Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słabe (słabsze) przyspieszanie P2 1,2 8V

Featured Replies

Napisano

Jest problem z plynnym przyspieszaniem, ale tylko jesli pedal wcisniety jest powyzej 50%.

Oczywiscie motor rozgrzany, bez wzgledu jaki bieg.

Problem sie nasila na mokrej/sliskiej nawierzchni (opony maja 6mm - uwazam ze moge je wykluczyc)

A wiec, zaczynam rozpedzanie/przyspieszanie (pedal wcisniety caly czas w takim samym polozeniu)

- obroty rosna do 3tys, przyspieszenie plynnie - auto przyspiesza jak zawsze.

- obroty powyzej 3tys i wyczuwam ze motor cos lekko trzyma, ale predkosc i obroty rosna stosunkowo plynnie,

- obroty dochodza do 4,5tys, predkosc do tego momentu caly czas rosla. Jak tylko obroty dotra do 4,5tys predkosc (przynajmniej wg licznika) nie rosnie. Dopiero po chwili obroty lekko opadaja (na ok 4tys - nie mniej) po czym predkosc pomalu zaczyna rosna, a nia obroty (ale juz wolniej niz jak wkrecanie sie do 4,5tys)

Jest takze wieksze zuzycie paliwa (z kompa i z tankowania).

Sprzeglo bylo wymieniane kompletne Luk rok temu, od tamtej naprawy minelo max 10tys km.

Na desce nie wyswietla zadnego bledu.

Przyczyny szukac moze w polosiach, czujniku przepustnicy?

Napisano
  • Autor

> A swiece sprawdzone??

Sprawdzane kilka mcy temu przy okazji sprawdzenia luzu zaworowego i kompresji oink.gif

Napisano

> Na desce nie wyswietla zadnego bledu.

Błąd nie musi zapalić checka. Podłącz kompa i sprawdź czy nie ma zapisanych błędów w ecu. Warto popatrzeć na sygnały z TPS i czujnika podciśnienia w czasie zwiększania obrotów być może któryś z nich wprowadza zamieszanie w pracy jednostki sterującej.

Napisano
  • Autor

Faktycznie, w pamięci były zapisane błędy cewek (obstawiam że to stare błędy jak miałem problem z kablami/cewką - zamieniałem cewki itd).

Po ich skasowaniu i zrobieniu jazdy testowej nowych błędów nie ma, a poblemy z przyspieszeniem są te same.

Przepustnice czyściłem już wcześniej.

Zapomniałem się przyjrzeć pracy TPS - muszę to sprawdzić.

Napisano

Nie chcę nic zapeszać, ale kolega miał podobne objawy, skończyło się na wymianie komputera.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wyglada ze winny byl czujnik TPS po wymianie jest ok grinser006.gif

Przy okazji wymienilem pasek alternatora bo byl wysluzony.

Napisano

> Wyglada ze winny byl czujnik TPS po wymianie jest ok

> Przy okazji wymienilem pasek alternatora bo byl wysluzony.

Pewnie na podpiętym kompie jakbyś dyndał przepustnicą zauważyłbyś ,że źle pokazuje wink.gif Zły odczyt , zła dawka , jak spalał więcej to go zalewało ,a jak za dużo paliwa to potrafi na niższych obrotach stanąć.

Miałem kiedyś taki wozik ,że przy niskim afr 6tyś i nie chciał iść wyżej (a odcinka była 8tyś) wink.gif