Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Traktorek do koszenia trawy

Featured Replies

Napisano

Działka 2000 m2 wymaga ok. 3h koszenia klasyczną kosiarką.

A że moje stawy już nie pierwszej młodości, to rozglądam się za traktorkiem.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Ja jestem zielony w temacie smile.gif

Na razie zauważyłem, że silnik może być z przodu, ale może być też przed tylną osią.

Ten drugi podobno jest bardziej zwrotny ...

Napisano

Dopiero co był o tym wątek.

Kombi czy jakoś tak to się nazywa. I rzeczywiście zwrotne jak kombajn. Ostatnio widziałem w akcji koszenia dookoła drzewek.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> byle nie MTD bo nie bedziesz zadowolony

Rozważam Mcculloch albo Wolf z silnikiem B&S o mocy 6-7 kW i szer. koszenia rzędu 70 cm.

Łamię się, czy brać klasyczny traktorek, czy z silnikiem pod siedziskiem jak traktorek-ogrodowy-m105-77xc-mcculloch - byłby to dobry wybór?

Napisano

> Kopsnij linkiem, bo nie mogę znaleźć

Sam nie mogę znaleźć. wink.gif

Chodzi o tego typu zabawki:

2877_extra_image_stigaparkpro.jpg

Napisano

> Tylko gdzie taki zanabędę, jeszcze w XXI w.

A te elementy to moje własne wykonanie zlosnik.gif

Napisano

Mam 11.5 KM i to wcale nie jest za dużo. Do regularnego strzyżenia trawnika OK, ale gdy zaniedbam łąkę to już muszę na góra II biegu z czterech jechać, a poza tym zimą mi służy za spychacz do śniegu i tu muszę sposobami nadrabiać brak mocy.

Napisano

> Rozważam Mcculloch albo Wolf z silnikiem B&S o mocy 6-7 kW i szer. koszenia rzędu 70 cm.

> Łamię się, czy brać klasyczny traktorek, czy z silnikiem pod siedziskiem jak

> traktorek-ogrodowy-m105-77xc-mcculloch - byłby to dobry wybór?

Wolf to tez mtd (wiem bo mam autoryzacje na mtd i mnie kurwica bierze jak ten badziew przychodzi). Najlepszym wyjsciem bylo by to co Joki zaproponowal tylko jest drogi (najtansza wersja ktora sie sprzedala w zeszlym tyg. Kosztuje okolo 12) co do mccoolocha sie nie wypowiem bo nie mam z nim stycznosci. Ale stige moge polecic byle nie model garden compact bo jest ooprostu za slaby. Aha i do jasnej niespodzianki czemu chcesz to kupic w markecie? Jedz do odpowiedniego sklepu ktory sprzedaje traktorki tam duzo sie o nich dowiesz bo zazwyczaj ludzie ktorzy to w casto sprzedaja nie maja o tym pojecia do tego stoponia ze potrafia powiedziec klientowi ze nie trzeba silnika olejem zalewac (mialem taki autentyk hehe)

Napisano
  • Autor

> Wolf to tez mtd (wiem bo mam autoryzacje na mtd i mnie kurwica bierze jak ten badziew przychodzi).

> Najlepszym wyjsciem bylo by to co Joki zaproponowal tylko jest drogi (najtansza wersja ktora

> sie sprzedala w zeszlym tyg. Kosztuje okolo 12) co do mccoolocha sie nie wypowiem bo nie mam z

> nim stycznosci. Ale stige moge polecic byle nie model garden compact bo jest ooprostu za

> slaby. Aha i do jasnej niespodzianki czemu chcesz to kupic w markecie? Jedz do odpowiedniego

> sklepu ktory sprzedaje traktorki tam duzo sie o nich dowiesz bo zazwyczaj ludzie ktorzy to w

> casto sprzedaja nie maja o tym pojecia do tego stoponia ze potrafia powiedziec klientowi ze

> nie trzeba silnika olejem zalewac (mialem taki autentyk hehe)

W markecie nie byłem, ale w sklepie gadałem z ludźmi i polecali Wolfa - mają promocję na dwa modele - ale nie spodobał mi się rozklekotany układ kierowniczy zlosnik.gif

Sąsiad kupił Mccullocha i jest zadowolony, ale wydał ~10kzł.

