Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odgłos pracy silnika 1.6 8V X16SZR 75KM

Featured Replies

Napisano

Witam, czy charakterystyczny klekot spod dekla zaworów w silniku x16szr jest normalną rzeczą? Coś w rodzaju niewyregulowanych zaworów zlosnik.gif Wiem jak klepią popychacze ale to nie klekot walenia kijkiem o garnek. Autem jeżdżę 4 lata ma na liczniku 210tyś. i od początku takie poklepywanie występuje. W tamtym roku przy 170tyś była robiona głowica, przy okazji wymienione popychacze, dźwignie zaworowe (urwała się jedna przy daniu w palnik zlosnik.gif )itd. oraz pierścienie.

Zastanawia mnie to bo jest w rodzinie od nowości F-ka z tym samym motorkiem i przebiegiem 80tyś. km. w której klekot jest o wiele mniejszy czasem słychać go dopiero po otwarciu maski.

Czy przebieg ma tutaj wpływ na głośność pracy silnika?

Teraz tym bardziej się zastanawiam bo wybieram się do Chorwacji zlosnik.gifzlosnik.gif Wcześniejsze wojaże rzędu 1700km nie robiły na Aśce wrażenia smile.gif Olej Valvoline Max Live 10w40

U mnie odgłosy są jak tutaj:

Napisano

Mnie to klepanie przypomina zbyt duży luz na zaworze/zaworach.

Napisano

> Mnie to klepanie przypomina zbyt duży luz na zaworze/zaworach.

No to jeżeli autor twierdzi, że wymieniał popychacze na nowe, a te stukają to sugerowałoby to niskie ciśnienie oleju

Napisano
  • Autor

Na pierwszym filiku bardziej slychać niż u mnie.

Ja mam tak jak tutaj:

Jest paru ludzi którzy jeżdżą x16szr, może sie ktoś wypowie smile.gif

Napisano

Nowe regulatory - nie znaczy że dobre lub prawidłowo założone. Może mniej ale to dźwięk "klapiacego" popychacza.

Napisano

na obu filmach silniki chodzą jak traktor - ewidentnie stuka popychacz, lub kilka.

A dokładnie to jak dawno temu (ile kkm) wymieniałeś te popychacze i na jakie (producent). Dodatkowo sprawdź ciśnienie oleju, jak będzie dobre (min. 0,3 bar na wolnych) to spróbuj zmienić olej na jakiś 15W40. Jak ani jedno ani drugie nie pomoże to trzeba zacząć rozbiórkę lub podgłośnic radio i zapomnieć.

P.S. a czy po tej wymianie choć na jakiś czas był spokój z tym stukaniem?

Napisano
  • Autor

Po wymianie i wyjeździe z warsztatu był taki odgłos. Wymienione 30kkm temu, 1,5 roku minęło. W poprzednim aucie jak klepał popychacz to stukot był taki donośny, że w kabinie było słychać. Jak tak patrzę po wszystkich filmikach na YT to prawie wszystkie tak chodzą. Głośniej lub ciszej ale słychać...

Napisano

Witam,też od dłuższego czasu miałem stukot (jak diesel) przy porannym uruchomieniu silnika i przez kilka minut jazdy- do momentu aż się nie nagrzeje.Dzisiaj znalazłem kilka godzinek (5)

i zabrałem się do roboty.

Korzystając z podpowiedzi z poniższego linku http://www.samnaprawiam.com/poradniki-3913-czyszczenie-hydropopychaczy-opel.html przeczyściłem wszystkie hydropopychacze i wymieniłem olej.

Efekt jest taki że silnik pracuje dużo ciszej na ciepłym silniku ,zobaczymy jak będzie rano.

Nie zrobiłem żadnych zdjęć z zabiegu ale zamiast benzyny ekstrakcyjnej użyłem nitro ( znacznie lepiej rozpuszcza nagar) do szlifowania gładzi był używany papier 500,800,1200

Napisano
  • Autor

Ok. Tylko u mnie nie ma stukotu typowego dla klepiacych popychaczy po dluzszym postoju. Silnik cyka/ puka jak na drugim filiku od wyjazdu z garażu do rozgrzania i końca jazdy. Żadnego głośnego klekotu nigdy nie usłyszałem.

Napisano

Dzisiejsze poranne uruchomienie silnika , to było to co chciałem usłyszeć.Zero klekotania,brzmienie takie jak w dniu zakupu (6 lat temu). Jeśli macie podobne objawy to polecam zacząć od popychaczy ,oczywiście jeśli zrobicie to sami to jest to praktycznie bezkosztowe (nitro 1 litr,papier ścierny i prosty przyrządzik).

Napisano

no dobra, ale to czemu wogóle je wymieniałeś? raz jeszcze pytam jaki to producent, bo jak jakieś tanie chinole to już mogą się kończyć. Kolejny raz piszę - sprawdź ciścnienie oleju

Napisano
  • Autor

Powiedziałem mechanikowi, żeby przy jednej robocie (remont głowicy) wrzucił nowe popychacze bo może one są powodem poklepywania. Ale to nic nie dało. Potem pytałem go o wałek ale sam mówił, że go oglądał i był w porządku. Niestety nie wiem co za popychacze zostały tam wsadzone.

Gdyby było małe ciśnienie nie paliłaby się kontrolka?

Napisano

> Gdyby było małe ciśnienie nie paliłaby się kontrolka?

Jak działa