Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Drabina aluminiowa 3x1, długość > 10m

Featured Replies

Napisano

Witam majsterkowiczów

Muszę kupić drabinę o długości min 10 m, najlepiej ok 12 m

żeby dostawać się do komina ze zdjęcia w celu jego czyszczenia.

287753132-Dom.jpg

Dach ma kąt nachylenia ok 45 st, 2/3 drabiny będzie leżało płasko na dachu.

Na allegro oferta obejmuje modele od 750 zł do 1600 zł więc mam dylemat -

która wybrać (wstępnie planowałem wydać ok 1000 zł)

Drabiny 3x15 na allegro

Mój wstępny wybór to:

HIGHER

Ale może inna firma jest warta uwagi?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

PS

Czy praca w pozycji pochylonej pod kątem 45 st, gdzie cześć drabiny nie ma podparcia jest dopuszczalna?

Jak się rozkłada taka drabinę? Na ziemi czy od razu opartą o dach?

Czy jedna osoba da radę rozłożyć taka drabinę, która waży 40 kg?

Można dokupić kółka na szczyt drabiny - czy to przydatny gadżet w mojej sytuacji?

post-27003-14352524372756_thumb.jpg

Napisano

> Czy jedna osoba da radę rozłożyć taka drabinę, która waży 40 kg?

Nie. Będziesz miał też problem w dwie osoby jeśli faktycznie chcesz kłaść tą drabine na dachu pod kątem 45 stopni. Zwyczajnie nie utrzymasz drabiny jeśli przesadzisz z kątem pochylenia. Wiem co mówie bo raz nam taka drabina 3x11 grzmotła. Przeważyliśmy ją w jedną strone i poszło...

Ja używałem takiej drabiny do wyłażenia do anteny sat zamocowanej do ściany gdzieś na wysokości 7 metrów.

Rozkładaliśmy ją na ziemi, stawiali do pionu i przystawiali do ściany. Ale ta moja waży mniej niż 20kg.

Do twoich zastosowań sugerowałbym użyć jednej drabiny która sięgnie wysokości okapu i drugiej z hakami którą położysz na połaci dachowej tak że będzie niejako wiśieć zaczepiona o spadek dachu z drugiej strony.

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Nie. Będziesz miał też problem w dwie osoby jeśli faktycznie chcesz kłaść tą drabine na dachu pod

> kątem 45 stopni. Zwyczajnie nie utrzymasz drabiny jeśli przesadzisz z kątem pochylenia. Wiem

> co mówie bo raz nam taka drabina 3x11 grzmotła. Przeważyliśmy ją w jedną strone i poszło...

> Ja używałem takiej drabiny do wyłażenia do anteny sat zamocowanej do ściany gdzieś na wysokości 7

> metrów.

> Rozkładaliśmy ją na ziemi, stawiali do pionu i przystawiali do ściany. Ale ta moja waży mniej niż

> 20kg.

> Do twoich zastosowań sugerowałbym użyć jednej drabiny która sięgnie wysokości okapu i drugiej z

> hakami którą położysz na połaci dachowej tak że będzie niejako wiśieć zaczepiona o spadek

> dachu z drugiej strony.

> Krawiec

Dlatego zastanawiałem się nad kółkami na szczyt drabiny.

Wyobrażam sobie to tak:

- drabinę rozciągam maksymalnie w pozycji na płask,

- szczyt z kółkami podnoszę i opieram o krawędź dachu

- podnoszę dół drabiny i idąc z nim w kierunku budynku wpycham całą drabinę na dach

Przy drabinie zaczepianej o kalenicę zastanawiam się jak taką drabinę zaczepić ?

Napisano

Wyłazu nie zrobiłeś?! Dlaczego? Jak kolega pisał, tak długiej drabiny pod takim kątem sam nie postawiasz.

Napisano

A nie wyda zrobić drabinki na stałe między oknem dachowym a kominem + mocowanie uprzęży ??

Wychodził byś na okno podpinal się i myk na dach ???

Napisano

No ok, tylko potem drabina opiera sie cala powierzchnia na dachu czy tylko kolkami?

Krawiec

Napisano

> Na allegro oferta obejmuje modele od 750 zł do 1600 zł więc mam dylemat -

Miałem dokładnie ten sam problem i za kasę którą miałbym wydać na drabinę, zrobili mi wyłaz dachowy.

Wyłaz - ok. 300

Ława kominiarska z podstawą - ok. 150 zł.

Robota - ok. 500 zł.

I tak to wygląda. Ława jest niewidoczna, bo jest za kominem.

Dodatkowy plus, mam jasno na strychu.

287753568-wylaz.jpg

post-61095-14352524379184_thumb.jpg

Napisano

...

> Dodatkowy plus, mam jasno na strychu.

To ja zaklejam wyłaz jak się da bo stada much się wiosną budzą na strychu i lecą do światła zamiast na zewnątrz a powinienem się cieszyć, że widno.

wink.gif

Napisano

> Dlatego zastanawiałem się nad kółkami na szczyt drabiny.

Pomysł ma dwie wady. Jedną już opisano.

