Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi A4 B6 2004 uruchomienie komputera pokładowego.

Featured Replies

Napisano

Witam, posiadam auto jak w temacie z silnikiem 1,9 TDI 130HP AVF:

Nie mam możliwości sprawdzenia chwilowego spalania i wszystkich innych opcji jakie oferuje właśnie komputer pokładowy, lewa manetka nie posiada żadnych przycisków jedynie przyciski przed zegarami do ustawiania zegarka i resetowania dziennego przebiegu.

Na wyświetlaczu wyświetla mi się jedynie jaki dystans mogę pokonać posiadanej ilości paliwa w baku oraz radio i temp zewn.

Przepaliła mi się również żarówka (H7) i żaden komunikat na zegarach się nie pojawił - czy przypadkiem nie powinno coś mnie poinformować o fakcie spalonej żarówki?

Jeżeli by istniała taka możliwość również chciałbym dołożyć tempomat.

Podpowiedzcie co i jak mam zrobić aby wyposażyć w te udogodnienia.

PZDR VEN

Napisano

> Podpowiedzcie co i jak mam zrobić aby wyposażyć w te udogodnienia.

żeby dołożyć tempomat, jak i sterowanie kompem na FISie musisz mieć odpowiedni moduł kierownicy by w ogóle to obsłużyło

moduł pod tempomat to zdaje się 8E0 953 549 N lub L od 160zł

manetka tempomatu pewnie od 60zł w górę

manetka z obsługą FISa od 80zł

zdjąć kierownice, zamontować, zakodować i jeździć... smile.gif

co i jak zrobić znajdziesz na forum A4 klubu grinser006.gif

Napisano

> Witam, posiadam auto jak w temacie z silnikiem 1,9 TDI 130HP AVF:

> Nie mam możliwości sprawdzenia chwilowego spalania i wszystkich innych opcji jakie oferuje właśnie

> komputer pokładowy, lewa manetka nie posiada żadnych przycisków jedynie przyciski przed

> zegarami do ustawiania zegarka i resetowania dziennego przebiegu.

Masz dużego FIS-a czy małego?

Spróbuj przez kilka sekund przytrzymać przycisk reset ok.gif

Napisano
  • Autor

> Masz dużego FIS-a czy małego?

> Spróbuj przez kilka sekund przytrzymać przycisk reset

Zacznijmy od poznania pojęć - FIS rozumie, że chodzi o wyświetlacz między zegarami.

Co oprócz skasowania dziennego przebiegu powinno się stać?

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> moduł pod tempomat to zdaje się 8E0 953 549 N lub L od 160zł

Czy to jest ustrojstwo w które wpina się manetki?

Z tego co czytałem, że istnieje jakiś tam promil szans, że taki moduł posiadam - czy da się to sprawdzić vagiem?

> zdjąć kierownice, zamontować, zakodować i jeździć...

Czy wyżej wymieniony proces jest jakiś mocno skomplikowany, czy powinienem sobie dać radę, wspomnę, że wcześniej miałem astre f i kierownicę z poduszką zdejmowałem bez problemu.

Zakodowanie tego modułu dam radę zrobić vagiem?

> co i jak zrobić znajdziesz na forum A4 klubu

Już się rejestrowałem wcześniej, ale wolałem wpierw na AK się zapytać.

PZDR VEN

Napisano

> Zacznijmy od poznania pojęć - FIS rozumie, że chodzi o wyświetlacz między zegarami.

Tak, jest albo pełny (wyświetla np. stacje radiowe, polecenia nawigacji jeśli posiadasz) albo połowa (wtedy chyba tylko podstawowe info komputera)

> Co oprócz skasowania dziennego przebiegu powinno się stać?

