Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja gażnika

Featured Replies

Napisano

Witam.

Czy może mi ktoś krok po kroku napisać jak wyregulować gażnik w "poważnej" chińskiej maszynie Router . Silnik typu 139 QMB ?

Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki.

Napisano

> Witam.

> Czy może mi ktoś krok po kroku napisać jak wyregulować gażnik w "poważnej" chińskiej maszynie

> Router . Silnik typu 139 QMB ?

> Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki.

Masz 2 śrubki grinser006.gif Od obrotów i mieszanki. Ustaw jakieś 1000 obr i skręć mieszankę tak aby nie zgasł. Później wykręć śrubę od mieszanki powoli tak aby silnik podniósł obroty i równo pracował ok.gif

Napisano

Witam.

Ściągnij serwisówkę najlepiej.

Ostatnio sąsiadowi szukałem właśnie do jakiegoś chińczyka (Jinlun niewiem.gif).

Z tego co pamiętam, to u niego jest już gaźnik "podciśnieniowy", a nie zwykły, jak w "prl-u" " pojedyncza przepustnica sterowana linką ok.gif

Ogólnie.

Wyczyścić

Ustawić poziom pływaka

Ustawić wzorcowo śruby do regulacji mieszanki i wolnych obr.

Odpalić.

Wyregulować obroty + skład mieszanki jak wcześniej pisał przedmówca.

Napisano
  • Autor

Dzieki.

Niestety skuterek nie ma obrotomierza.

Wiem , ze gaznik reguluje się na cieplym silniku i , ze jak skuter stoi podnisiony to tylne kolo nie może się krecic.

A czy jeżeli skuter jest odpalony zimny i chodzi na ssaniu, to kolo tez powinno stać w miejscu ?

Napisano

Tak, na zimnym silniku, olej w przekładni też jest "gęstszy" i zabiera koło ok.gif

Napisano

> Tak, na zimnym silniku, olej w przekładni też jest "gęstszy" i zabiera koło

nie ma prawa tak być

dupa a nie olej w przekładni

tam napęd odbywa się za pomocą wariatora i jego rolek oraz paska i sprzęgła na którym jest sprężyna

nie znasz się to nie udzielaj się w dyskusji, napęd jest przekazywany za pomocą siły odśrodkowej a nie lepkości oleju

to nie jest zwykły "stary" moplik

tam jest zupełnie inaczej skonstruowane sprzęgło jak i układ przeniesienia napędu

Napisano

> Dzieki.

> Niestety skuterek nie ma obrotomierza.

> Wiem , ze gaznik reguluje się na cieplym silniku i , ze jak skuter stoi podnisiony to tylne kolo

> nie może się krecic.

> A czy jeżeli skuter jest odpalony zimny i chodzi na ssaniu, to kolo tez powinno stać w miejscu ?

jeżeli na wolnych obrotach jest przekazywany napęd na tylne koło to albo masz za wysokie wolne obroty, albo rolki na wariatorze masz nie teges,i teraz z racji spożytego % nie wiem czy za ciężkie czy za lekkie, ale chyba za ciężkie smile.gif

jeżeli znów chodzi o ustawienie gaźnika w 139....to przyznam szczerze ze jest to loteria wink.gif

to jest chińczyk więc wszystko jest możliwe

ale ja ustawiłem gaźnik w ten sposób aby nie muliło silnika przy gwałtownym dodaniu gazu

ustawienie poziomu paliwa to podstawa pod warunkiem że coś było grzebane przy gaźniku, jeśli nic nie robiłeś to nie bardzo samo miało się jak przestawić.

Przedmuchać gaźnik z syfu, dyszę mieszanki po boku gaźnika ustawić na 3,5 obrotu wykręconą, dyszę wolnych obrotów tak aby sobie ładnie chodził i tylne koło nie ruszało się....

to tyle...więcej nie bardzo tam się ma co spieprzyć

Napisano

Dziękuje za informacje.

Cieszy fakt, że są na forum ludzie kompetentni, potrafiący w cywilizowany sposób przekazać swoją wiedzę, a i język ojczysty jest im bliski ok.gif

Napisano

> Dziękuje za informacje.

> Cieszy fakt, że są na forum ludzie kompetentni, potrafiący w cywilizowany sposób przekazać swoją

> wiedzę, a i język ojczysty jest im bliski

Ja ustawiam w ten sposób że jadę w małą trasę ok. 5km i wykręcam świece do oględzin. Jeśli jest zaolejona, mokra, skręcam śrubkę od mieszanki o pół obrotu, i kolejna krótka trasa i sprawdzanie świecy. Uznaję że jest dobrze gdy iskrownik ma suchy rudy kolor smile.gif A śrubkę od obrotów ustawiam tak żeby na postoju skuter nie wyrywał mi się sam do przodu wink.gif

Napisano

> Ja ustawiam w ten sposób że jadę w małą trasę ok. 5km i wykręcam świece do oględzin. Jeśli jest

> zaolejona, mokra, skręcam śrubkę od mieszanki o pół obrotu, i kolejna krótka trasa i

> sprawdzanie świecy. Uznaję że jest dobrze gdy iskrownik ma suchy rudy kolor A śrubkę od

> obrotów ustawiam tak żeby na postoju skuter nie wyrywał mi się sam do przodu

Taki dystans nie gwarantuje odpowiedniego "wypalenia" świecy

Napisano

> Taki dystans nie gwarantuje odpowiedniego "wypalenia" świecy

A jaki dystans gwarantuje? smile.gif

Napisano

> A jaki dystans gwarantuje?

W czasach kiedy sprawdzało się na takim patencie to robiło się kilkanaście-kilkadziesiąt km trasą - czyli średnie obroty i jednostajna prędkość.