Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duży problem z ładowaniem... Help (long)

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam taki problemik, mianowicie ostatnimi czasy piszczał mi pasek klinowy oraz pojawiała się coraz częściej kontrolka ładowania, np po odpaleniu samochodu świeciła sie dopóki nie przegazowałem zdrowo wtedy znikała i czasami tylko sie pojawiała nawet na wyższych obrotach... no cóż w pierwszej kolejności zmieniłem ww. paseczek jako że stary 10cio letni luźny był, sparciały i pewnie na dniach by sie urwał...

Po założeniu nowego paska, naciągnięciu go itp. odpalam bryke a tu ZONK - kontrolka nadal się świeci, po przegazowaniu samochodu czy tez na ssaniu znikała, no myśle sobie naciągne pasek bardziej lepiej.. naciągnąłem jeszcze bardziej aczkolwiek zostawiając lekki luz.. i niestety nadal sie świeci tyle że teraz to już nawet gazowanie, i trzymanie na wysokich obrotach nie pomaga... crazy.gif

Pomierzyłem napięcia na klemach i podczas gdy samochód jest wyłączony napięcie jest na poziomie 12,3 - 12,5V czyli ok, jednakże po odpaleniu bryki dzieje sie coś całkowicie anormalnego jako że napięcie spada do 12V a w miarę dodawania gazu spada jeszcze bradziej nawet do !!! 11,5V !!! niewiem.gif

Co to może być - dziadkowi alternatorowi coś odwaliło? Czy jak? Podczas normalnej prayc powinno byc coś koło 14V z tego co pamiętam z ostatnich pomiarów a tu wręcz przeciwnie - akumulator jest rozładowywany... zmiana paska nie pomogła a wrecz pogorszyła sprawe..

Przerabiał ktoś podobnt temat?

PS.

Cała akcja dzieje sie oczywiście w CC 899 93r

Napisano

Witam

Wydaje mi się, że padł regulator napięcia. Ale może mi się tylko wydaje. grinser006.gif

Napisano

Zacznij od sprawdzenia/zmiany szczotek na nowe. Pewnie to jest przycczyną. Co do regulatora to bym się powstrzymał z wymianą i zaczoł od sprawdzenia/wymiany podstawowych elementów układu czyli szczotek............

Pozdro.

PeEss: A jezeli aku ma już duzo lat to moze sobie padł poprostu, ale to nie tłumaczy świecenia kontrolki ładowania...

Napisano

Cześć miałem identycznie. U mnie urwał się 1 kabelek od uzwojenia do bodajże regulatora i dawał takie efekty. NIc nie poradzisz zajedź do dobrego elektromagika i oddaj altek w dobre ręce.

Napisano

lesiu masz rację to jeszcze mogą być szczoty.

Napisano

Zaczne od tego, ze nie masz ładowania, napięcie które podałeś jest nieprawidłowe !! Podczas prawidłowej pracy alternatora napięcie na klemach akumulatora powinno być w graniach 14,1-14,4 V.

Musisz zaczać od sprawdzenia stanu szczotek, na pewno są walniete, wykrec regulator i ocen ich stan.

Ostatnio wymienialem, najlepiej jak sobie kupisz od razu regulator caly ze szczotkami. Same szczotki jakbys wymienial to trzeba miec zlote rece , sa tacy ze podobno wymieniaja, ale sam sie przekonalem ze szczotkotrzymacz (plastik ) sie kruszy podczas próby wyuciągnięcia szczotek.

Krok 2 jezeli wymienisz szczotki czy ewentualnie caly regulator i nadal sie bedzie problem powtarzal to znaczy to ze masz uszkodzenie uwzojenia ale z tym to juz musisz jechac do elektromechnika.

Jak wymieniales pasek to trzeba bylo sprawdzic jak chodzi wirnik alternatora, podejrzewal ze i pewnie lozyska na alternatorze trzeba wymienic . Potem zaplacisz drugi raz za robote.

Pozdrawiam

> Witam

> Mam taki problemik, mianowicie ostatnimi czasy piszczał mi pasek

> klinowy oraz pojawiała się coraz częściej kontrolka ładowania,

> np po odpaleniu samochodu świeciła sie dopóki nie przegazowałem

> zdrowo wtedy znikała i czasami tylko sie pojawiała nawet na

> wyższych obrotach... no cóż w pierwszej kolejności zmieniłem ww.

> paseczek jako że stary 10cio letni luźny był, sparciały i pewnie

> na dniach by sie urwał...

> Po założeniu nowego paska, naciągnięciu go itp. odpalam bryke a tu

> ZONK - kontrolka nadal się świeci, po przegazowaniu samochodu

> czy tez na ssaniu znikała, no myśle sobie naciągne pasek

> bardziej lepiej.. naciągnąłem jeszcze bardziej aczkolwiek

> zostawiając lekki luz.. i niestety nadal sie świeci tyle że

> teraz to już nawet gazowanie, i trzymanie na wysokich obrotach

> nie pomaga...

