wcisnieciu gazu na luzzie do 5tys wkreca się normalnie a później przerywa i faluje .

CPW to raczej na 100% nie jest bo by nie odpalał przynajmniej tak kiedyś miałem że jak ciepły nie zapalał po wymianie wszystko było OK

Sonda ? Tego nie wiem ale czy przy sondzie były by takie objawy po puszczeniu gazu?

PS

Jak ktoś ma zdjęcia znaków jak powinien być ustawiony rozrząt w 1,2 8v to byłbym wdzięczny bo ciężko mi zlokalizować znaki który jak ma być ustawiony [email protected]

Napisano

> Raczej to rozrząt potrzebuje tylko się upewnić bo dziś niestety musiałem użyc auta i zaryzykowałem

> Objawy oprócz tych co pisałem wcześniej to widoczny brak hamowania silnikiem tzn wcześniej jak

> puszczałem gaz to auto wyraźnie zwalniało a teraz zachowuje się tak jak bym gaz puszczał

> delikatnie po woli a nie gwałtownie . Po wcisnieciu gazu na luzzie do 5tys wkreca się

> normalnie a później przerywa i faluje .

> CPW to raczej na 100% nie jest bo by nie odpalał przynajmniej tak kiedyś miałem że jak ciepły nie

> zapalał po wymianie wszystko było OK

> Sonda ? Tego nie wiem ale czy przy sondzie były by takie objawy po puszczeniu gazu?

> PS

> Jak ktoś ma zdjęcia znaków jak powinien być ustawiony rozrząt w 1,2 8v to byłbym wdzięczny bo

> ciężko mi zlokalizować znaki który jak ma być ustawiony [email protected]

Przy walnietej sondzie po puszczeniu gazu z wysokich obrotów by lekko prychał z wydechu. Na rozgrzanym silniku kiedy to sonda pracuje w pętli zamkniętej w IAW`e korekta lambda powinna oscylować w miarę zwiększania i zmniejszania obrotów.

A jak koniecznie chcesz pomierzyć sondę chodź zwykłym miernikiem będzie trudno to:

Napięcie sygnału:

przy mieszance bogatej 0,05 do 0,4 V

przy mieszance ubogiej 0,6 do 0,9V

Napisano
  • Autor

Auto naprawione przyczyna pasek przeskoczył o 2 zęby .

Zrobiłem sam z pomocą internetu zdjęć itp. bo warsztaty to jakas masakra z cenami claps.gif

Po ustawieniu musiałem zrestartować kompa bo chyba dlatego ze jeździłem to się poprzestawiało i jak było dobrze ustawione to i tak do 3 tys prychał i kichał

Tak że dzięki za wszelka pomoc

Napisano

> Auto naprawione przyczyna pasek przeskoczył o 2 zęby .

> Zrobiłem sam z pomocą internetu zdjęć itp. bo warsztaty to jakas masakra z cenami

> Po ustawieniu musiałem zrestartować kompa bo chyba dlatego ze jeździłem to się poprzestawiało i jak

> było dobrze ustawione to i tak do 3 tys prychał i kichał

> Tak że dzięki za wszelka pomoc

Fajnie, że podałeś rozwiązanie, pytanie tylko co było powodem przeskoku? Nie zaciera się na przykład pompa wody? Rozrząd chyba od ruszenia sam z siebie nie przeskakuje.

Napisano
  • Autor

Wydaje mi sie że pasek był za luźny bo według książki max mozna go wygiąc 90 stopni a ja swój to mogłem okręcić o 180

No i tu rodzi sie pytanie na które zdania sa podzielone

Czy po wymianie rozrządu nalezy po jakims czasie sprawdzić naciąg paska czy nie ?

Jedni twierdza że nie trzeba (większość) inni że trzeba

Ja sie przekonałem że trzeba bo pasek był luźny jak bym w pore to zauważył to nie było by problemu mam nauczke i od tej pory jak sobie co 1-2 tys odchyle klapke i sprawdze to mi nie ubędzie a może unikne niespodzianek