Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szuranie w trakcie hamowania

Featured Replies

Napisano

Cześć smile.gif

Mam dziwny problem: podczas hamowania ewidentnie słychać delikatnie szuranie/szumienie z tyłu samochodu. Wczoraj byłem u mechanika myśląc, że to jakiś problem z tylnymi hamulcami. Majster, rozebrał wszystko, przeczyścił, przesmarował, klocki w stanie idealnym, tarcze w stanie idealnym. Na koniec stwierdził, że mam założone twarde klocki i dlatego przenosi takie szumienie. Co o tym myślicie?

Pozdro smile.gif

kubussss

Napisano

Mam bardzo podobny problem u siebie ale z przodem wink.gif Od pewnego czasu gdy hamuję jadąc bardzo wolno słyszę też szuranie. Przy mocnym hamowaniu z większych prędkości jest normalnie. Szukałem w necie i najczęściej pojawia się właśnie opinia o twardych klockach.

Napisano

a ja mam tak przy skręcie w lewo i słyszane z przodu niewiem.gif, nono.gif nie jest to osłona tarczy nono.gif, nasila sie po dłuższym postoju tuk.gif , swieca.gif brak śladów żeby coś o siebie ocierało

Napisano

To pochwalcie się jakie macie klocki to może ktoś na takich jeździ i podzieli się opinią. Ja przerabiałem u siebie klocki Bosch, Steinhoff i teraz TRW i nic takiego nie występuje.

Napisano

> Od pewnego czasu gdy hamuję jadąc bardzo wolno

> słyszę też szuranie.

U mnie przy mocnym dłuższym hamowaniu pojawia się pod koniec taki efekt jakby metal o metal tarł. Gdy hamuję normalnie nic się nie dzieje. Zbieram się do rozebrania, ale nie wiem czy to coś pomoże, bo gdyby coś było nie tak to chyba cały czas by było słychać.

Napisano

> U mnie przy mocnym dłuższym hamowaniu pojawia się pod koniec taki efekt jakby metal o metal tarł.

> Gdy hamuję normalnie nic się nie dzieje. Zbieram się do rozebrania, ale nie wiem czy to coś

> pomoże, bo gdyby coś było nie tak to chyba cały czas by było słychać.

Możliwe że masz już spory rant na tarczy i w momencie hamowania klocek szoruje po nim.

Napisano

> To pochwalcie się jakie macie klocki to może ktoś na takich jeździ i podzieli się opinią. Ja

> przerabiałem u siebie klocki Bosch, Steinhoff i teraz TRW i nic takiego nie występuje.

obecnie TRW, poprzednio jakieś byle jakie co piszczały (niby włoskiej produkcji).

grinser006.gif mam jeszcze gdzieś w garażu przód oryginały cirka 10 mm okładziny, jak się zrobi sucho to zamienię na próbę. tył zajeździłem do blachy.

Napisano

> Możliwe że masz już spory rant na tarczy i w momencie hamowania klocek szoruje po nim.

Możliwe, nie neguję. Efekt pojawia się jednak tylko pod koniec mocnego hamowania, a co za tym idzie rozgrzania tarczy/klocków.