Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piaskowanie

Featured Replies

Napisano

Pytanie mocno ogólne - chciałbym się co nieco dowiedzieć na ten temat, czyli dostępne technologie (na mokro/na sucho), sprzęt, wady, zalety, praktyka, koszt. Krótko mówiąc na tyle, bym mógł się określić, czy poczynić jakieś inwestycje i jakie, czy dać sobie spokój.

Napisano

> Pytanie mocno ogólne - chciałbym się co nieco dowiedzieć na ten temat, czyli dostępne technologie

> (na mokro/na sucho), sprzęt, wady, zalety, praktyka, koszt. Krótko mówiąc na tyle, bym mógł

> się określić, czy poczynić jakieś inwestycje i jakie, czy dać sobie spokój.

Sam do tego się przemierzam, potrzeba dużo powietrza i jeszcze więcej chęci grinser006.gif Piaskowanie na sucho, póki co przymierzam się do dołożenia 2 kompresora na zbiornik z silnika fiata 126p (na elektrodzie jest tego trochę) oraz butla po LPG na piasek oraz trochę zdolności manualnych

Napisano

Najważniejszy jest kompresor, jeśli chcesz to zawodowo robić to 2000l/min, jeśli amatorsko to min 800l/min. Przy mniejszych wydajnościach będziesz się męczył.

Napisano
  • Autor

> Najważniejszy jest kompresor, jeśli chcesz to zawodowo robić to 2000l/min, jeśli amatorsko to min

> 800l/min. Przy mniejszych wydajnościach będziesz się męczył.

Felg nie mam zamiaru piaskowac. Pytam w kontekscie wypowiedzi Lucyfera o piaskowaniu slupkow ogrodzenia oraz piaskowaniu drewna. Jakie wydajnosci wowczas sa potrzebne?

Napisano

> Felg nie mam zamiaru piaskowac. Pytam w kontekscie wypowiedzi Lucyfera o piaskowaniu slupkow

> ogrodzenia oraz piaskowaniu drewna. Jakie wydajnosci wowczas sa potrzebne?

Słupki ogrodzenia piaskowałem na mokro, myjką ciśnieniową z przystawką do piachu.

Zalety - idzie znacznie szybciej niż szczotką na szlifierce i dokładniej.

Wady - piasku idzie od groma, trzeba się grubo ubrać i mieć podwójną osłonę oczu plus twarzy, człowiek jest cały mokry, a słupki i tak od razu, zanim wyschną, pokrywają się cienką warstwą świeżej rdzy. No i cała okolica zapiaszczona.

Napisano

> słupki i tak od razu, zanim wyschną, pokrywają się cienką warstwą

> świeżej rdzy. No i cała okolica zapiaszczona.

Dlatego lepiej na sucho, fakt że pyli na całą okolicę ale materiał po piaskowaniu suchy, gotowy do położenia podkładu grinser006.gif

W załączniku foto mojego kompresorka, WAN plus Hs z jelcza

post-113225-14352523931982_thumb.jpg

Napisano

Ja mam polskiego trzycylindrowca 3jw60 + kompresor dwucylindrowy z jelcza ogóra zlosnik.gif

Napisano

WAN pompuje jakby wczoraj złożony za to jelczowska po sekcji i w środku kiła i mogiła, po świętach zorientuje się w sprawie jej remontu (dorobione ma smarowanie ciśnieniowe) ew na jej miejsce wpadnie sprężarka na bazie 126P i tylko głowica z jelcza poleci do niej. Na elektrodzie jest kilkanaście stron z opisem grinser006.gif