Nic ok.gif Jeśli ten sposób nie działa to spróbuj przytrzymać któryś z przycisków, którymi zmieniasz info kompa. Sorry, nie bardzo pamiętam którym robi się to u mnie, jakaś pomroczność mnie złapała grinser006.gif

> PZDR VEN

20.GIF

Napisano
  • Autor

Dobra mniej więcej wiem co i jak, ale na razie temat muszę odłożyć na później, wpierw do wymiany rozrząd i silnik tylnej wycieraczki - ośka się przytarła, jak się wycieraczce pomoże to zakręci, ale sama z siebie nie daje rady, widziałem zestaw regeneracyjny za 200pln (robiłem taki silnik u mojego ojca w ibizie) a silnik boscha można kupić za 300 z hakiem i nie będę się bawił w wybijanie ośki tylko wstawię nowy, powinno wystarczyć na parę lat, później usunięcie kilku odprysków i zarysowań na lakierze, a na końcu będę się bawił w gadżety wink.gif

Dzięki wielkie

PZDR VEN

Napisano

> Dzięki wielkie

> PZDR VEN

Powodzonka ok.gif20.GIF

Napisano

> Czy to jest ustrojstwo w które wpina się manetki?

dokładnie, elektroniki więcej niż w astrze więc i modułów więcej smile.gif

> Z tego co czytałem, że istnieje jakiś tam promil szans, że taki moduł posiadam - czy da się to

> sprawdzić vagiem?

sprawdzisz spokojnie wink.gif

przy zdejmowaniu kierownicy pamiętaj by sobie machnąć mazaczkiem kreseczkę przez śrubkę i kierę, byś wiedział jak była mocno dokręcona 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

To zdjęcie mojego FISa czy to jest ten "większy"?

Da radę na nim uruchomić wspomniany komputer i tempomat?

287828805-DSC_0675.JPG

PZDR VEN

post-53807-14352524994364_thumb.jpg

Napisano

> To zdjęcie mojego FISa czy to jest ten "większy"?

> Da radę na nim uruchomić wspomniany komputer i tempomat?

> PZDR VEN

to jest ten duzy FIS. ok.gif

Napisano
  • Autor

> to jest ten duzy FIS.

No to dobrze, bez większych komplikacji z czasem będzie tempomat i BC.

Dzięki za info.

PZDR VEN

Napisano

> No to dobrze, bez większych komplikacji z czasem będzie tempomat i BC.

> Dzięki za info.

> PZDR VEN

da radę smile.gif masz taki sam jak u mnie i przebieg nawet podobny 270751858-jezyk.gif mogłeś jeszcze mieć kolorowy FIS tego typu smile.gif no ale na tym też da radę ogarnąć wink.gif

Napisano
  • Autor

> da radę masz taki sam jak u mnie i przebieg nawet podobny

O to mam kilka pytań:

- jakieś problemy z turbiną?

- jak tam wtryski?

- no i jak tam koło 2 masowe?

> mogłeś jeszcze mieć kolorowy FIS tego typu

A czym on się różni? Na czym polega jego "kolorystyka", przy odpalaniu bryczki zapala się zielone "OK" czy to o ten kolorowy chodzi?

PZDR VEN

Napisano

> O to mam kilka pytań:

> - jakieś problemy z turbiną?

> - jak tam wtryski?

> - no i jak tam koło 2 masowe?

U mnie po 300kkm ww. wciąż oryginały.

Napisano

> O to mam kilka pytań:

> - jakieś problemy z turbiną?

już po regeneracji, padło uszczelnienie smile.gif

> - jak tam wtryski?

nic nie robiłem smile.gif

> - no i jak tam koło 2 masowe?

nic nie robiłem smile.gif

poza tym DPF out, program przy okazji mocniejszy wrzucony... smile.gif

> A czym on się różni? Na czym polega jego "kolorystyka", przy odpalaniu bryczki zapala się zielone

> "OK" czy to o ten kolorowy chodzi?

jak jest zwyklak to wszystko w czerwieni prócz np błedów na żółto... jak kolor to kolory są różne smile.gif

kolor

zwyklak

smile.gif

Napisano
  • Autor

> poza tym DPF out, program przy okazji mocniejszy wrzucony...

O właśnie po czym poznać czy mam DPF?

Jedni mówią, że mam a inni, że nie mam - a ja nie wiem co mam myśleć.

PZDR VEN

Napisano

> O właśnie po czym poznać czy mam DPF?

> Jedni mówią, że mam a inni, że nie mam - a ja nie wiem co mam myśleć.

> PZDR VEN

nie masz, no chyba, że auto z niemiec i ktos dla zielonej plakietki doposażył w "pseudo DPF"

• 2 tygodnie później...
Napisano

> O właśnie po czym poznać czy mam DPF?

> Jedni mówią, że mam a inni, że nie mam - a ja nie wiem co mam myśleć.

