Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kosa spalinowa - jaki wał

Featured Replies

Napisano

Kupuję kosę spalinową i powiedzmy że model który by mnie interesował ma wał składany z dwóch części.

Gdzieś chyba przeczytałem żeby bardzo unikać takich kosiarek, czy to prawda ?

Jej plusem jest z pewnością to że łatwiej by ją było zmieścić do auta a jakie są minusy dzielonego wału ?

Napisano

> Kupuję kosę spalinową i powiedzmy że model który by mnie interesował ma wał składany z dwóch

> części.

> Gdzieś chyba przeczytałem żeby bardzo unikać takich kosiarek, czy to prawda ?

> Jej plusem jest z pewnością to że łatwiej by ją było zmieścić do auta a jakie są minusy dzielonego

> wału ?

Może Ci się skojarzyło żeby unikać z wałem giętym bez przekładni ? hmm.gif

O wale łączonym nie słyszałem złych opinii.

Napisano

> Kupuję kosę spalinową i powiedzmy że model który by mnie interesował ma wał składany z dwóch

> części.

> Jej plusem jest z pewnością to że łatwiej by ją było zmieścić do auta a jakie są minusy dzielonego

> wału ?

Mam od 10 lat Stihla i nic się nie dzieje.Warunek jak składasz to musi wejsc do końca jedno w drugie i staram sie poruszac głowica w celu sprawdzenia połaczenia.Pare razy smarowałem połaczenie tym samym smarem co do głowicy

Napisano
  • Autor

> Może Ci się skojarzyło żeby unikać z wałem giętym bez przekładni ?

O chyba tak sciana.gif

I wszystko jasne ok.gif

Napisano
  • Autor

> w kilkuletniej pracy w serwisie nie spotkalem sie jeszcze z awaria polaczenia, ja bym bral

ok.gif

Napisano
  • Autor

> Mam od 10 lat Stihla i nic się nie dzieje.Warunek jak składasz to musi wejsc do końca jedno w

> drugie i staram sie poruszac głowica w celu sprawdzenia połaczenia.Pare razy smarowałem

> połaczenie tym samym smarem co do głowicy

ok.gif

Napisano

> Może Ci się skojarzyło żeby unikać z wałem giętym bez przekładni ?

Co w nich się złego dzieje?

Napisano

> Tam jest linka stalowa spleciona i talinka sie rozdupca

Jak szybko?

Napisano

> części.

> wału ?

Trzeci sezon mam kosę z dzielonym wałem. Jest to "Go/On" z Brico Marche.

Jedynym minusem jest wysuwający się wał z dolnej części podczas przenoszenia. Trzeba uważać, by nie wypadł w piasek. Aluminowa rurka na łączeniu jest mocno porysowana ale to jedynie walory estetyczne. Poza tym działa prawidłowo.

Napisano

> Trzeci sezon mam kosę z dzielonym wałem. Jest to "Go/On" z Brico Marche.

> Jedynym minusem jest wysuwający się wał z dolnej części podczas przenoszenia. Trzeba uważać, by nie

> wypadł w piasek. Aluminowa rurka na łączeniu jest mocno porysowana ale to jedynie walory

> estetyczne. Poza tym działa prawidłowo.

Mam takie same uwagi po 3 latach (czego pierwsze 2 lata bardzo intensywnie) korzystania z takiej kosy NAC. Na razie na złączu nie widzę żadnych uszkodzeń ani zużycia.

Napisano

> Jak szybko?

W zaleznosci ile uzywasz. Bo jeden obrobi 100m drugi 10ha. No w kazdym razie nie polecam tego rozwiazania z linka

Napisano

> W zaleznosci ile uzywasz. Bo jeden obrobi 100m drugi 10ha. No w kazdym razie nie polecam tego

> rozwiazania z linka

Pytam aby wiedzieć kiedy przygotować się na nowa kosę? wink.gif

Co tydzień w sezonie koszę około 100m2 i tak od 6 lat.

Czy to już niebawem?

Makita a właściwie Dolmar robiony dla Makity.

Napisano

> Mam takie same uwagi po 3 latach (czego pierwsze 2 lata bardzo intensywnie) korzystania z takiej

> kosy NAC. Na razie na złączu nie widzę żadnych uszkodzeń ani zużycia.

a moim nac-u wlbc 580-2zxu po godzinie użytkowania zatrzaski glowicy nie wytrzymaly a po niecalych 2tygodniach przepalila sie oslona termiczna pod tlumikiem z racji ze nie oplacalo sie wysylac do sprzedawcy glowice i oslone poddalem lekkiemu tuningowi i jest cacy