Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ABS astra F problem

Featured Replies

Napisano

Witam

Do tematu , ostatnio grzebałem trochę przy złączach w lewym słupku , nie odłączyłem aku ( błąd ) . Złącza rozłączyłem i złączyłem ponownie . Po tym fakcie mam problem z Absem , otóż po przekręceniu kluczyka kontrolka nie gaśnie . Po wyjęciu bezpiecznika od abs kontrolka nadal świeci tylko ciut mniej rażącym światłem . Po odłączeniu złącza przy sterowniku abs kontrolka nadal świeci po odpaleniu silnika .. Co mogło się stać ?

Pozdrawiam

Napisano

> Co mogło się stać ?

Popsułeś skromny.gif

Zrób test ostrego hamowania, żeby sprawdzić, czy faktycznie ABS nie działa, czy tylko kontrolka ma zwarcie.

Obejrzyj okolice wtyczek.

Zwłaszcza kabelek brązowo-żółty na pinie 26, czy nie jest uszkodzona izolacja. Czy piny we wtyczkach nie ucierpiały.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Niestety po sprawdzeniu złącz problem nie zniknął , czy ma ktoś jakiś pomysł skąd może brać się zwarcie do kontrolki ?? Dziś zabieram się za czyszczenie połączeń masowych być może to coś da

Pozdrawiam

Napisano

Wypnij ww. pin 26 z wtyczki (albo rozłącz ją) i zobacz jakie jest napięcie od strony nadwozia i od strony deski rozdzielczej. Będziesz wiedział w którą stronę udać się dalej.

Napisano

Witam!

> Do tematu , ostatnio grzebałem trochę przy złączach w lewym słupku , nie odłączyłem aku ( błąd ) .

Czy chodzi o tylny slupek? O lampy?

Bo jesli tak to ma to zwiazek z ABS-em. U mnie w prawej lampie jest troche za krotka wiazaka i wtyczka ma tendencje do przekrzywiania sie, a wowczas zapala sie ABS i nie dziala. Testowalem ABSa na wszystkie sposoby zanim sie spostrzeglem. Podmienialem nawet komputer ABSu, az do momentu, kiedy to wyczailem. Wystarczylo nieco poruszac wtyczka od lampy i po problemie. A bywalo i tak, ze ABS sie wylaczal (zapalala lampka), kiedy skrecalem w prawo - kierunkowskaz+hamulec, wtedy pojawial sie spadek napiecia. Sugeruje zatem sprawdzic dobrze te zlacza od lamp tylnich, bo jak wyczytalem kiedys na forum, to stamtad komputer ABS pobiera napiecie, ktorego spadek ponizej 10.5 V objawia sie zalaczeniem lampki ABS i wylaczeniem calego ukladu.

jaras