Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-H] Pęknięta sprężyna tylna - co kupić?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

W przyszłym tygodniu zmieniam zawieszenie z przodu (amortyzatory, łożyska, odboje, osłony, tuleje wahaczy, gumy stabilizatora, łącznik) i pojechałem na kontrolę na SKP co ew. jeszcze mam zrobić - diagnosta powiedział, że z przodu nic więcej za to z tyłu mam pękniętą sprężynę klnie.gif Klasyka - polskie drogi - nawet wiem kiedy - mała prędkość, spora dziura.

Zastanawiam się nad jednym, chcę kupić Lesjoforsa i są dwie opcje - zwykłe i wzmocnione. W Astrach G fabrycznie były różne typy sprężyn w zależności od tego czy auto było wyposażone np w hak holowniczy. Natomiast w H widzę że nie ma tej opcji - jest jeden typ pomijając oczywiście obniżone zawieszenie i samopoziomowanie. Mam gaz założony więc butla 48l jest w kole, ale z drugiej strony nie mam koła zapasowego (fabrycznie był zestaw naprawczy) więc butla coś waży ale nie ma koła. I biję się z myślami co zrobić bo zazwyczaj jeżdżę sam lub 2 osoby. Załadunek to mi wychodzi raz w roku na wakacje. Wziąć zwykłe czy wzmocnione?

Wzmocnione nie powinny podnosić auta a jedynie mieć inną charakterystykę - będą pewnie twardsze. Ale Astra i tak jest twarda więc żadna różnica. Może lepiej po zakrętach będzie na wzmocnionych się prowadzić?

Poradźcie coś :-)

dzięki,

brat

Napisano

Wzmocnione to możesz kupić Jamexy smile.gif

http://allegro.pl/sprezyny-sprezyna-opel-astra-iii-h-kombi-tyl-mocne-i4215531234.html

Są też zwykłe:

http://allegro.pl/sprezyny-sprezyna-opel-astra-iii-h-kombi-tyl-i4266942123.html

Uważam, że to tanie i dobre sprężyny. Do Lesjofors nie mam przekonania choć są tu polecane przez AKowiczów. Kolega FDK też zakupił i auto jeszcze siadło względem serii.

Tylnych KYB też nie polecam, zwłaszcza do kombi, mimo że mam u siebie (AG sedan). Po pełnym załadowaniu bagażnika tył dosyć mocno siedzi, mocniej niż na używanym oryginale spineyes.gif na pusto, lub z niezbyt dużym obciążeniem jest dobrze.

Osobiście wybrałbym Sachsa (994113) lub powyższego Jamexa (wzmocnionego).

Napisano

> Witajcie,

> W przyszłym tygodniu zmieniam zawieszenie z przodu (amortyzatory, łożyska, odboje, osłony, tuleje

> wahaczy, gumy stabilizatora, łącznik)

Cześć.

Powiedz mi, czy nie rozważasz wymiany całych wahaczy? Mniej roboty przy tym masz cały komplet wymieniony...?

Napisano

Tylko to co jest w ofercie (zwykle jakaś chińszczyzna pokroju Kraft) nie będzie zbyt trwałe. Owszem mniej roboty, ale chcąc mieć gotowy dobry produkt trzeba by wydać pewnie ze 400zł za sztukę (chyba tyle mniej więcej TRW kosztuje). Za 150-250zł złożysz wahacz już na dobrych częściach.

Napisano

A ja polecę polskie D&D mam założone z przodu i z tyłu. Wcześniej z tyłu miałem "wzmacniane" ale przy obciążeniu jednej osoby opony tarły mi o ranty. Teraz przy D&D tego nie ma i auto dość wysoko stoi.

Napisano

> Tylko to co jest w ofercie (zwykle jakaś chińszczyzna pokroju Kraft) nie będzie zbyt trwałe. Owszem

> mniej roboty, ale chcąc mieć gotowy dobry produkt trzeba by wydać pewnie ze 400zł za sztukę

> (chyba tyle mniej więcej TRW kosztuje). Za 150-250zł złożysz wahacz już na dobrych częściach.

Coś w tym jest...

W mojej poprzedniej G jak sworzeń już się poddał, to wymieniłem właśnie cały wahacz na nowy [~99zł] i powiem szczerze, że nic się złego nie działo. Polatałem na tym gdzieś 1,5 roku i auto zmieniło właściciela.

Może jednak nie jest tak źle...?

Napisano
  • Autor

> Wzmocnione to możesz kupić Jamexy

> Są też zwykłe:

> Uważam, że to tanie i dobre sprężyny.

nie znam firmy więc nie brałem pod uwagę,

> Do Lesjofors nie mam przekonania choć są tu polecane przez

> AKowiczów.

w czasach kiedy zajmowałem sie sprzedażą części (2002-2006r) to Lesjoforsa trochę sprzedałem i nie miałem na nie żadnej reklamacji. Chyba, że w międzyczasie zaczęli zamawiać u Chińczyków więc wtedy jakość mogła spaść,

> Tylnych KYB też nie polecam, zwłaszcza do kombi, mimo że mam u siebie (AG sedan). Po pełnym

> załadowaniu bagażnika tył dosyć mocno siedzi, mocniej niż na używanym oryginale na pusto,

> lub z niezbyt dużym obciążeniem jest dobrze.

na forum Volvo ludzie polecają jedynie Lesjoforsy. Natomiast KYB i inne się nie sprawdzają.