Druga to brak zakotwiczenia drabiny na dole. Będzie odjeżdżać pod takim kątem.

Nie odkrywaj Ameryki na nowo i zrób wyłaz albo drabinę stałą (lub zdejmowaną) na dachu z hakiem na kalenicę.

Napisano

40kg wagi???

to z czego ona jest? grinser006.gif

moją drabinę krause 3 elementową (ok 10m) rozkładam sam. Najpierw wysuwam górny segment, potem środkowy i nie ruszam dolnego ani trochę. kąt 45 stopni- wyjdziesz na górę i ci drabina odjedzie. Kąt powinien wynosić około 30 stopni albo musisz zabezpieczyć drabinę przed 'odjechaniem'. grinser006.gif

Napisano

> Miałem dokładnie ten sam problem i za kasę którą miałbym wydać na drabinę, zrobili mi wyłaz

> dachowy.

> Wyłaz - ok. 300

> Ława kominiarska z podstawą - ok. 150 zł.

> Robota - ok. 500 zł.

> I tak to wygląda. Ława jest niewidoczna, bo jest za kominem.

> Dodatkowy plus, mam jasno na strychu.

Mam podobnie u siebie - wysoki komin i wyłaz ze strychu. Ławka ma być dopiero dorobiona.

Napisano

> Dlatego zastanawiałem się nad kółkami na szczyt drabiny.

> Wyobrażam sobie to tak:

> - drabinę rozciągam maksymalnie w pozycji na płask,

> - szczyt z kółkami podnoszę i opieram o krawędź dachu

> - podnoszę dół drabiny i idąc z nim w kierunku budynku wpycham całą drabinę na dach

> Przy drabinie zaczepianej o kalenicę zastanawiam się jak taką drabinę zaczepić ?

dasz radę w jedną osobę cool.gif

Napisano

> dasz radę w jedną osobę

12 metrowej drabiny nie da rady sam, wybrałeś najgorszą opcję z możliwych z tą drabiną.

w sumie od okienka dachowego wystarcz Ci ok 2 mb prosta jednoelementowa drabina z zaczepem do kalenicy:

Drabinka

Uchwyt do kalenicy

Możesz komuś zlecić czyszczenie komina, ale tutaj opłacalnoć zależy od cennika lokalnego.

P.S. W sumie żeby wyjść na komin ze zdjęcia nie trzeba żadnego sprzętu smile.gif

Napisano
  • Autor

> Wyłazu nie zrobiłeś?! Dlaczego? Jak kolega pisał, tak długiej drabiny pod takim kątem sam nie

> postawiasz.

Na poddaszu jest sypialnia, okno jest prawie nad łóżkiem, więc wolałbym uniknąć wprowadzania kominiarza przez cały dom.

Co do stawiania drabiny w jedną osobę, to nie jest najważniejsze kryterium.

Zabezpieczenie drabiny przed odsunięciem także nie będzie problemem, teren gdzie będzie stać drabina nie jest utwardzony, można na czas pracy wbić coś w ziemię.

Zasadnicze pytanie dotyczyło wyboru konkretnej drabiny z allegro.

Napisano

> Na poddaszu jest sypialnia, okno jest prawie nad łóżkiem, więc wolałbym uniknąć wprowadzania

> kominiarza przez cały dom.

> Co do stawiania drabiny w jedną osobę, to nie jest najważniejsze kryterium.

> Zabezpieczenie drabiny przed odsunięciem także nie będzie problemem, teren gdzie będzie stać

> drabina nie jest utwardzony, można na czas pracy wbić coś w ziemię.

> Zasadnicze pytanie dotyczyło wyboru konkretnej drabiny z allegro.

Mamy w robocie konkretnie tą Drabest 3x14

Działa

Napisano

> Witam majsterkowiczów

> Muszę kupić drabinę o długości min 10 m, najlepiej ok 12 m

> żeby dostawać się do komina ze zdjęcia w celu jego czyszczenia.

> Dach ma kąt nachylenia ok 45 st, 2/3 drabiny będzie leżało płasko na dachu.

>...

Ja kupiłem tanią , chociaż dość ciężką i z pozoru solidną drabinę trzyelementową o długości rzędu 8m. Kawki robiły sobie gniazdo pod podbitką dachu i trzeba je było wykurzyć. Moja drabina postawiona prawie do pionu, oparta o krawędź dachu na wysokości 7m, ugina się i chwieje gdy się na nią wchodzi. Po prostu, przy takiej długości każdy profil ma już zauważalne ugięcie. Stawianie jej w dwu chłopa to konieczność. Jeden przytrzymuje stopami dół drabiny, drugi podnosi cieńszy koniec wchodząc pod drabinę. Jeśli pozostaniesz przy swoim zamiarze, pomyśl czy drabina nie uszkodzi ci pokrycia dachowego, rynien itp.

Edit: No i jeszcze jedno. Drabina 3 elementowa o długości 12m będzie miała po złożeniu pewnie ponad 5m. Masz miejsce na jej przechowywanie? Moja wisi na wewnętrznej ścianie garażu, nad samochodem.