Napisano

> Na wygodny fotel i osłonę od słońca

A gdzie uchwyt do piwa? niewiem.gif

cfaniaczek.gif

Napisano

> Działka 2000 m2 wymaga ok. 3h koszenia klasyczną kosiarką.

yikes.gif

W 3 godziny to ja tyle obskakuję traktorkiem frown.gif

> Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

> Ja jestem zielony w temacie

Chcesz tylko kosić, czy też odśnieżać?

Zwróć uwagę na moc silnika.

Zwróć uwagę na rodzaj przekładni głównej.

Sprawdź, czy ma uchwyt do ciągnięcia przyczepy.

> Na razie zauważyłem, że silnik może być z przodu, ale może być też przed tylną osią.

> Ten drugi podobno jest bardziej zwrotny ...

IMHO "klasyczne" wykonanie ma taką zaletę, że większość jest standardowa - w związku z czym jest tańsze w serwisie wink.gif

No i to ma być maszyna robocza, a nie niedzielny samochodzik. Ma być nie gniotsja, nie łamiotsja wink.gif

Napisano
  • Autor

> W 3 godziny to ja tyle obskakuję traktorkiem

Mam kosiarkę 150ccm z wyrzutem bocznym, trawnika będzie ponad 1800m2.

Kosiarka daje radę, ale trzeba się nachodzić - czasem schodzę poniżej 3h, ale lata już nie te i dostaję zadyszki zlosnik.gif

Napisano

> Mam kosiarkę 150ccm z wyrzutem bocznym

To pewnie dlatego. Ja robię przerwy na zrzut urobku biglaugh.gif

Przy maksymalnej prędkości, ostrych nożach, niskiej trawce i wyrzucie na trawnik dałbym radę dużo szybciej wink.gif

Napisano

bo mase czasu marnujesz na krecenie sie

dzialeke 30a oblatuje kosiarka z napedem wlasnie w ok 3 godziny - fakt bez kosza z samym mieleniem trawy bo inaczej to drugie tyle na wywalanie z kosza moze zejsc

Napisano

> W markecie nie byłem, ale w sklepie gadałem z ludźmi i polecali Wolfa - mają promocję na dwa modele

> - ale nie spodobał mi się rozklekotany układ kierowniczy

> Sąsiad kupił Mccullocha i jest zadowolony, ale wydał ~10kzł.

Bo tyle trzeba wydac na cos wartosciowego w przeciwnym przypadku bedziesz sie wkuzal ze nie doplaciles i sie wszystko rozpada

Napisano

Ale na jedynce i z piwem? Bo 1600 metrów oblatuję w 40 minut.

> No i to ma być maszyna robocza, a nie niedzielny samochodzik. Ma być nie gniotsja, nie łamiotsja

Jak widzę je też "poprawili". Swój ponad 10 lat temu kupiłem za koło 4 tysięcy i do dziś ciężko pracuje (zimą jako spychacz do śniegu) bezawaryjnie. Zmieniłem tylko komplet łożysk kosiarki, jeden pasek (jeszcze nie pękł) i tulejki teflonowe układu kierowniczego.

Napisano

> Za kółkiem i w robocie nie piję.

Niech będzie, że do lemoniady wink.gif

Napisano

> Ale na jedynce i z piwem? Bo 1600 metrów oblatuję w 40 minut.

Aż sprawdzę kolejnym razem, bo jak człowiek zacznie kosić, to sobie albo przerwę zrobi, albo źle na zegarek spojrzy, albo olej z filtrem w międzyczasie wymieni smile.gif a czas leci i wynik niekoniecznie jest obiektywny.