Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyłącze elektryczna do domu.

Featured Replies

Napisano

Wydumałem sobie że zrobie przyłącze elektryczne i ze słupa od energetyki poprowadzę go do krokwi.

Do krokwi 14x14 dam CEOWNIK na śrubach, teraz nie wiem czy 14 czy 16 bo takie tylko są do ceownika będzie dospawany hak dla wiązki elektrycznej z Energetyki.

Dobrze dumam?, teraz jeszcze ile od domu muszę to wypuścić jakieś 1/2 metra starczy? są na to jakieś przepisy?

Dzięki za wszystkie rady.

Napisano

> Dzięki za wszystkie rady.

Ale docelowo chcesz mieć kabel wiszący?

Ja od razu dałem ziemią - czyli zejście ze słupa do ziemi i dalej pod ziemią do domu.

I fajnie wyszło, bo niedawno zmienili doprowadzenie do działki też na kable podziemne i żadne słupy i kable nie psują widoku smile.gif

Napisano

> Wydumałem sobie że zrobie przyłącze elektryczne i ze słupa od energetyki poprowadzę go do krokwi.

> Do krokwi 14x14 dam CEOWNIK na śrubach, teraz nie wiem czy 14 czy 16 bo takie tylko są do ceownika

> będzie dospawany hak dla wiązki elektrycznej z Energetyki.

> Dobrze dumam?, teraz jeszcze ile od domu muszę to wypuścić jakieś 1/2 metra starczy? są na to

> jakieś przepisy?

> Dzięki za wszystkie rady.

Tak są przepisy ale ja tego na pamięć nie znam. Ja nie jestem zwolennikiem przyłączy napowietrznych a szczególnie tych przykręconych do dachu. Słup się złamie i przyłącze wyrwie Ci kawał ściany/dachu no.gif

Widziałem na własne oczy jak połamane drzewo zwaliło sie na linię i przyłącze wyrwało szczyt domu. Poza tym bujające się przyłącze może powodować pękania płyt KG na poddaszach w takim układzie jak Ty piszesz. Długie te przyłącze ma być?

Napisano
  • Autor

Tak,

wszystko załatwione już jest i ma iść powietrzem, przy przyłączu ziemnym musiałbym kopać w drodze asfaltowej, brałem tą ewentualność pod uwagę ale ostatecznie wyszło jak wyszło.

Pójdzie przyłącze napowietrzne - czy jak je zwał.

Mam warunki do napowietrznego a już nie ma czasu o wystąpienie o nowe.

Długość ja wiem do 10 metrów nie więcej, słuszna uwaga o tym pękaniu KG na poddaszu.

To jak to zrobić po ludzku i żeby miało to ręce i nogi.

Napisano

> Ale docelowo chcesz mieć kabel wiszący?

> Ja od razu dałem ziemią - czyli zejście ze słupa do ziemi i dalej pod ziemią do domu.

> I fajnie wyszło, bo niedawno zmienili doprowadzenie do działki też na kable podziemne i żadne słupy

> i kable nie psują widoku

Jedyny dobry układ to złącze przed działką w linii ogrodzenia i WLZ kablem ok.gif

Napisano

> Tak,

> wszystko załatwione już jest i ma iść powietrzem, przy przyłączu ziemnym musiałbym kopać w drodze

> asfaltowej, brałem tą ewentualność pod uwagę ale ostatecznie wyszło jak wyszło.

> Pójdzie przyłącze napowietrzne - czy jak je zwał.

Ty miałbyś kopać?? Jaki dostawca energii??

Napisano

> Tauron,

> warunki są i jest powietrze, opisałem post wyżej

O jakie przyłącze złożyłeś takie wystawili warunki oslabiony.gif

Napisano

> więc jak - jeśli nie do krokwi???

Nie znam układu dachu, układu domu ale ja wolał bym do ściany. Zrobić jakąś odsadzkę/kostrukcję. Jak daleko masz do słupa? Jak zaawansowane są prace elektryczne?

Napisano
  • Autor

Jutro pomierze zrobie fote, i podeśle,

W tej chwili kończe kłaść elektrykę w domu, z naciskiem na kończe:) - myślę że ze półtora tygodnia to potrwa

A później wyjść tym wszystkim na zewnątrz i do skrzynki z boku budynku.

Napisano

> Długość ja wiem do 10 metrów nie więcej, słuszna uwaga o tym pękaniu KG na poddaszu.

To załatwia odpowiedni zwis, czyli luz przyłącza.

Mam od słupa pewnie z 7 metrów, zakotwione w murowanej ścianie budynku kotwą przechodzącą przez ścianę trójwarstwową do wewnątrz i tam zatynkowaną. Przez pod 20 lat, mimo normalnego bujania się betonowych słupów (żerdzi), bo przyłącze jest w osi prostopadłej do linii, nie ma żadnych problemów.

Nie mam drzewa, które mogłoby upaść na przyłącze, bo na to rzeczywiście nie ma siły (oprócz tego, żeby ściana była mocniejsza od mocowań przewodów i ich przyłączy do linii), a jeżeli ktoś wjedzie w słup, też nie mam szansy, ale droga jest mało ruchliwa.