Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sprawdzić korek(odpowietrzanie) od zb. płynu chłodzącego

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie a dokładniej.....

Dziś przez wielki przypadek zagadałem do mechanika bardzo starej daty (taki warsztat bez szyldu, reklam za to zawsze z kupą aut na placu) zostałem wysłany na przeszpiegi co robi z Skodą Favorit (24 lata 21tyś. przejechane) dziadków mojego kuzyna (ludzie po 80) bo chcą ją sprzedać i dali do mechanika by przegląd itd. itp. bo autko od 5 lat jeździło tylko na przeglądy rejestracyjne raz w roku hehehehe, ale nie o tym mowa....

gość bardzo rozmowny i jakoś wyszło, że rok temu rozerwało mi obudowę termostatu mówię mu, że wymieniłem i jest ok i, że laciek fajne autko proste niepsujące i tak dalej a on na to, że nie ma możliwości by rozerwało obudowę termostatu tak samo z siebie i mówi, że mi się to powtórzy na na to, że rok przejeździłem i jest ok. ... on stwierdził, że zazwyczaj winny jest korek na zbiorniczku, że nie odpowietrza lub za bardzo się go dokręca.

Ale jak jechałem do domku coś mnie tknęło bo po wymianie termostatu robiłem za 4 miesiące rozrząd bo rozciekła się pompa wody i teraz po 6 miesiącach znów mi się rozciekła i jakoś tak powiązałem fakty może obudowa termostatu teraz wytrzymuje a najsłabszym ogniwem na ciśnienie będzie pompa wody?

co o tym myślicie jak to sprawdzić?

PS: płynu ubywa jakieś 50-100ml na rok.

Napisano

Trójnik z manometrem na któryś z wężyków układu i przy rozgrzewaniu silnika badasz ciśnienie otwarcia zaworka w korku. Nie pamiętam dokładnie ile jest tu, ale zwykle zawiera się ono pomiędzy 1 a 1,5 bara.

Nie wiem, czy nie prościej profilaktycznie wymienić korek. Awarie tego typu się zdarzają. Mi w Lanosie pękł od tego zbiornik wyrównawczy.

Napisano
  • Autor

> Trójnik z manometrem na któryś z wężyków układu i przy rozgrzewaniu silnika badasz ciśnienie

> otwarcia zaworka w korku. Nie pamiętam dokładnie ile jest tu, ale zwykle zawiera się ono

> pomiędzy 1 a 1,5 bara.

> Nie wiem, czy nie prościej profilaktycznie wymienić korek. Awarie tego typu się zdarzają. Mi w

> Lanosie pękł od tego zbiornik wyrównawczy.

Dzięki wymienię korek to 15 pln. więc nie zbiednieję.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Jak w temacie a dokładniej.....

> Dziś przez wielki przypadek zagadałem do mechanika bardzo starej daty (taki warsztat bez szyldu,

> reklam za to zawsze z kupą aut na placu) zostałem wysłany na przeszpiegi co robi z Skodą

> Favorit (24 lata 21tyś. przejechane) dziadków mojego kuzyna (ludzie po 80) bo chcą ją sprzedać

> i dali do mechanika by przegląd itd. itp. bo autko od 5 lat jeździło tylko na przeglądy

> rejestracyjne raz w roku hehehehe, ale nie o tym mowa....

> gość bardzo rozmowny i jakoś wyszło, że rok temu rozerwało mi obudowę termostatu mówię mu, że

> wymieniłem i jest ok i, że laciek fajne autko proste niepsujące i tak dalej a on na to, że nie

> ma możliwości by rozerwało obudowę termostatu tak samo z siebie i mówi, że mi się to powtórzy

> na na to, że rok przejeździłem i jest ok. ... on stwierdził, że zazwyczaj winny jest korek na

> zbiorniczku, że nie odpowietrza lub za bardzo się go dokręca.

> Ale jak jechałem do domku coś mnie tknęło bo po wymianie termostatu robiłem za 4 miesiące rozrząd

> bo rozciekła się pompa wody i teraz po 6 miesiącach znów mi się rozciekła i jakoś tak

> powiązałem fakty może obudowa termostatu teraz wytrzymuje a najsłabszym ogniwem na ciśnienie

> będzie pompa wody?

> co o tym myślicie jak to sprawdzić?

> PS: płynu ubywa jakieś 50-100ml na rok.

Wymien korek to samo sie dzieje w matizach i lanosach-nie dziala odpowietrzenie,nie zdziwilbym sie jakby korek byl taki sam jak w lanosie smile.gif

Napisano

kolo może mieć racje. Wymieniałem w Nubie zbiorniczek wyrównawczy, korek został stary. Mądre głowy z forum gadały, że zawsze korek nowy old.gif

Za 6-7mc zaczęła przeciekać prawie nowa chłodnica a była kupiona 3 lata temu w oryginale. Wymieniłem ją sądząc że to wada chłodnicy. Dopiero wtedy, kolega mechanik co to wymieniał powiedział że tak nowa chłodnica nie miała prawa w tym miejscu puścić i że ciśnienie musi być za duże. Kupiłem nowy korek na Alle ( korek do Matiz, Lanos, Nubira, Opel grinser006.gif ). Założyłem go i wiem że miał rację.

Teraz jak ściskam gruby wąż z lewej strony, to słychać syczenie powietrza z pod korka zbiorniczka. Przed tym, tak nie było i wąż był duuuuuuuużo twardszy. Dobrze, że nagrzewnicy szlag nie trafił yay.gif

Napisano
  • Autor

Korek kupiony, założony i nie syczy przy odkręcaniu jak stary za każdym razem 270751858-jezyk.gif korek taki sam jak w nubirze.