Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda CRV 2009r.

Featured Replies

Napisano

Jak się kasuje błąd niskiego/wysokiego cieśnienia w oponach ??

Podobno można to zrobić z poziomu zegarów bez podłączania się pod kompa.

Co ciekawe nie ma w kołach czujników ciśnieniowych bo podobno auto może to odczytać z koronki ABS na zasadzie prędkości obrotowej hmm.gifniewiem.gif

I pytanie dlaczego wyskakuje ten "błąd" podczas zmiany opon ?? hmm.gif

Przecież jak nie ma czujników a zmienia się opony i potem nabije się prawidłowe ciśnienie to wsio powinno być ok hmm.gif

Napisano

> Jak się kasuje błąd niskiego/wysokiego cieśnienia w oponach ??

> Podobno można to zrobić z poziomu zegarów bez podłączania się pod kompa.

> Co ciekawe nie ma w kołach czujników ciśnieniowych bo podobno auto może to odczytać z koronki ABS

> na zasadzie prędkości obrotowej

> I pytanie dlaczego wyskakuje ten "błąd" podczas zmiany opon ??

> Przecież jak nie ma czujników a zmienia się opony i potem nabije się prawidłowe ciśnienie to wsio

> powinno być ok

Mi w Civicu wyskakoczyl po zmianie opon z zimowych na letnie w zeszlym roku, a potem znowu przy zimowkach.

W Civicu kasuje sie to z poziomu komputera pokladowego, na postoju z zaciagnietym recznym ztcp jak dluzej wcisniesz guzik info (chyba? nigdy nie pamietam i klikam az sie uda 270751858-jezyk.gif) to wchodzisz w menu i tam trzeba sie doklikac. Najlepiej zerknac w instrukcje.

Napisano

> I pytanie dlaczego wyskakuje ten "błąd" podczas zmiany opon ??

> Przecież jak nie ma czujników a zmienia się opony i potem nabije się prawidłowe ciśnienie to wsio

> powinno być ok

Wlasnie dlatego, ze nie ma czujnikow jako takich tylko zlicza z predkosci obrotowych. Rozne modele opon w niby takim samym nominalnym rozmiarze wcale nie sa rozmiarowo identyczne wiec komputer widzi inne dane niz poprzednio i wyrzuca blad. Nawet zalozenie identycznch opon jak wczesniej ale o nizszym biezniku moze go wywolac.

Napisano
  • Autor

> Mi w Civicu wyskakoczyl po zmianie opon z zimowych na letnie w zeszlym roku, a potem znowu przy

> zimowkach.

> W Civicu kasuje sie to z poziomu komputera pokladowego, na postoju z zaciagnietym recznym ztcp jak

> dluzej wcisniesz guzik info (chyba? nigdy nie pamietam i klikam az sie uda ) to wchodzisz w

> menu i tam trzeba sie doklikac. Najlepiej zerknac w instrukcje.

Auto szefa i instrukcja "gdzieś jest" i jakbym ją miał to bym nie pytał zlosnik.gif

Ale faktycznie potwierdzasz to co znalazłem na jakimś forum zagranicznym

Napisano
  • Autor

> Wlasnie dlatego, ze nie ma czujnikow jako takich tylko zlicza z predkosci obrotowych. Rozne modele

> opon w niby takim samym nominalnym rozmiarze wcale nie sa rozmiarowo identyczne wiec komputer

> widzi inne dane niz poprzednio i wyrzuca blad. Nawet zalozenie identycznch opon jak wczesniej

> ale o nizszym biezniku moze go wywolac.

No bez jaj, opony w tym samym rozmiarze zimowe i letnie więc przy prawidłowym ciśnieniu jakie to musiałyby być różnice w obwodzie koła żeby taki błąd wywalało niewiem.gif

Tym bardziej że jest jakiś zakres tolerancji między min. a max ciśnieniem w oponie

Napisano

> No bez jaj, opony w tym samym rozmiarze zimowe i letnie więc przy prawidłowym ciśnieniu jakie to

> musiałyby być różnice w obwodzie koła żeby taki błąd wywalało

> Tym bardziej że jest jakiś zakres tolerancji między min. a max ciśnieniem w oponie

Nie bez jaj tylko tak jest. Wystarcza niewielkie roznice w obwodzie. System nie jest staly i nie mierzy cisnienia - kazdorazowy reset to nowa kalibracja do tego co masz na aucie. Mozesz sobie nawet skalibrowac na flaki. Zmiana obwodu a nie cisnienia wywoluje kontrolke. A ze system potrafi byc bardzo czuly to ja sie juz przekonalem w Civicu Ufo - jak mu kiedys zaladowalem bagaznik na full to tez wywalilo kontrolke mimo, ze cisnienie (mierzone zewnetrznym manometrem) nie uleglo zmianie. Po prostu tylne opony usiadly pod obciazeniem.

Napisano
  • Autor

> Nie bez jaj tylko tak jest. Wystarcza niewielkie roznice w obwodzie. System nie jest staly i nie

> mierzy cisnienia - kazdorazowy reset to nowa kalibracja do tego co masz na aucie. Mozesz sobie

> nawet skalibrowac na flaki. Zmiana obwodu a nie cisnienia wywoluje kontrolke. A ze system

> potrafi byc bardzo czuly to ja sie juz przekonalem w Civicu Ufo - jak mu kiedys zaladowalem

> bagaznik na full to tez wywalilo kontrolke mimo, ze cisnienie (mierzone zewnetrznym

> manometrem) nie uleglo zmianie. Po prostu tylne opony usiadly pod obciazeniem.

