Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Daewoo - Nubira I, II, III a Chevrolet Lacetti - silnik 1.6

Featured Replies

Napisano

Z tego co udało mi się wyszukać to w Daewoo Nubira I i II silniki 1.6 były identyczne. W tej nomenklaturze Chevrolet Lacetti 1,6 to Daewoo Nubira III. Czy silnik benzynowy 1.6 w Lacetti jest taki sam jak w Nubira I i II. Interesuje mnie głównie głowica czy jest taka sama w Nubirze I/II i Lacetti?

Według tego:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Daewoo_Nubira

Nubira III: 1,6 dm3; E-TEC II - 109 KM

Nubira I/II : 1.6 (1598 cm3) 16V DOHC, 106 KM, silniki E-TEC - jednostka napędowa z modelu Daewoo Lanos w wersji SX, 4-cylindrowy, rzędowy; 16 zaworów; 2 wały rozrządu; zmienna geometria kanałów dolotowych

Wygląda podobnie, ale nie do końca różnica KM?

Napisano
  • Autor

> Bylo z pincset razy. jakiś tekst Wszystkie to GM tylko kolejne ewolucje.

Szukałem info o tym. W tym co podajesz jest opisane E-TEC II dla Nubiry i Lacetti. Rozumiem, że skoro kolejne ewolucje to w takim razie głowica z nubiry I, II będzie pasowała do Lacetti? Na czym polegają te ewolucje?

Napisano

> Szukałem info o tym. W tym co podajesz jest opisane E-TEC II dla Nubiry i Lacetti. Rozumiem, że

> skoro kolejne ewolucje to w takim razie głowica z nubiry I, II będzie pasowała do Lacetti? Na

> czym polegają te ewolucje?

O tym to mozna sie dowiedziec z ksiazek serwisowych. Poszkaj takiej od Nubiry/Lanosa i lacetti.

Napisano
  • Autor

> O tym to mozna sie dowiedziec z ksiazek serwisowych. Poszkaj takiej od Nubiry/Lanosa i lacetti.

Z tego co udało mi się ustalić numery głowic to:

96350007 Daewoo Lanos (jak rozumiem Nubira I i II) wziąłem to z książki serwisowej lanosa.

96378691 Chevroleta Lacetti na podstawie telefonu do ASO (przy okazji może kogoś to zainteresuje cena nowej głowicy do Lacetti w ASO to 4500). W książce serwisowej nie znalazłem tego numeru ani żadnego innego.

Nadal nie potrafię tego stwierdzić czy te głowice oznaczane jak Nubira/Lanos będą pasować, mimo że opis silnika Lacetti tutaj jest bardzo dokładny.

Napisano

powiem tak ostatnio sie nabralem w kalosie,silnik GM 1,4 8V wyglad jak w astrze i lanosie rozrzad ten sam a jednak do wymiany uszczelniaczy musialem sciagac glowice bo walek rozrzadu wysuwany na bok a w lanosie do gory niby to samo a jednak nie

Napisano
  • Autor

> powiem tak ostatnio sie nabralem w kalosie,silnik GM 1,4 8V wyglad jak w astrze i lanosie rozrzad

> ten sam a jednak do wymiany uszczelniaczy musialem sciagac glowice bo walek rozrzadu wysuwany

> na bok a w lanosie do gory niby to samo a jednak nie

No właśnie nigdzie nie mogę znaleźć używanej głowicy do Lacetti, a do Lanosa /Nubiry I II na pęczki i nie wiem czy pozostaje tylko kupić w ciemno, czy mam jakąś możliwość to potwierdzić.

Napisano

> Szukałem info o tym. W tym co podajesz jest opisane E-TEC II dla Nubiry i Lacetti. Rozumiem, że

> skoro kolejne ewolucje to w takim razie głowica z nubiry I, II będzie pasowała do Lacetti? Na

> czym polegają te ewolucje?

Głowica z Lanosa/Nubiry siądzie na blok i nawet rozrząd będzie pasował, ale nic to nie daje, bo w Lacetti zmieniono stronę dolotową głowicy - wtryskiwacze są montowane do kolektora, a nie do głowicy, jak było w Lanosie. Może są jeszcze jakieś inne zmiany, ale ta jedna na pewno kładzie sprawę.

Reasumując: musisz szukać głowicy do Lacetti, co może nie być takie proste.

EDIT

Możesz jeszcze poszukać głowicy z Aveo/Kalosa 1.4 16V. Na allegro widzę jedną, ale handlarz sprzedaje ją bez pokryw łożysk wałków. Jak je znajdzie - to dobrze, jak nie - to odpuść, bo to musi być komplet.

