Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odkurzacz centralny

Featured Replies

Napisano

Bry cool.gif

Powierzchnia po podłodze to jakieś 180m2 (parter+poddasze). Mam 3 gniazda i 2 szufelki (udało się tak to rozplanować, że 8m rura sięgnie wszędzie). Tylko nie mam jeszcze jednostki centralnej i .... nie wiem, co kupić?? Ile powinna mieć mocy, na co zwracać uwagę?

Czy np. coś takiego może być?

Co poleca AK? smile.gif Sprawa dość pilna, za tydzień się wprowadzam do nowego domu, więc odkurzacz już za chwilę będzie niezbędny smile.gif

Napisano

Użytecznej mocy ssania i przepływu powietrza nigdy za wiele.

Natomiast nie wiem czy taki filtr będzie praktyczny. Mam coś takiego, że filtr jest w formie worka, który naciąga się na stelaż wewnątrz pojemnika. Gabaryty filtra po naciągnięciu materiału filtracyjnego mniej więcej podobne jak tego filtra w odkurzaczu z aukcji.

Kiedy się to zapełni zdejmuje się filtr oblepiony kurzem i strzepuje jak szmatę kilkoma ruchami. Później do pralki a w komplecie drugi już założony.

Ten papierowy z pewnością jest skuteczniejszy, co ma znaczenie jeśli wyrzut powietrza jest wewnątrz budynku a nie na zewnątrz ale trochę więcej zabawy z jego czyszczeniem.

Napisano
  • Autor

> Użytecznej mocy ssania i przepływu powietrza nigdy za wiele.

> Natomiast nie wiem czy taki filtr będzie praktyczny. Mam coś takiego, że filtr jest w formie worka,

> który naciąga się na stelaż wewnątrz pojemnika. Gabaryty filtra po naciągnięciu materiału

> filtracyjnego mniej więcej podobne jak tego filtra w odkurzaczu z aukcji.

> Kiedy się to zapełni zdejmuje się filtr oblepiony kurzem i strzepuje jak szmatę kilkoma ruchami.

> Później do pralki a w komplecie drugi już założony.

> Ten papierowy z pewnością jest skuteczniejszy, co ma znaczenie jeśli wyrzut powietrza jest wewnątrz

> budynku a nie na zewnątrz ale trochę więcej zabawy z jego czyszczeniem.

Wyrzut mam na zewnątrz. Faktycznie wolałbym sposób z filtracją jak opisałeś. Mozesz podrzucić symbol sprzętu, jaki masz?

Napisano

> Wyrzut mam na zewnątrz. Faktycznie wolałbym sposób z filtracją jak opisałeś. Mozesz podrzucić

> symbol sprzętu, jaki masz?

Nie wiem czy jeszcze to robią? Odkurzacz: "DuoVac", model: "Simplicity"... Chyba już ich nie ma na rynku? To było wieki temu.

Tu masz przekrój:

dd5c05721100.jpg

Tak wygląda filtr, który naciąga się na stelaż widoczny na przekroju:

80228-FILTRE-192_l.jpg

Napisano

dobiera sie do dlugosci rur i ilosci gniazd.

Ja mam Beam, po prostu dziala...

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy jeszcze to robią? Odkurzacz: "DuoVac", model: "Simplicity"... Chyba już ich nie ma na

> rynku? To było wieki temu.

> Tu masz przekrój:

> Tak wygląda filtr, który naciąga się na stelaż widoczny na przekroju:

OK,

Będę szukał czegoś z takim rozwiązaniem, bo IMO jest zdecydowanie lepsze niż jakieś worki papierowe. Ogarniam w tej chwili dom po budowie - wielkie sprzątanie zlosnik.gif i wypożyczyłem z firmy wielki, przemysłowy odkurzacz - ma właśnie tego typu rozwiązanie i to się sprawdza. Odkurzałem pył po cięciu paneli, pył po docieraniu gipsu i jak widziałem, że zaczyna słabiej ssać - wystarczyło wytrzepać filtr i moc wracała wink.gifok.gif

Napisano

> Bry

> Powierzchnia po podłodze to jakieś 180m2 (parter+poddasze). Mam 3 gniazda i 2 szufelki (udało się

> tak to rozplanować, że 8m rura sięgnie wszędzie). Tylko nie mam jeszcze jednostki centralnej i

> .... nie wiem, co kupić?? Ile powinna mieć mocy, na co zwracać uwagę?

> Czy np. coś takiego może być?

> Co poleca AK? Sprawa dość pilna, za tydzień się wprowadzam do nowego domu, więc odkurzacz już za

> chwilę będzie niezbędny

Beam

Napisano
  • Autor

> Beam

W czym są lepsze sprzęty tej firmy od innych? Bo na papierze dane wyglądają bardzo porównywalnie - siła ssąca i podciśnienie, za to cena Beam'a w porównaniu do jakiegoś Profi to ponad 2x więcej hmm.gif Za co się płaci? hmm.gif

Napisano

> W czym są lepsze sprzęty tej firmy od innych? Bo na papierze dane wyglądają bardzo porównywalnie -

> siła ssąca i podciśnienie, za to cena Beam'a w porównaniu do jakiegoś Profi to ponad 2x więcej

> Za co się płaci?

Za znaczek pewnie, jak to zwykle bywa grinser006.gif Kupiony w 2008, używany ciągle (3 psy, sierść, piach itp - parter cały w płytkach), w zeszłym tygodniu wymienione szczotki i zrobiony dokładny przegląd i czyszczenie. Tyle serwisu.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Bry

> Powierzchnia po podłodze to jakieś 180m2 (parter+poddasze). Mam 3 gniazda i 2 szufelki (udało się

> tak to rozplanować, że 8m rura sięgnie wszędzie). Tylko nie mam jeszcze jednostki centralnej i

> .... nie wiem, co kupić?? Ile powinna mieć mocy, na co zwracać uwagę?

> Czy np. coś takiego może być?

> Co poleca AK? Sprawa dość pilna, za tydzień się wprowadzam do nowego domu, więc odkurzacz już za

> chwilę będzie niezbędny

Możesz oszacować ile kosztuje wpakowanie podczas budowy domu takiej instalacji pod centralny odkurzacz? z rozpiską co jest potrzebne i mniej więcej ile kosztuje? Może być na Twoim przykładzie tych 180m2.

Napisano

> Możesz oszacować ile kosztuje wpakowanie podczas budowy domu takiej instalacji pod centralny

> odkurzacz? z rozpiską co jest potrzebne i mniej więcej ile kosztuje? Może być na Twoim

> przykładzie tych 180m2.

To są grosze, szczególnie przy inwestycji typu budowa/remont domu. Za rurki, kolanka, szufelki i gniazdka możesz liczyć.... max 1.000zł.

Główny koszt to jednostka centralna oraz same rury do sprzątania. No i ew. robocizna, choć położenie rurek czy podłączenie jednostki to akurat prosta robota.

Pozdro

Bartek

Napisano

> To są grosze, szczególnie przy inwestycji typu budowa/remont domu. Za rurki, kolanka, szufelki i

> gniazdka możesz liczyć.... max 1.000zł.

...i to chyba jakieś ekskluzywne wersje gniazd musiałyby być.

wink.gif