Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizja- jak naprawić auto przed określeniem sprawcy

Featured Replies

Napisano

Witam,

temat pogmatwany, ale mam nadzieję, że chociaż z grubsza wiadomo o co chodzi...

Sprawa ma się tak...

Niestety nie mam ubezpieczenia AC, bo tak byłoby proste zlosnik.gif

W zeszły czwartek miałem małą kolizję. Nie z mojej winy, ale druga osoba twierdzi, że nie jej winy, monitoringu na (jednym z większych w Krakowie) rondzie brak, kamer, świadków brak. Policja nie była w stanie określić sprawcy, więc sprawa idzie z automatu do sądu.

Mam uszkodzone auto, delikatnie porysowany i wgięty tylny błotnik, porysowaną aluminiową felgę.

Chciałbym te uszkodzenia naprawić, żeby po prostu z tym nie jeździć nie wiadomo ile.

Ale jak ugryźć temat, żeby potem nie było problemu z ewentualnym odszkodowaniem z OC sprawcy (jak sąd przyzna mi rację zlosnik.gif)

Pomyślałem, żeby zrobić to tak... Iść na Policję i spytać w jakim TU ma OC na auto osoba, z którą miałem kolizję. Powiedzieć, że nie chcę numeru polisy ani nic, tylko nazwę TU. Potem poszedłbym do tego TU, poprosił ich rzeczoznawcę o wycenę. Pewnie bym za to zapłacił, ale trudno... I wtedy na spokojnie naprawiłbym sobie auto a gdyby sąd przyznał mi rację to miałbym "teoretycznie" z górki przy wypłacie odszkodowania, nawet w teorii powinno się udać odzyskać kasę za ich rzeczoznawcę.

Przejdzie taki plan? zlosnik.gif

Policja była i robiła zdjęcia uszkodzeń, ale to raczej nic nie da w temacie zlosnik.gif

Ktoś coś podpowie? oink.gif

Napisano

> Pomyślałem, żeby zrobić to tak... Iść na Policję i spytać w jakim TU ma OC na auto osoba, z którą

> miałem kolizję. Powiedzieć, że nie chcę numeru polisy ani nic, tylko nazwę TU.

To możesz sobie sprawdzić sam: klik

Co do reszty - to nie będę się mądrzył, bo nie wiem.

Napisano

Miałem podobną sytuację:

1. Na podstawie nr rej. ustaliłem ubezpieczyciela "sprawcy"

2. Zadzwoniłem, powiedziałem jak sprawa wygląda,

3. Przysłali kosztorysanta

4. Przysłali wycenę naprawy i pismo, że do czasu rozstrzygnięcia sprawy przez sąd nic nie wypłacą

5. Ale masz kosztorys naprawy i dokumentację foto.

Zrób tak samo, a potem napraw za swoje i czekaj na sąd grinser006.gif

Pozdrawiam

Napisano

naprawiasz normalnie za swoja kase bierzesz faktury na wszystko, jak dojdzie do ozeczenia sprawcy to tylko rachunki za naprawe przedstawiasz i po problemie, testowane ok.gif

Napisano

> naprawiasz normalnie za swoja kase bierzesz faktury na wszystko, jak dojdzie do ozeczenia sprawcy

> to tylko rachunki za naprawe przedstawiasz i po problemie, testowane

ale tyko po zgłoszeniu sprawy do ubezpieczyciela potencjalnego sprawcy, tak jak napisał to ccLot