Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony Lassa Compentus. Miał lub ma ktoś?

Featured Replies

Napisano

Ponieważ stałem się szczęśliwym posiadaczem mojego pierwszego "czterołapa" (Terrano), dlatego chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was użytkuje lub użytkował opony Lassa Compentus.

lassa-competus-at-a-t-2.jpg

Dobre to to czy nie?

Już kupiłem, także gdyby nie był to dobry wybór to i tak musztarda po obiedzie, ale chciałbym przynajmniej usłyszeć jakieś opinie kogoś kto miał styczność z tymi oponami.

Opona z rodziny wielosezonowych z jakimiś małymi właściwościami terenowymi. Rozmiar 235/75R15. Opony mają też krawędź chroniącą brzegi felgi.

Kupiłem cztery sztuki i z montażem kosztowało mnie to 1400zł.

Napisano

To ile zaoszczędziłeś porównując np. ze sprawdzoną i chwaloną od lat Yokohama Geolandar AT?

Edit: Już widzę, jakąś stówkę na oponie. Nie mam zdania, nic o nich nie słyszałem.

Napisano

> To ile zaoszczędziłeś porównując np. ze sprawdzoną i chwaloną od lat Yokohama Geolandar AT?

no wlasnie zastanawia mnie co sklania ludzi do takich eksperymentow gdy na rynku sa sprawdzone produkty?

Napisano
  • Autor

> no wlasnie zastanawia mnie co sklania ludzi do takich eksperymentow gdy na rynku sa sprawdzone

> produkty?

Ja wiem czy eksperyment. W tym przypadku opona miała być wielosezonowa i tania.

Jak się bardzo sprawować tego nie wiem. Z pewnością napiszę jak się zużyją.

Napisano

> Ja wiem czy eksperyment. W tym przypadku opona miała być wielosezonowa i tania.

no tak, jest tania.. ale nie wiele tansza od markowych wink.gif

Napisano
  • Autor

> no tak, jest tania.. ale nie wiele tansza od markowych

Myślę jednak, że obecnie producenci w miarę dbają o jakość, bo inaczej nie zajmowaliby się produkcją opon.

Napisano

Lassa to wielki producent opon z Turcji.

Fabryka jest gigantyczna i myślę że muszą trzymać akceptowalną jakość, skoro opony są eksportowane na wszystkie kontynenty.

Nie popełniajmy błędu myśląc, że jeśli coś jest nieznane w PL, to jest niemarkowe.

Napisano

> Lassa to wielki producent opon z Turcji.

> Fabryka jest gigantyczna i myślę że muszą trzymać akceptowalną jakość, skoro opony są eksportowane

> na wszystkie kontynenty.

> Nie popełniajmy błędu myśląc, że jeśli coś jest nieznane w PL, to jest niemarkowe.

W Chinach tez są gigantyczne fabryki które eksportują na cały świat ....

Dokładając 200-400zl mamy kilka opon 1 ligowych żeby nie powiedzieć legendy 4x4. Faktycznie zaoszczędził oslabiony.gif

Napisano

> Dokładając 200-400zl mamy kilka opon 1 ligowych żeby nie powiedzieć legendy 4x4. Faktycznie

> zaoszczędził

nie ferujmy wyników, wiele legendarnych opon terenowych głównie żyje legendą.

Kolega fred przetestuje i zda relacje dla potomnych.

Napisano
  • Autor

> W Chinach tez są gigantyczne fabryki które eksportują na cały świat ....

> Dokładając 200-400zl mamy kilka opon 1 ligowych żeby nie powiedzieć legendy 4x4. Faktycznie

> zaoszczędził

A co powoduje, że opona jest markowa?

Napisano

> A co powoduje, że opona jest markowa?

markowa= sprawdzona, ceniona, ciesząca się uznaniem.

kolejny wątek z doopci zakładasz:

kupiłem byle co, teraz potrzebuję grupy wsparcia, bo mi psyche klęka icon_rolleyes.gif

Napisano

> markowa= sprawdzona, ceniona, ciesząca się uznaniem.

> kolejny wątek z doopci zakładasz:

> kupiłem byle co, teraz potrzebuję grupy wsparcia, bo mi psyche klęka

Dobre podsumowanie! ok.gifhehe.gif

Napisano

> A co powoduje, że opona jest markowa?

To że setki jeśli nie tysiące użytkowników w Polsce ją używa i kupując taką opnę mam pewność że będzie robić ok.gif

Może inne też są ok ale ja nigdy nie jestem testerem tym bardziej że cena jest praktycznie taka sama....

Napisano

> nie ferujmy wyników, wiele legendarnych opon terenowych głównie żyje legendą.

Wymień kilka legend które są totalnie do pupy

> Kolega fred przetestuje i zda relacje dla potomnych.

jego pieniądze grinser006.gif

Napisano

> Wymień kilka legend które są totalnie do pupy

nigdzie nie napisałem że któreś legendy są totalnie do pupy - bardziej chodziło mi o to że nie zawsze legenda to najlepszy wybór. Jako przykład GY KM2, bardzo droga opona czy tak dobra jak droga?

> jego pieniądze

czasami odnoszę wrażenie że jak nie kupisz czegoś "topowego" lub "markowego" to lepiej nie pisać. Tak jakby poza rzeczami "topowymi" lub "markowymi" nic wartościowego nie istniało.

Tak jak już zostało napisane, niektórzy nie chcą być testerami. Na szczęście są tacy którzy na to się decydują.

Napisano
  • Autor

> markowa= sprawdzona, ceniona, ciesząca się uznaniem.

Ale to tylko opona. Według mnie większość nowych opon jest jakościowo zbliżona.

> kolejny wątek z doopci zakładasz:

Dlaczego? Po prostu się pytam czy ktoś już miał styczność z tym producentem.

> kupiłem byle co, teraz potrzebuję grupy wsparcia, bo mi psyche klęka

Dlaczego byle co? Wcale tak nie uważam. Byle co by było wtedy gdybym kupił używane albo bieżnikowane.

Kupiłem nowe i nie wyglądają ona na szmelc.

Nie potrzebuję grupy wsparcia tylko - jak wspomniałem wyżej - jakiejś opinii kogoś kto używał bądź używa tych opon. Tylko tyle. Nie mam z tego powodu żadnych problemów związanych z frustracją ani nie przeżywam żadnego załamania.

A może opony te jakościowo są takie same jak te wszystkie markowe? Skoro cena identyczna to jednak coś to może znaczyć.

A może te markowe przestają być markowe i dlatego cenowo oraz jakościowo dorównują oponom mało znanych producentów.

Napisano
  • Autor

> Dobre podsumowanie!

Tak. Bardzo dobre. sick.gif

Napisano

> Ale to tylko opona. Według mnie większość nowych opon jest jakościowo zbliżona.

...

Zważ ją a później jakąś markową...

Napisano
  • Autor

> ...

> Zważ ją a później jakąś markową...

Nie, no darujmy sobie. To już trzeba być onanistą. Może jeszcze na kolor gumy trzeba zwracać uwagę, czy aby nie za czarna.

Napisano

> Nie, no darujmy sobie...

No to nie poznasz różnicy między markową a nieznaną.

Jeździć będą podobnie.