> Osobiście wybrałbym Sachsa (994113) lub powyższego Jamexa (wzmocnionego).

o! o Sachsie nie pomyślałem hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Powiedz mi, czy nie rozważasz wymiany całych wahaczy? Mniej roboty przy tym masz cały komplet

> wymieniony...?

z powodu jednej tulei? Nieee.

Poza tym jestem takiego zdania jak kol. analyzer64 - jeżeli wahacz tylko jest prosty i nie pordzewiały to nie ma sensu go wymieniać. Sworzeń z Lemfordera który wytrzyma więcej niż w oryginalnym wahaczu (min. 200kkm na PL drogach) kosztuje 60zł, tuleja tylna TRW ok 50zł, a przednia 20zł. Czyli za 130zł (+wymiana tych elementów może 50zł?) masz wahacz, który na polskich drogach wytrzyma min 200kkm. Za wahacz analogicznej jakości w hurcie musiałbym zapłacić 290-400zł. Nieopłacalna sprawa.

Napisano

> z powodu jednej tulei? Nieee.

> Poza tym jestem takiego zdania jak kol. analyzer64 - jeżeli wahacz tylko jest prosty i nie

> pordzewiały to nie ma sensu go wymieniać. Sworzeń z Lemfordera który wytrzyma więcej niż w

> oryginalnym wahaczu (min. 200kkm na PL drogach) kosztuje 60zł, tuleja tylna TRW ok 50zł, a

> przednia 20zł. Czyli za 130zł (+wymiana tych elementów może 50zł?) masz wahacz, który na

> polskich drogach wytrzyma min 200kkm. Za wahacz analogicznej jakości w hurcie musiałbym

> zapłacić 290-400zł. Nieopłacalna sprawa.

Jeżeli faktycznie tyle wytrzymują wyżej opisane części, to chętnie skorzystam z tej wiedzy przy następnej wymianie.

Dzięki!

Napisano
  • Autor

> Jeżeli faktycznie tyle wytrzymują wyżej opisane części, to chętnie skorzystam z tej wiedzy przy

> następnej wymianie.

> Dzięki!

Ja po prostu wychodzę z założenia, że nie stać mnie na tanie części. Jak różnica na cenie sworznia wynosi 20zł, a robota 60-80zł, wytrzymałość taniego sworznia to np. 60kkm, a droższego >200kkm to rachunek jest prosty.

Dlatego ja stosuję części Lemforder, Moog, TRW, ew. Rouville (pakowacz oryginalnych części we własne pudełka),

Napisano
  • Autor

> Do Lesjofors nie mam przekonania choć są tu polecane przez

> AKowiczów.

wczoraj zrobiłem kompleksowy remont zawieszenia i założyłem te Lesjoforsy HD i na razie to przesada... nie tyle pod względem twardości, bo ta jest ok, ale samochód przez to zaczął się prowadzić ... dziwnie w zakrętach, z przodu są Bilsteiny B4 auto znacznie mniej się przechyla ale tył jakby miał tendencje do ... myszkowania. Auto stoi nieco wyżej (niewiele niż na starych sprężynach - może 1-2cm). Na razie nie polecam nikomu. Zobaczymy po jakimś czasie czy się ułożą czy nie.

Napisano

> wczoraj zrobiłem kompleksowy remont zawieszenia

Co wymieniałeś z tyłu poza sprężynami?

Tak myślę sobie, że wygląda na to że są teraz inne charakterystyki przód-tył. Przy wychyłach inaczej ugina się przód a inaczej tył stąd to dziwne bujanie. Ważne są przecież też amorki. Produkujemy części do amortyzatorów i wiem od ludzi którzy je składają, że na pierwszy montaż do samochodu montowane są cztery różne amory - selekcjonowane bardzo dokładnie. W sklepach jest już tylko przód i tył. Daje to obraz rzeczywistości i tłumaczy czemu po remontach nie jest już tak wesoło jak po zakupie.

Napisano
  • Autor

> Co wymieniałeś z tyłu poza sprężynami?

z tyłu tylko sprężyny, amortyzatory są oryginalne zmienione przez poprzedniego właściciela - mają ok 20kkm najechane,

natomiast z przodu wymieniałem: amortyzatory Bilstein B4, gniazda z łożyskami MCP, odboje +osłony, do tego gumy stabilizatora, łącznik stabilizatora, tylne tuleje przednich wahaczy,

> Tak myślę sobie, że wygląda na to że są teraz inne charakterystyki przód-tył.

to racja, trochę więcej pojeździłem autem i mam wrażenie, że to nie tyle myszkowanie po drodze, co sztywny tył oddaje nierówności drogi, wrażenie trochę jest takie jakbym założył sztywny stabilizator na tylną belkę, w tym zestawieniu aby to jakoś współgrało powinienem był założyć do przodu Bilsteiny B6,

> Przy wychyłach

> inaczej ugina się przód a inaczej tył stąd to dziwne bujanie. Ważne są przecież też amorki.