No dobra ale jeżeli czujka się załącza w przypadku kiedy ciśnienie zejdzie do około 1.7bar czyli zmienia się obwód koła (a w tym momencie mamy zakres tolerancji od 1.7bar do 2.1bar) to w dalszym ciągu nie rozumiem jak/skąd może się zapalać przy zmianie opon na taki sam rozmiar z prawidłowym ciśnieniem, bo przecież jak różnica w obwodzie kół by musiała być żeby się to zapaliło hmm.gif

Tak czy siak dziś chyba wykasowałem to ustrojstwo, chyba bo nie testowałem po skasowaniu, zobaczymy co szef powie w poniedziałek

Napisano

> No dobra ale jeżeli czujka się załącza w przypadku kiedy ciśnienie zejdzie do około 1.7bar czyli

> zmienia się obwód koła (a w tym momencie mamy zakres tolerancji od 1.7bar do 2.1bar) to w

> dalszym ciągu nie rozumiem jak/skąd może się zapalać przy zmianie opon na taki sam rozmiar z

> prawidłowym ciśnieniem, bo przecież jak różnica w obwodzie kół by musiała być żeby się to

> zapaliło

Reaguje na duzo mniejsza roznice w srednicach niz myslisz. Po prostu tak ma (a przynajmniej tak mial w moim ufo, przypuszczam, ze CRV ma identyczny system).

Napisano
  • Autor

> Reaguje na duzo mniejsza roznice w srednicach niz myslisz. Po prostu tak ma (a przynajmniej tak

> mial w moim ufo, przypuszczam, ze CRV ma identyczny system).

Nie no bez jaj, jeżeli prawidłowe ciśnienie jest 2.1 a komunikat wyskakuje przy 1.7 to jest duża różnica między kołami i prędkościami na koronkach ABS-u i wtedy komunikat się zapali

Ale aż mi się wierzyć nie chce że zmieniając koła na takie o identycznym rozmiarze i nadmuchaniu wszędzie po 2.1 czyli tak jak było przed zmianą że wyskoczy błąd.

Aż z ciekawości pomierzę obwody zimowek i letnich

Napisano

> Nie no bez jaj, jeżeli prawidłowe ciśnienie jest 2.1 a komunikat wyskakuje przy 1.7 to jest duża

> różnica między kołami i prędkościami na koronkach ABS-u i wtedy komunikat się zapali

> Ale aż mi się wierzyć nie chce że zmieniając koła na takie o identycznym rozmiarze i nadmuchaniu

> wszędzie po 2.1 czyli tak jak było przed zmianą że wyskoczy błąd.

> Aż z ciekawości pomierzę obwody zimowek i letnich

Wystarczy, ze masz inne zuzycie opony w ukladzie przod/tyl

Napisano

> Ale aż mi się wierzyć nie chce że zmieniając koła na takie o identycznym rozmiarze i nadmuchaniu

> wszędzie po 2.1 czyli tak jak było przed zmianą że wyskoczy błąd.

Ale chyba właśnie tak jest grinser006.gif - ciężko powiedzieć, jak dokładnie wygląda algorytm sprawdzania poprawności ciśnienia (jest chyba trochę bardziej złożony niż detekcja różnych prędkości obrotowych kół), bo u mnie z reguły po zmianie opon zimowe->letnie albo letnie->zimowe pojawiały się fałszywe ostrzeżenia, reset załatwiał sprawę do kolejnej zmiany kół. spineyes.gif

Napisano

> Wystarczy, ze masz inne zuzycie opony w ukladzie przod/tyl

Dokladnie. Uklad nie bada 4 kola vs 4 kola. Wystarczy mu jedno nieco odbiegajace. A kolejna sprawa to zmierzenie obwodow opon na sucho (nawet zalozonych na felgi) bez obciazenia nic nie da. O mierzeniu samych opon bez felg to nawet nie wspominam. Musi byc obciazenie.

Napisano
  • Autor

Opon nie mierzyłem bo nie było czasu, reset pomógł ok.gif

I teraz uwaga, mierzyłem ciśnienie przed resetem i było wsio ok, auto w piątek pojechało na serwis do ASO, wróciło wieczorem przyprowadzone przez kierowcę i tadammmm......

Znów się świeciło ostrzeżenie icon_eek.gif

Nie wiem, może mierzyli/sprawdzali u siebie ale żeby wypuścić auto po przeglądzie z ASO z ostrzeżeniem to już jest jakaś porażka facepalm%5B1%5D.gif

Pytam się kierowcy czemu od razu nie zgłosił przy odbiorze a on mi mówi że pewnie wystarczy dopompować koło bo wydaje mu się że chyba jest za mało powietrza facepalm%5B1%5D.gif

No to mu powiedziałem że trzeba było nie odbierać auta do momentu sprawdzenia ciśnienia i skasowania błędu angryfire.gif

Rozwalił mnie i kierowca i ASO, po prostu załamka pad.gif