Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Niestety po raz kolejny ktoś był uprzejmy wpakować się w mój samochód. Tym razem strzał w lewy bok, mniej więcej na wysokości przedniego koła. Kosztorys (wstępny, bo coś jeszcze mogło pójść) wygląda tak:

Okladzina zderzaka przedniego

Reflektorz kierunkowskazem kpl.

Blotnik przedni

Nadkole wewn.

Wahacz poprzeczny dolny

Kolumna zawieszenia z amortyzatorem

Drążek przegubowy stab.

Zwrotnica

Półoś

Tarcza kola aluminiowa przod

Opona 205 / 55 / R / 16T 7.0mm

Rzecz jest robiona z OC sprawcy, ubezpieczyciel (PROAMA) jak to zwykle bywa próbuje przyoszczędzić nie swoje pieniądze.

Powiedzcie mi, żebym miał 100% pewności zanim zacznę robić dym:

Wahacz, kolumna zawieszenia, drążek przegubowy, zwrotnica, półoś, reflektor i opona powinny być wymieniane x2, prawda?

Ze względów bezpieczeństwa przede wszystkim.

Napisano

opona tak, reflektor powinien być. ew. amory też parami

Napisano

> Wahacz, kolumna zawieszenia, drążek przegubowy, zwrotnica, półoś, reflektor i opona powinny być

> wymieniane x2, prawda?

> Ze względów bezpieczeństwa przede wszystkim.

IMO amory, sprężyny, opony - tak.

Półoś, zwrotnica czy wahacz - tu nie powinno być raczej różnicy czy wymienisz tylko jedną sztukę - nie wszystkie elementy zawieszenia trzeba wymieniać parami.

Reflektor - w sumie nie wiem... ja bym tam wymienił tylko ten rozbity.

Napisano

> Niestety po raz kolejny ktoś był uprzejmy wpakować się w mój samochód. Tym razem strzał w lewy bok,

> mniej więcej na wysokości przedniego koła. Kosztorys (wstępny, bo coś jeszcze mogło pójść)

> wygląda tak:

>

> Okladzina zderzaka przedniego

> Reflektorz kierunkowskazem kpl.

> Blotnik przedni

> Nadkole wewn.

> Wahacz poprzeczny dolny

> Kolumna zawieszenia z amortyzatorem

> Drążek przegubowy stab.

> Zwrotnica

> Półoś

> Tarcza kola aluminiowa przod

> Opona 205 / 55 / R / 16T 7.0mm

> Rzecz jest robiona z OC sprawcy, ubezpieczyciel (PROAMA) jak to zwykle bywa próbuje przyoszczędzić

> nie swoje pieniądze.

> Powiedzcie mi, żebym miał 100% pewności zanim zacznę robić dym:

> Wahacz, kolumna zawieszenia, drążek przegubowy, zwrotnica, półoś, reflektor i opona powinny być

> wymieniane x2, prawda?

Jak w Fiacie Brava otrzymałem podobne uderzenie, ale w tylne prawe koło, to rzeczoznawca ubezpieczyciela sprawcy orzekła szkodę całkowitą.

Ja widziałem tylko połamany kołpak, lekko wgniecione tylne drzwi i nadkole smile.gif. Blacharz powiedział, że za 800zł mi to zrobi, że śladu nie będzie.

Napisano

swieca.gif

Coś się tłuką te foki zlosnik.gif

Ty masz chyba gorzej, bo mi zawieszenia nie tknęło wink.gif

Jak masz jakiś dziwny twór typu Proama to wal do ASO i rób bezgotówkowo, albo leć do firmy zajmującymi się odszkodowania, uwierz mi ciężka droga przed Tobą jak chcesz mieć porządnie naprawione wg technologii a nie po taniości grinser006.gif

Napisano

> wymieniane x2, prawda?

Opony, amortyzatory, sprężyny oczywiśćie, że tylko parami. Mimo tego te sku..bańce zazwyczaj liczą oponę i amortyzator tylko te uszkodzone. Koleżance jak jej wjechał ktoś to ubezpieczyciel chciał zapłacić za jeden amor, choć ocalały miał za sobą 50 000 km, a mi jak uszkodziłem jedną oponę z winy zarządcy drogi, chcieli zapłacić tylko za jedną oponę (choć druga miała 4 mm). Jak zaprotestujesz zazwyczaj zaczną jakieś głupie wywody, że ocalały amor/opona mieści się w normie i nie wpłynie to negatywnie na bezpieczeństwo, więc nie ma uzasadnienia wymiany całej pary, a zrobienie tak stanowiłoby Twoje bezpodstawne wzbogacenie screwy.gif Jak się odwołasz to miękną.

Napisano

> Opony, amortyzatory, sprężyny oczywiśćie, że tylko parami. Mimo tego te sku..bańce zazwyczaj liczą

> oponę i amortyzator tylko te uszkodzone.

Tak właśnie, mi liczyli za jedną oponę, drugiej nie chcieli dać i nie dali. Otrzymałem ją po znajomości od serwisu, oni sobie to pewnie policzyli w czymś innym i już.

Pozostaje sąd, tam sprawa do wygrania, ale wygodniej jest chyba oddać sprawę firmie zajmującej się odszkodowaniami. Oni od ręki lecą do właściwego sądu, składają papiery i jeszcze sobie na tym dobrze zarobią przy okazji grinser006.gif

Napisano

> Ale ja nie robię za gotówkę. Niestety "spec" łyka wszystko co mu Proama powie.

Dodaj specowi, że przekładnia kierownicza pewnie też pójdzie się 270747800-sex.gif i nawet jeśli nie będzie wyczuwalnych luzów nalegaj na jej wymianę, inaczej luz zrobi Ci się zapewne za jakiś czas.

Napisano
  • Autor

Heh, spec twierdzi, że auto jest już gotowe i mam w czwartek odebrać. Amor niby "wywalczył". Fakt, że części oryginalne, ale nie wymienił wszystkiego co trzeba. Nic, nie będę się kopał z dwoma na raz, odbiorę i powalczę z ubezpieczycielem. Problem z ASO polega na tym, że oni również robią chałę.

I w czwartek napiszę co to za spec.