Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bojler (zbiornik CWU) - który ?

Featured Replies

Napisano

Otóż zaplanowałem sobie 300l zbiornik z dwoma wężownicami - celem być może przyszłościowego dogrzania solarem latem smile.gif

Znalazłem dwa modele budżetowe, które wyglądają dość solidnie i nie mają negatywnych opinii:

Numero uno

Numero duo

Który ?

A może znacie jakiś inny w podobnej cenie ?

Napisano

Solar ma sens przy dużym rozbiorze cwu. Ile masz osób w domu? Bo poniżej 5-6 nie ma sensu wywalać pieniędzy na solary.

Napisano

> Solar ma sens przy dużym rozbiorze cwu. Ile masz osób w domu? Bo poniżej 5-6 nie ma sensu wywalać

> pieniędzy na solary.

lub przy dobrych doplatach, wczoraj sprawdzalem dla woj mazowieckiego, doplaty "rozeszly sie" w 2 dni grinser006.gif. W innych woj to sie gminy napraszaja nawet.

osobiscie, mimo, ze mam wszytsko przygotowane pod solary, 4os, to jak na razie przy braku doplaty min 75% nie robie, bo szkoda pieniedzy ..

Napisano

> A może znacie jakiś inny w podobnej cenie ?

Odpuść solary. To nie ma sensu (no, może tylko w domku letniskowym jako jedyne źródło ciepłej wody).

Jak już koniecznie chcesz mieć opcję na słońce, to przygotuj grzałkę pod panele fotowoltaiczne które mają dużo korzystniejsze dopłaty a i z prądem zrobisz, co zechcesz - np. gdy najwięcej słońce daje zasilisz klimę. Tylko, że bardziej opłacać się będzie (jak wejdzie ustawa o OZE) prąd sprzedawać i kupować 2x taniej "węglowy".

Napisano
  • Autor

Nie zamierzam od razu instalować solarów. A w przyszłości chcę zamontować ze względu na wygodę a nie na czas zwrotu. Niewykluczone, że sam coś zmajstruję albo odkupię używany panel - nie pali mi się smile.gif

Napisano
  • Autor

> Odpuść solary. To nie ma sensu (no, może tylko w domku letniskowym jako jedyne źródło ciepłej

> wody).

> Jak już koniecznie chcesz mieć opcję na słońce, to przygotuj grzałkę pod panele fotowoltaiczne

> które mają dużo korzystniejsze dopłaty a i z prądem zrobisz, co zechcesz - np. gdy najwięcej

> słońce daje zasilisz klimę. Tylko, że bardziej opłacać się będzie (jak wejdzie ustawa o OZE)

> prąd sprzedawać i kupować 2x taniej "węglowy".

Jest to też myśl, mogę pociągnąć przewód na dach smile.gif Ale solar ze względu na wygodę, jak już napisałem w poprzednm poście. Nie wiem natomiast który bojler - nie ma zbyt wielu opinii w internecie.

Napisano

> Jest to też myśl, mogę pociągnąć przewód na dach Ale solar ze względu na wygodę...

Taką samą wygodę masz z ogniwami a cenowo nawet teraz, bez dopłat wychodzi tak samo. Przecież można bez żadnych aku zasilać po prostu grzałkę w bojlerze i jest to samo co solary.

Ponoć we wrześniu mają wejść dopłaty do ogniw?

Instalacja prostsza, trwalsza i można wykorzystać w szerszym zakresie.

Napisano

> Przecież można

> bez żadnych aku zasilać po prostu grzałkę w bojlerze i jest to samo co solary.

Mało powiedziane. Fotowoltaikę podłączasz do dowolnego gniazdka i pobierasz w dowolnym innym. Więc kabli niewiele trzeba ciągnąć. Do tego nie masz problemu, co zrobić z ciepłem, jak w największe upały wyjeżdżasz - prąd wpuszczasz do sieci i jeszcze kaskę masz.

Nie ma też ryzyka rozszczelnienia, zagotowania, awarii pompy itd. itp. No i nie trzeba cudować z drogimi zbiornikami bo grzałkę to do dużo tańszych i prostszych można włożyć. A do tego, w razie potrzeby, można jej użyć bez montowania paneli na prąd z gniazdka.

> Ponoć we wrześniu mają wejść dopłaty do ogniw?

Już weszły. Tylko jeszcze nie weszła Ustawa o OZE.

Napisano

> lub przy dobrych doplatach, wczoraj sprawdzalem dla woj mazowieckiego, doplaty "rozeszly sie" w 2

> dni . W innych woj to sie gminy napraszaja nawet.

> osobiscie, mimo, ze mam wszytsko przygotowane pod solary, 4os, to jak na razie przy braku doplaty

> min 75% nie robie, bo szkoda pieniedzy ..

Ja mam już 20 lat temu przygotowany dom pod bezinwazyjną instslację solarów - mogę je zamocowac na poprzeczkach między dwoma kominami, z których jeden ma wolne kanaly wprost do zasobnika w kotłowni, więc nawet dachu nke trzeba dziurawić. Ale przy 3 osobach to nie ma ekonomicznej racji bytu.

Napisano

> Taką samą wygodę masz z ogniwami a cenowo nawet teraz, bez dopłat wychodzi tak samo. Przecież można

> bez żadnych aku zasilać po prostu grzałkę w bojlerze i jest to samo co solary.

> Ponoć we wrześniu mają wejść dopłaty do ogniw?

> Instalacja prostsza, trwalsza i można wykorzystać w szerszym zakresie.

Trwalsza?

Gdzieś czytałem, że ogniwa są liczone na góra 10-15 lat. Dodatkowo jeśli jest pisane o wpinaniu ogniwa do zwykłego gniazdka to chyba jeszcze trzeba jeszcze doliczyć koszt elektroniki i wziąć pod uwagę jej awaryjność i np podatność na uszkodzenia w czasie burz grinser006.gif

I chyba najważniejsze- wydajność mocy z metra kwadratowego-tutaj chyba przewaga kolektorów słonecznych będzie gdzieś 10-krotna ok.gif

Napisano

> Trwalsza?

Kolektory jako sprzęt hydrauliczny niestety rozszczelniają się. Niby wymienia się pojedyncze rury ale niestety sypią się co jakiś czas.

Zasadniczo ogniwo wytrzyma więcej bo nie ma mechaniki czy hydrauliki, uszczelek itp.

> Dodatkowo jeśli jest pisane o wpinaniu

> ogniwa do zwykłego gniazdka to chyba jeszcze trzeba jeszcze doliczyć koszt elektroniki i wziąć

> pod uwagę jej awaryjność i np podatność na uszkodzenia w czasie burz

Zgadza się,jednak to mało istotne w porównaniu do solarów, bo nie ma obowiązku wpinania w sieć. Wtedy to tylko ogniwa, kabel i grzałka. Porównuję przy tej samej użyteczności. Gdybym miał porównywać kompleksowo to solary w ogóle odpadają bo nie da się ciepła przekazywać do sieci.

wink.gif

> I chyba najważniejsze- wydajność mocy z metra kwadratowego-tutaj chyba przewaga kolektorów

> słonecznych będzie gdzieś 10-krotna

Nawet nie wiem. Liczyłem tylko koszt paneli i kolektorów, potrzebnych do grzania mojego zasobnika. Na powierzchnię nie zwracałem uwagi. Może być rzeczywiście tak jak piszesz i niektórym dachu zabraknie.

wink.gif