Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żwirek, kamyki do obsypania tujek...

Featured Replies

Napisano

Parę pytań dot. działki:

- mam tuje na długości ok. 55-60 metrów przy płocie, chciałbym od płotu do krawędzie tui wysypać wszystko żwirkiem, tak aby nie trzeba było dookoła nich kosić i żeby estetycznie wyglądało.

Potrzebuję wysypać pas szerokości 130 cm i długości 60 metrów warstwą na tyle grubą, żeby nie było widać pod spodem agrowłókniny.

Ile muszę zamówić takiego żwirku? W mojej okolicy kilogram ładnych kamyków kosztuje ok.0,8-1,5 PLN w zależności od wielkości, koloru, itp.

Ewentualnie czym jeszcze mogę obsypać, kora odpada od razu - ani mi ani żonie się nie podoba.

Napisano

Musisz policzyć sobie objętość i zapytać w składzie ile wchodzi masowo na jednostkę objętości danych kamyków.

Mi z obliczeń wyszło, że jakiego żwirku nie szukać i tak najtaniej wychodzi keramzyt.

Po prostu te kruszywa są pieruńsko drogie jak na kamyczki.

wink.gif

Napisano

> W mojej okolicy kilogram ładnych kamyków kosztuje ok.0,8-1,5 PLN w zależności od wielkości, koloru, itp.

Drogo, poszukaj w firmach które przywiozą żwir w wybranym kolorze na ciężarówce. Cenowo wychodzi znacznie taniej.

Tuż pod Warszawą 1 tona (1000 kg) żwiru białego kosztuje 100zł. (a np ziemia ogrodowa 1 tona - 50zł, zamawiałem wiosną).

Im dalej od stolicy tym powinno być taniej.

Napisano

Pas długości 16 m

3 fale od 2,0 m do 2,5 m

Zużyto:

ok 1,5 tony grysu różowego za ok 190 zł / t

ok 300 kg grysu białego 295 zł / t

ok ok 220 szt kostki 10x10 która kosztuje 998 zł / t (220 szt wyszło ok. 350 kg)

pod kamień mata szkółkarska (przypomina ruskie torby "targowe")

287771697-20140530282p.jpg

post-80280-14352524479303_thumb.jpg

Napisano

U mnie tuje same "wygryzły" chwasty i nic pod nimi nie rośnie, jest goła ziemia. Dzięki temu gdy zmieniają okresowo "igły", łatwo się je wygrabia. A jak wygrabisz z takich kamieni?

Napisano

> U mnie tuje same "wygryzły" chwasty i nic pod nimi nie rośnie, jest goła ziemia. Dzięki temu gdy

> zmieniają okresowo "igły", łatwo się je wygrabia. A jak wygrabisz z takich kamieni?

polecam dmuchawę do liści. Dmuchając z pewnej odległości żwir zostaje, liście/igły odlatują

i można je spokojnie zgrabić.

Napisano

> Pas długości 16 m

> 3 fale od 2,0 m do 2,5 m

> Zużyto:

> ok 1,5 tony grysu różowego za ok 190 zł / t

> ok 300 kg grysu białego 295 zł / t

> ok ok 220 szt kostki 10x10 która kosztuje 998 zł / t (220 szt wyszło ok. 350 kg)

> pod kamień mata szkółkarska (przypomina ruskie torby "targowe")

ja mam murki oporowe z kamienia tłuczonego, mata szkółkarska i kora.

Napisano
  • Autor

> U mnie tuje same "wygryzły" chwasty i nic pod nimi nie rośnie, jest goła ziemia. Dzięki temu gdy

> zmieniają okresowo "igły", łatwo się je wygrabia. A jak wygrabisz z takich kamieni?

ja nie mam"igieł", mam odmianę kurniik, ponoć nic nie gubi...

Napisano
  • Autor

> Pas długości 16 m

> 3 fale od 2,0 m do 2,5 m

> Zużyto:

> ok 1,5 tony grysu różowego za ok 190 zł / t

> ok 300 kg grysu białego 295 zł / t

> ok ok 220 szt kostki 10x10 która kosztuje 998 zł / t (220 szt wyszło ok. 350 kg)

> pod kamień mata szkółkarska (przypomina ruskie torby "targowe")

ooo, dzięki za konkret...

właśnie sobie liczyłem, minimum 1800 zł za całość, bez kostki... lekki kosmos...

zaczynam się rozglądać za kamieniem rzecznym, takimi otoczakami... też ładnie wyglądają...

Napisano

> ooo, dzięki za konkret...

> właśnie sobie liczyłem, minimum 1800 zł za całość, bez kostki... lekki kosmos...

> zaczynam się rozglądać za kamieniem rzecznym, takimi otoczakami... też ładnie wyglądają...

Zadzwoń do żwirowni (najlepiej kilku) po ile mają materiał, a po ile transport. Jak nie potrzebujesz 15t, to niekiedy nawet opłaca się wypożyczyć przyczepkę i samemu przywieźć. Transport to przeważnie kilkaset % ceny kruszywa smile.gif