Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oficjalne i nieoficjalne przyczyny wypadków

Featured Replies

Napisano

jakiś tekst

Ostatni raport NIK obnażył wiele grzechów polskiej drogówki. Ale pokazał też, jak bardzo rzeczywiste przyczyny wypadków różnią się od tego, co policjanci wpisują do Systemu Ewidencji Wypadków i Kolizji.

(...)

Po pierwsze zmęczenie, po drugie: zła droga!

Okazało się, że zdaniem samych policjantów niedostosowanie prędkości do warunków jazdy oraz nieudzielenie pierwszeństwa przejazdu w rzeczywistości nie są najczęstszymi powodami wypadków w Polsce. A co nimi jest? Najczęstsza przyczyna wypadków na drogach to nieuwaga, zmęczenie bądź zaśnięcie kierowcy (prawie 15 proc. przyczyn wypadków). Drugi najczęstszy powód to zdaniem pracowników drogówek to stan jezdni. Dopiero na trzecim miejscu wymienili nieudzielenie pierwszeństwa przejazdu (12 proc.), a na czwartym – niedostosowanie prędkości do warunków ruchu (8 proc.).

(...)

A w systemie złych dróg nie widać…

To, co policjanci naprawdę myślą o przyczynach wypadków nijak ma się do tego, co wpisują w oficjalnym systemie (SEWiK). Tam w blisko 80 proc. wypadków jako przyczynę podają niedostosowanie prędkości do warunków jazdy oraz wymuszenie pierwszeństwa. Inne przyczyny są rejestrowane marginalnie.

Zły stan dróg jako przyczyna wypadków znika także w oficjalnych statystykach Biura Prewencji i Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji.

----

Ktoś zaskoczony?

Bo ja osobiście ani trochę.

Napisano

Z tą nieuwagą to pojechali... ja bym to głupotą nazwał zlosnik.gif

Krawiec

Napisano

> jakiś tekst

> Ostatni raport NIK obnażył wiele grzechów polskiej drogówki. Ale pokazał też, jak bardzo

> rzeczywiste przyczyny wypadków różnią się od tego, co policjanci wpisują do Systemu Ewidencji

> Wypadków i Kolizji.

> (...)

> Po pierwsze zmęczenie, po drugie: zła droga!

> Okazało się, że zdaniem samych policjantów niedostosowanie prędkości do warunków jazdy oraz

> nieudzielenie pierwszeństwa przejazdu w rzeczywistości nie są najczęstszymi powodami wypadków

> w Polsce. A co nimi jest? Najczęstsza przyczyna wypadków na drogach to nieuwaga, zmęczenie

> bądź zaśnięcie kierowcy (prawie 15 proc. przyczyn wypadków). Drugi najczęstszy powód to

> zdaniem pracowników drogówek to stan jezdni. Dopiero na trzecim miejscu wymienili

> nieudzielenie pierwszeństwa przejazdu (12 proc.), a na czwartym – niedostosowanie

> prędkości do warunków ruchu (8 proc.).

> (...)

> A w systemie złych dróg nie widać…

> To, co policjanci naprawdę myślą o przyczynach wypadków nijak ma się do tego, co wpisują w

> oficjalnym systemie (SEWiK). Tam w blisko 80 proc. wypadków jako przyczynę podają

> niedostosowanie prędkości do warunków jazdy oraz wymuszenie pierwszeństwa. Inne przyczyny są

> rejestrowane marginalnie.

> Zły stan dróg jako przyczyna wypadków znika także w oficjalnych statystykach Biura Prewencji i

> Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji.

> ----

> Ktoś zaskoczony?

> Bo ja osobiście ani trochę.

Co za bzdura... Nieudzielenie pierwszeństwa jest wynikiem czegość innego - zmęczenia, złej widoczności, złego oznakowania, złego ocenienia prędkości (b. często nadmiernej) itd. No chyba że mówimy o celowym wymuszeniu celem np. samobójstwa.

Bo kategoryzując w ten sposób dojdziemy do tego, że przyczyną wypadku jest mechaniczny kontakt pojazdów lub pojazdu i przeszkody.

Napisano

> Ktoś zaskoczony?

> Bo ja osobiście ani trochę.

czyli jak po złej drodze, np. dziurawej, jadę za szybko, nieadekwatnie do stanu tej drogi, podbija mnie na dziurze, wpadam na drzewo i się zabijam, to jest to wina drogi, a nie moja? Dobry żart ok.gif

Napisano
  • Autor

> czyli jak po złej drodze, np. dziurawej, jadę za szybko, nieadekwatnie do stanu tej drogi, podbija

> mnie na dziurze, wpadam na drzewo i się zabijam, to jest to wina drogi, a nie moja? Dobry żart

Tego akurat nikt nie napisał. Ale zawsze można zadać pytanie, samemu na nie odpowiedzieć i śmiać się z innych, którzy z odpowiedzią nic wspólnego nie mieli.

Napisano

> czyli jak po złej drodze, np. dziurawej, jadę za szybko, nieadekwatnie do stanu tej drogi, podbija

> mnie na dziurze, wpadam na drzewo i się zabijam, to jest to wina drogi, a nie moja? Dobry żart

jak jedziesz typową krajówka (jedna jezdnia) i popełnisz błąd np zagapisz sie i w efekcie wjedziesz na sąsiedni pas ruchu prosto pod tira to jak sądzisz co powie policja nt przyczyn.? na 99% nie dostosował prędkoości do warunków na drodze i zginęło 5 osób. Gdy będzie z kolei jechał jakąś ekspresówka to sie odbije albo przytuli do bariery energochłonnej i pokanceruje samochód.

W ostatnim czasie spada liczba wypadków i sama policja mówi ze jest to wpływ poprawiającego sie stanu dróg i nie chodzi o to że są mniej dziurawe tylko wyposażane w urządzenia bezpieczeństwa ruchu które minimalizuja skutki błędów popełnianych przez kierowców.