Napisano
  • Autor

> Głowica z Lanosa/Nubiry siądzie na blok i nawet rozrząd będzie pasował, ale nic to nie daje, bo w

> Lacetti zmieniono stronę dolotową głowicy - wtryskiwacze są montowane do kolektora, a nie do

> głowicy, jak było w Lanosie. Może są jeszcze jakieś inne zmiany, ale ta jedna na pewno kładzie

> sprawę.

> Reasumując: musisz szukać głowicy do Lacetti, co może nie być takie proste.

> EDIT

> Możesz jeszcze poszukać głowicy z Aveo/Kalosa 1.4 16V. Na allegro widzę jedną, ale handlarz

> sprzedaje ją bez pokryw łożysk wałków. Jak je znajdzie - to dobrze, jak nie - to odpuść, bo to

> musi być komplet.

Dzięki za info, w końcu konkrety. Faktycznie w tu na forum widać że wtryskiwacze w w lanosie nie są w kolektorze tylko w głowicy. a u mnie są w kolektorze.

Z Aveo 1.4 byłby ok? nie musi być 1.6?

Napisano

Głowy nie dam, ale od 1.4 też powinna pasować. W Lanosach głowica z 1.5 16V pasowała do 1.6. Małe różnice będą pewnie w wałkach rozrządu, które można przełożyć. A tak w ogóle, to co zepsułeś w swojej, że ją chcesz wymienić? Nie da się jej naprawić?

Napisano
  • Autor

Zaczęło się od kopcenia na biało na zimnym silniku. Przez minutę tworzył porządną zasłonę dymną. Dym gęsty, miał słodki zapach. Po minucie całkowicie przestawało. Do tego doszła nierówna praca zimnego silnika, szarpanie. Zrobiłem test na zawartość CO2 w zbiorniku wyrównawczym płynu chłodniczego . Wyszedł pozytywnie potwierdził obecność. Diagnoza do wymiany uszczelka pod głowicą. Po rozebraniu i daniu do sprawdzania szczelności głowicy okazało się że jest pęknięcie w głowicy pomiędzy zaworami.

Z tego co udało mi się ustalić wyszukując po numerze głowicy Lacetti 1.6 np. tu to raczej tak jak napisałeś głowica z Aveo 1.4 to jest to samo co w Lacetti 1.4 1.6 16V.

Napisano
  • Autor

> różnice będą pewnie w wałkach rozrządu, które można przełożyć.

Znalazłem aveo 1.4 16V zastanawiam się nad kupnem, kupując głowice z wałkami rozrządu to rozumiem że lepiej - bezpieczniej przełożyć z mojego 1.6 niż zostawić te z 1.4?

Napisano

> Kolejna pękająca głowica w Lacetti?

> jakiś tekst

Coś Koreańczycy zepsuli, bo nie spotkałem się z pękniętą głowicą w Łajnosie, czy starej Nubirze, a przecież na rynku było tego wielokrotnie więcej niż Lacetti.

Napisano

> Znalazłem aveo 1.4 16V zastanawiam się nad kupnem, kupując głowice z wałkami rozrządu to rozumiem

> że lepiej - bezpieczniej przełożyć z mojego 1.6 niż zostawić te z 1.4?

Wałki przełóż. Trzeba będzie tylko dokupić ich uszczelniacze.

Napisano
  • Autor

> Wałki przełóż. Trzeba będzie tylko dokupić ich uszczelniacze.

Kupiłem głowice Aveo jest w drodze, bo nigdzie w okolicach takiej nie mogłem znaleźć. Co ciekawe głowica pochodzi prawdopodobnie z demontażu z nowego silnika będę mógł to bardziej ocenić po tym jak ją dostanę. No i w związku z tym zastanawiam się nad tym, czy jeżeli faktycznie będzie w tak dobrym stanie to czy powinienem ją planować czy dać sobie z tym spokój. Do planowania konieczne będzie rozbieranie i składanie zaworów które teoretycznie powinny być w idealnym stanie.

Napisano

> Kupiłem głowice Aveo jest w drodze, bo nigdzie w okolicach takiej nie mogłem znaleźć. Co ciekawe

> głowica pochodzi prawdopodobnie z demontażu z nowego silnika będę mógł to bardziej ocenić po

> tym jak ją dostanę. No i w związku z tym zastanawiam się nad tym, czy jeżeli faktycznie będzie

> w tak dobrym stanie to czy powinienem ją planować czy dać sobie z tym spokój. Do planowania

> konieczne będzie rozbieranie i składanie zaworów które teoretycznie powinny być w idealnym

> stanie.

Wszystko zależy, jak ktoś tę głowicę odkręcał i jak się z nią potem obchodził. Liniał i szczelinomierz byłby tu pomocny - dopuszczalna niepłaskość - <0,05 mm.

Do planowania zaworów nie musisz zdejmować, ale wałki i popychacze niestety tak.