> PZDR VEN

spójrz co masz zaraz za turbiną w strone wydechu... jak grubsza puszka z wchodzącymi do niej przeróżnymi rureczkami i nie wygląda by coś było ciętę... to możliwe że jest smile.gif

a jak nic tam nie włazi i nie wyłazi to pewnie tylko katalizator 270751858-jezyk.gif

ale w B6 nie powinieneś mieć smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> spójrz co masz zaraz za turbiną w strone wydechu... jak grubsza puszka z wchodzącymi do niej

> przeróżnymi rureczkami i nie wygląda by coś było ciętę... to możliwe że jest

> a jak nic tam nie włazi i nie wyłazi to pewnie tylko katalizator

Katalizator w dieslu ?

Napisano

> Katalizator w dieslu ?

A co w tym dziwnego. Nie taki jak w benzynie trójfunkcyjny ale utleniający.

Napisano

> Dobra mniej więcej wiem co i jak, ale na razie temat muszę odłożyć na później, wpierw do wymiany

> rozrząd i silnik tylnej wycieraczki - ośka się przytarła, jak się wycieraczce pomoże to

> zakręci, ale sama z siebie nie daje rady, widziałem zestaw regeneracyjny za 200pln (robiłem

> taki silnik u mojego ojca w ibizie) a silnik boscha można kupić za 300 z hakiem i nie będę się

> bawił w wybijanie ośki tylko wstawię nowy, powinno wystarczyć na parę lat, później usunięcie

> kilku odprysków i zarysowań na lakierze, a na końcu będę się bawił w gadżety

> Dzięki wielkie

> PZDR VEN

silniczek tylnej wycieraczki bardzo łatwo i tanio się regeneruje - wyjmujesz z klapy, rozbierasz, czyścisz dokładasz dwa oringi za 3 złote dodajesz smaru , montujesz i gotowe. kompletny manual na a4club

Napisano
  • Autor

> ale w B6 nie powinieneś mieć

Dzięki w weekend sprawdzę.

Co do samego komputera to tylko opcja wymiany prawej manetki, ale się naczytałem i naszła mnie ochota na kierownicę multifunkcyjną (może nawet skusze się na podgrzewaną).

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> silniczek tylnej wycieraczki bardzo łatwo i tanio się regeneruje

Wiem o tym dobrze, podobną regeneracje robiłem w seacie mojego ojca (nawet swego czasu zadawałem pytania na kąciku).

U mnie problem polega jeszcze na tym, że ktoś zmasakrował końcówkę ośki od silnika i zostało praktycznie na równo ścięte ze śrubą mocującą ramie wycieraczki co za tym idzie nie ma ujścia na płyn, więc w rachubę wchodzi wymiana ośki lub całego silnika.

PZDR VEN

• 2 miesiące później...
Napisano

> silniczek tylnej wycieraczki bardzo łatwo i tanio się regeneruje - wyjmujesz z klapy, rozbierasz,

> czyścisz dokładasz dwa oringi za 3 złote dodajesz smaru , montujesz i gotowe. kompletny manual

> na a4club

Odświeżam temat smile.gif Pany jak w takim Audi wyjąć ten silniczek wycieraczek z tyłu z klapy kombi?

Napisano

> Odświeżam temat Pany jak w takim Audi wyjąć ten silniczek wycieraczek z tyłu z klapy kombi?

Trzeba zrzucić plastiki od środka.

Napisano
  • Autor

> Odświeżam temat Pany jak w takim Audi wyjąć ten silniczek wycieraczek z tyłu z klapy kombi?

Wpierw zdejmujesz ramię wycieraczki, ja musiałem zaimprowizować ściągacz.

Odkręcasz 4 śruby, dwie są widoczne, drugie dwie są w kieszeni na trójkąt, i całość zdecydowanym ruchem ściągasz spinka po spince - są metalowe i ciężko z tym idzie, ale daje radę.

Ja u siebie wymieniłem cały silniczek, niestety ktoś jakoś dziwną metodą już coś próbował z nim zrobić, zębatka w środku była połamana.

Dodatkowo zakupiłem ramę wycieraczki od Audi Q7, lepiej dociska pióro do wycieraczki i ładnie czyści szybę a nie rozmazuje brud.

Powodzenia.

PZDR VEN