Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DYI kompresor modelarski z agregatu

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od jakiegoś czasu zbieram się do budowy małego kompresora do aerografu modelarskiego, ale nigdy nie było pod ręką odpowiednich części. Teraz przy okazji wymiany lodówki dostałem w łapska agregat ze starego sprzętu zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Wiec można coś zacząć działać 270635636-JUMP2.gif Ale niestety mam problem, bo o ile w necie jest pełno opisów i zdjęć jak zbudować taki kompresor to nigdzie nie ma opisane jak podłączyć agregat tak żeby odpalił, bo po samym podłączeniu do prądu nic się nie dzieje. Na lodówce był naklejony schemat jak na zdjęciu, ale niestety nie wiem jak go odczytać sciana.gif Ktoś może mi podpowiedzieć, co mam połączyć, żeby zadziałało?

4d758cbb46b7.jpg

Napisano

> Witam.

> Od jakiegoś czasu zbieram się do budowy małego kompresora do aerografu modelarskiego, ale nigdy nie

> było pod ręką odpowiednich części. Teraz przy okazji wymiany lodówki dostałem w łapska agregat

> ze starego sprzętu

> Wiec można coś zacząć działać Ale niestety mam problem, bo o ile w necie jest pełno opisów i zdjęć

> jak zbudować taki kompresor to nigdzie nie ma opisane jak podłączyć agregat tak żeby odpalił,

> bo po samym podłączeniu do prądu nic się nie dzieje. Na lodówce był naklejony schemat jak na

> zdjęciu, ale niestety nie wiem jak go odczytać Ktoś może mi podpowiedzieć, co mam połączyć,

> żeby zadziałało?

Po prostu musisz wyjąć agregat razem z takim prztyczkiem-przekaźniczkiem, załącza on dodatkowe uzwojenie na czas rozruchu silnika. To wszystko.

Napisano

Masz do niego starter? Jeśli tak, do włóż tak, żeby był cewką do dołu i ognia. Jeśli nie, to się w taki zaopatrz. Tutaj masz przykładowy sklep.

Bez niego będziesz musiał podłączać prąd pod główne uzwojenie i na chwilę pod rozruchowe, dopóki się silnik nie rozpędzi.

Lepsze są startery z cewką. Słychać stuknięcie przy rozruchu, ale startuje od razu. Te z termistorami muszą chwilę ostygnąć zanim będzie można włączyć agregat ponownie.

Napisano
  • Autor

> Po prostu musisz wyjąć agregat razem z takim prztyczkiem-przekaźniczkiem, załącza on dodatkowe

> uzwojenie na czas rozruchu silnika. To wszystko.

Generalnie oprócz kabla z wtyczką do sieci do silnika był podłączony kabel od lampki i włącznika termicznego, który wchodził "w lodówkę" ale nie ma możliwości go wyjąc bez ciecia blachy, a to nie bardzo mam jak zrobić, dlatego odkręciłem ten kabel z agregatu i wyjąłem samo urządzenie.

Napisano
  • Autor

> Masz do niego starter? Jeśli tak, do włóż tak, żeby był cewką do dołu i ognia. Jeśli nie, to się w

> taki zaopatrz. Tutaj masz przykładowy sklep.

> Bez niego będziesz musiał podłączać prąd pod główne uzwojenie i na chwilę pod rozruchowe, dopóki

> się silnik nie rozpędzi.

> Lepsze są startery z cewką. Słychać stuknięcie przy rozruchu, ale startuje od razu. Te z

> termistorami muszą chwilę ostygnąć zanim będzie można włączyć agregat ponownie.

Ten wystarczy? Jeśli tak to teraz pytanie, jak to podłączyć? Umiem się obchodzić z lutownicą itp, ale nie znam się na podłączeniach i czytaniu schematów, wiec elektryk ze mnie jak z koziej d..y trąba zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Z agregatu wystają 3 piny od elektryki. Tworzą trójkąt stojący na podstawie, czy na czubku?

Napisano
  • Autor

> Z agregatu wystają 3 piny od elektryki. Tworzą trójkąt stojący na podstawie, czy na czubku?

Tak dokładnie wygląda. Wg oznaczeń ze schematu mamy po kolei:

Czarny kabel - 1

Puste - L

Niebieski kabel - N

08c87e7cc837.jpg

60f170b5d80e.jpg

Napisano

No, ale tu widać starter hmm.gif. To białe siedzi w pinach agregatu? To podłącz kabel z wtyczką. Jedna żyła do L i druga do N.

Chyba, że to wyłącznik bimetaliczny.

Tak czy inaczej, starter który pokazałeś wyżej będzie pasował, bo - z tego co widzę - piny tworzą trójkąt stojący na podstawie.

Starter wtykasz w dolne piny (cewką do dołu). Wychodzi z niego jeden pin na wsuwkę. Podłączasz do niego jeden przewód, a do wystającego z agregatu górnego pinu drugi przewód. I tyle.

Jeśli to białe na fotce to wyłącznik bimetaliczny to warto dać go w szereg z którymś z przewodów, dla bezpieczeństwa - wyłączy agregat w razie przeciążenia. Problem w tym, że jeśli jest zmęczony życiem to może to robić zbyt szybko.

Ja mam dwie sprężarki z agregatów i obie chodzą bez niego.

No i trzeci przewód - uziemienie - do obudowy.

Napisano
  • Autor

Czyli na początek dla sprawdzenia mam po podłączeniu do prądu zrobić mostek na L i N i albo zadziała albo nie? Ewentualnie wybuchnie zlosnik.gif