Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Śruba wału korbowego w CC 1.2 - dokręcanie

Featured Replies

Napisano

Cześć Wam.

Stanąłem ostatnio przed dylematem jak dokręcić śrubę na wale korbowym.

Spotkałem się z wieloma opiniami i mitami, które chciałbym potwierdzić lub obalić.

1. Mit: Śruba sama się dokręci pod wpływem obrotów sinika. Czy to prawda?

2. Można dokręcić odkręcić przy pomocy klucza uradowanego elektrycznego bądź pneumatycznego. Ale czy udar nie powoduje zbytniego obciążenia panewek wału?

3. Mozna wbić bieg 4 lub piąty nacisnąć na hamulec i żyć klucza z długą rączką. Ale cz skrzynia biegów nie będzie zbyt obciążona? Moment oborowy silnika max 110Nm a śruba dokręcana jest momentem 150Nm.

a teraz pytanie, ja dojechałem kluczem do 120Nm i za nic na świecie nie dam rady mocniej. mogę tak zostawić, dokręci się samo

Jak Wy sobie z nią radzicie?

Napisano

W ASO to używają tego:

WG2izVk.png

A moment dokręcania?....150Nm i potem o kąt 45'. Czyli mooooocnoo smile.gif

Można by też było pokusić się o zrobienie takiego "słoneczka" z 6 otworami, które przykręcasz tak jak koło pasowe.

Napisano
  • Autor

Wiem że jest coś takiego. Zrobiłem sobie coś podobnego i w dwie osoby doszliśmy do 120Nm. Nie wiem czy można tak zostawić czy walczyć dalej?

Napisano

> W ASO to używają tego:

> A moment dokręcania?....150Nm i potem o kąt 45'. Czyli mooooocnoo

> Można by też było pokusić się o zrobienie takiego "słoneczka" z 6 otworami, które przykręcasz tak

> jak koło pasowe.

Uomatko... yikes.gif czego to w ASO nie wymyślą... grinser006.gifhehe.gif

O ile dobrze widzę, to ta część specjalna Opel nr 475689503294757484895 blokuje "piastę" koła pasowego? A skoro tak, to spełnia ona dokładnie taką samą rolę, jak "cokolwiek", czym wiążę koło pasowe z ramą pomocniczą.

Napisano

a ja całe życie dokręcam tą piastę pneumatem a już ładnych kilka sztuk tak zrobiłem i zero problemu

Napisano

Tak sobie myślę smile.gif że spróbowałbym już zwykłym kluczem czy coś pójdzie jeszcze, jak nie to bym to zostawił jak jest. Powiem szczerze, że jakoś wyjątkowo u siebie w AG przy wymianie rozrządu nie używałem klucza dynamometrycznego grinser006.gif śrubf dokręcał mi akurat brat zwykłym kluczem tyle ile miał siły i całość działa już od 11kkm, więc sam nie wiem jakim momentem to jest dokręcone ale nie sądzę żeby było więcej jak 150-170Nm, w poprzednim aucie- w Hondzie Civic 5gen trzeba było dowalić chyba 180 niuta i tyle daliśmy ale brat już wisiał na kluczu:)

Napisano
  • Autor

Zrobiłem sobie coś podobnego i więcej niż 120Nm nie da rady. Nie wiem co tersz cxy moze tak zostać. Samo chyba sie nie dokreci?