Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

poskrzypiwanie przodu

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Otoz zachlysniety bezawaryjnoscia cromy, z bananem na fejsie powoze spokojnie.

Az tu dzis slysze.....chrchrchrrr....taki odglos na lekkim bujaniu po nierownosciach jakby "sucha" guma jakis opor stawiala.

Odglos na ucho dochodzi z przodu.

W Lanowozie winne bylo lozysko amorka, a jak moze byc w cromie?

Mieliscie podobnie?

Dzieki za sugestie i ew koszty uciszenia dziada:)

Napisano

> Witajcie,

> Otoz zachlysniety bezawaryjnoscia cromy, z bananem na fejsie powoze spokojnie.

> Az tu dzis slysze.....chrchrchrrr....taki odglos na lekkim bujaniu po nierownosciach jakby "sucha"

> guma jakis opor stawiala.

> Odglos na ucho dochodzi z przodu.

> W Lanowozie winne bylo lozysko amorka, a jak moze byc w cromie?

> Mieliscie podobnie?

> Dzieki za sugestie i ew koszty uciszenia dziada:)

Dźwięk dźwiękowi nierówny, ale może jakiś trop to będzie. Ja turlałem się z rok z metalicznym pobrzękiwaniem na małych poprzecznych nierównościach. Auto jeździło ok, zawieszenie też było ok (to nie łączniki stabilizatora). Pomógł internet, bo to dźwięki ponoć często spotykane w cromie i trudne do wyłapania. To... luz na zaciskach hamulca. Trzeba cromę wsadzić na podnośnik, wziąść wielki młocior cool.gif i walnąć w koło. Jak zabrzęczy - to to. Koszt usunięcia? Nie wiem, bo ja przy okazji robiłem jakąś pierdołę gumową w zawieszeniu tylnym, i nie rozkładałem rachunku na czynniki pierwsze, ale raczej niewielki. A i mechanik podchodził do propozycji hamulców bardzo sceptycznie. Długo go musiałem przekonywać, żeby to sprawdził wink.gif

Mam nadzieję, że pomogłem

Napisano
  • Autor

Nasililo sie w ciagu dnia, na czuja to albo:

-peknieta sprezyna przod

-walniete lozysko amortyzatora.

Jak sie naciska przod to chrobocze z okolicy kielicha amorka/amorka, niestetyjazda po rownej drodze i mikro bujaniu rowniez trzeszczy.

Probowalem wymacac sprezyne ale nie mam mozliwosci wokol od gory do dolu wyczuc.

Na domiar zlego dzia w LANOWOZIE po 262 tys km padlo sprzeglo smile.gif oryginalne jeszcze

Napisano

Na postoju przy kręceniu kierownicą u mnie słychać było lekkie stuki i chrobotanie -to było łożysko amorka przy kielichu. Z tą bezawaryjnością to lekka legenda... w2łąśnie jestem po wymianie chłodnicy klimy 500PLN z robocizną poszło. Pół roku wcześniej strzeliły linki od wybieraka biegów ech... a miałem Avensisa I i się wkurzałem, że tarcze są drogie hehe.gif

Napisano

> Witajcie,

> Otoz zachlysniety bezawaryjnoscia cromy, z bananem na fejsie powoze spokojnie.

> Az tu dzis slysze.....chrchrchrrr....taki odglos na lekkim bujaniu po nierownosciach jakby "sucha"

u mnie także awaryjnosc to nie legenda.

łożyska amorow były robionejuz w 2 roku.

bjawialo sie to stukaniem i strzelanie ale tylko przy skrecaniu kierownica.

ponoc w,fabryce juz oszczędzali nawet na smarze.

hehe.

co do metalicznego dźwięku także mialem.

u mnie wygladalo jakby śrubka toczyla sie gdzieś pod przegroda pod szyba.

Napisano
  • Autor

a miałem Avensisa I i się wkurzałem, że tarcze są drogie

mi lanowoz przez 14 lat zapewnil niewiele wrazen, a cromka fajne auto ale popierduszki drazna.

Poki co na dwojce przy hamowaniu silnikiem cos jakby "piluje", reszta biegow ok, nic nie wyje na 5 czy 6 i przy 110-160 wiec...jezdze.

A moze ktos z Was mial podobny odglos tarcia/pilowania hamujac silnikiem na dwojce?

Napisano

> Witajcie,

> Odglos na ucho dochodzi z przodu.

> W Lanowozie winne bylo lozysko amorka, a jak moze byc w cromie?

> Mieliscie podobnie?

> Dzieki za sugestie i ew koszty uciszenia dziada:)

Sworznie wahacza znajdź, weź strzykawkę z igłą, wd-40 zlej do kieliszka, nabierz to do strzykawki i wbij do gumowych osłon sworzni.

Miałem takie same objawy w innym pojeździe, no dosłownie identyczne.

Po w/w operacji cisza.

Napisano

> A moze ktos z Was mial podobny odglos tarcia/pilowania hamujac silnikiem na dwojce?

u mnie drży lewar na 3ce przy hamowaniu