> Produkujemy części do amortyzatorów i wiem od ludzi którzy je składają, że na pierwszy montaż

> do samochodu montowane są cztery różne amory - selekcjonowane bardzo dokładnie. W sklepach

> jest już tylko przód i tył. Daje to obraz rzeczywistości i tłumaczy czemu po remontach nie

> jest już tak wesoło jak po zakupie.

może tak być, mnie osobiście denerwują wychyły samochodu i jakoś nie cierpię z tego powodu, że się usztywniło auto, myślę, że te sprężyny trochę się jeszcze ułożą, teraz jedynie myślę, że trzeba było wziąć B6-tki wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> natomiast z przodu wymieniałem: ... tylne tuleje przednich wahaczy,

u siebie będę musiał na pewno zmienić tylne tuleje na wahaczach bo tłuką niemiłosiernie i zastanawiam się też czy by odrazu nie robić przodu skoro i tak wahacz będzie wyjmowany - koszt chyba niewielki a spokój na długie tysiące kilometrów.

Co zakładałeś u siebie?

Mam też do wymiany końcówkę drążka kierowniczego - co byście polecili ?

Napisano
  • Autor

> u siebie będę musiał na pewno zmienić tylne tuleje na wahaczach bo tłuką niemiłosiernie i

> zastanawiam się też czy by odrazu nie robić przodu skoro i tak wahacz będzie wyjmowany - koszt

> chyba niewielki a spokój na długie tysiące kilometrów.

> Co zakładałeś u siebie?

ja zakładałem TRW - problem z wymianą tylnych tulei wahacza przedniego u mnie był taki, że nie szło ich wyprasować nawet na prasie - trzeba je było najpierw rozwiercić, potem ciąć brzeszczotem żeby uprzejmie zechciały wyjść w kawałkach - a konstrukcja tych tulei jest zaiste jakaś kombinowana - wewnątrz są zatopione kolejne tulejki aluminiowe, jakieś dodatkowe tuleje stalowe etc. Po wszystkim udało się wprasować nowe bez większego problemu.

Przednich nie wymieniałem bo mechanik powiedział że nie ma sensu, a tylne miały nadmierny luz na szarpakach na SKP jak mi sprawdzali,

> Mam też do wymiany końcówkę drążka kierowniczego - co byście polecili ?

końcówkę drążka? ja tradycyjnie polecam Moog, TRW, Lemforder,

Napisano

> Przednich nie wymieniałem bo mechanik powiedział że nie ma sensu,

a czym to argumentował ?. wink.gif

Napisano
  • Autor

> a czym to argumentował ?.

że musiałoby być 500kkm przejechane żeby im się coś działo devil.gif

Napisano

> że musiałoby być 500kkm przejechane żeby im się coś działo

Aha

Ja jeszcze zobaczę po ile one są bo być może, że się skuszę na wymianę...

Napisano
  • Autor

> Aha

> Ja jeszcze zobaczę po ile one są bo być może, że się skuszę na wymianę...

pewnie do max 25zł/szt ok.gif

Napisano

> pewnie do max 25zł/szt

koszt niby niewielki, a i pewnie za wymianę niewiele więcej wyjdzie wink.gif

Napisano

> u siebie będę musiał na pewno zmienić tylne tuleje na wahaczach bo tłuką niemiłosiernie i

> zastanawiam się też czy by odrazu nie robić przodu skoro i tak wahacz będzie wyjmowany - koszt

> chyba niewielki a spokój na długie tysiące kilometrów.

No to jak wahacz na wierzchu i do jednej tulei to grzech nie kupić kompletu i sworzni zlosnik.gif

> Co zakładałeś u siebie?

> Mam też do wymiany końcówkę drążka kierowniczego - co byście polecili ?

W AG końcówki drążków wziąłem Lemfordera, minął ponad rok i jest cisza, następnym razem jak w którymś aucie będę wymieniał końcówki to też wezmę Lemforder, chyba że będzie dużo droższy to Mooga, którego też lubię.

Napisano

> No to jak wahacz na wierzchu i do jednej tulei to grzech nie kupić kompletu i sworzni

a po co sworznie? niewiem.gif

przecież je można wymienić już bez demontażu wahacza - chyba, że mi się coś pokiełbasiło i nie są one przykręcane tylko nitowane hmm.gif

Napisano

> Jak nie były wymieniane to są nitowane

no to mój błąd, cały czas byłem na 99% pewien, że jest skręcany

wydaje mi się, że nawet to gdzieś tu czytałem - a mogłem popatrzeć pod auto wink.gif

ale ze sworzniami to chyba wstrzymam sie bo wszystkie czesci + wymiana wyjda pewnie tyle co kosztuje nowy,markowy wahacz