> Pomierzyłem napięcia na klemach i podczas gdy samochód jest wyłączony

> napięcie jest na poziomie 12,3 - 12,5V czyli ok, jednakże po

> odpaleniu bryki dzieje sie coś całkowicie anormalnego jako że

> napięcie spada do 12V a w miarę dodawania gazu spada jeszcze

> bradziej nawet do !!! 11,5V !!!

> Co to może być - dziadkowi alternatorowi coś odwaliło? Czy jak?

> Podczas normalnej prayc powinno byc coś koło 14V z tego co

> pamiętam z ostatnich pomiarów a tu wręcz przeciwnie - akumulator

> jest rozładowywany... zmiana paska nie pomogła a wrecz

> pogorszyła sprawe..

> Przerabiał ktoś podobnt temat?

> PS.

> Cała akcja dzieje sie oczywiście w CC 899 93r

Napisano

Witam smile.gif

Kiedyś w golfie miałem podobny przypadek. Wymieniłem regulator napiecia, pasek nawet przetoczyłem te miejsce co szczotki po tym jeżdzą i nic i dup.......:( Co się okazało uzwojenie było walniete i dlatego nie ładował tyle ile trzeba było. Gdy dodawałem gazu było Ok ale na wolnych obrotach Lipa. Wiec moim zdaniem to jest walniete uzwojenie ale moge sie mylić smile.gif

Napisano

A dlatgo napiecie spada po dodaniu gazu bo ciągnie z akumulatora więcej prądu. A nie ma skąd brać uwarzaj bo ja przez to zjeb....... dwa nowe akumulatory. Pozdrawiam super elektryków dzięki którym tak się stało frown.gif

Napisano
  • Autor

rozebrałem altek, sprawdziłęm diody (pozornie OK) wyjąłem regulator a tam zonk... szczotki jak na fotce po lewej... niestet w pośpiechu kupiłem zły regulator sciana.gif Ponoć są 3 rodzaje.... mój jest Iskry i pupa.gif nigdzie nie ma...

Samych szczotek tez nie za bardzo wymienie bo nie ma jak.. układ szczotek jest zalany plastikiem i zanitowany... i tak o ...... Z tego co już sie rozejżałem to będę miał tez niezłe problemy z dostaniem ragulatora Iskry..... crazy.gif ehhh

274038918-PICT0402.JPG

Napisano

Witam smile.gif

I oto chodzi najlepier rozebrać i wszystko jest jak na dłoni.

Napisano

> Witam

> I oto chodzi najlepier rozebrać i wszystko jest jak na dłoni.

szczotki mozna wyciagnac bez rozbierania altka grinser006.gif

Napisano

> rozebrałem altek, sprawdziłęm diody (pozornie OK) wyjąłem regulator a

> tam zonk... szczotki jak na fotce po lewej... niestet w

> pośpiechu kupiłem zły regulator Ponoć są 3 rodzaje.... mój

> jest Iskry i nigdzie nie ma...

> Samych szczotek tez nie za bardzo wymienie bo nie ma jak.. układ

> szczotek jest zalany plastikiem i zanitowany... i tak o ...... Z

> tego co już sie rozejżałem to będę miał tez niezłe problemy z

> dostaniem ragulatora Iskry..... ehhh

regulator do iskry ciężko dostać a jak już są to baaardzo drogie ja w mojej 9 secie włożyłem taki najtańszy za dwadzieścia pare zeta tylko trzeba w nim zaizolować taki drut który jest zmiast tej blaszki za focie i wyciąć kawałek plastiku z tego regulatora żeby go dopasować do altka

dwa lata już tak jeździłem było ok palacz.gif

Napisano

Przeciez napisalem , zeby caly regulator wymienic, nie wiem jak goscie wymieniaja tylko szczotki, to praktycznie niemożliwe bo plastik sie rozlatuje. Dobrze ze dolaczyles fotki przynajmniej inny beda wiedziec o co chodzi .

> rozebrałem altek, sprawdziłęm diody (pozornie OK) wyjąłem regulator a

> tam zonk... szczotki jak na fotce po lewej... niestet w

> pośpiechu kupiłem zły regulator Ponoć są 3 rodzaje.... mój

> jest Iskry i nigdzie nie ma...

> Samych szczotek tez nie za bardzo wymienie bo nie ma jak.. układ

> szczotek jest zalany plastikiem i zanitowany... i tak o ...... Z

> tego co już sie rozejżałem to będę miał tez niezłe problemy z

> dostaniem ragulatora Iskry..... ehhh

Napisano
  • Autor

> szczotki mozna wyciagnac bez rozbierania altka

taaaaaa, a olej zmienić bez spuszczania... zakrecony.gif

Napisano

> taaaaaa, a olej zmienić bez spuszczania...

co kolega wiadc tego nigdy nie robil ze nie wie jak sie szczotki wymienia grinser006.gifwiec niech kolega sie nie odzywa wpysk.gif

Napisano
  • Autor

> co kolega wiadc tego nigdy nie robil ze nie wie jak sie szczotki

> wymienia wiec niech kolega sie nie odzywa

daj manual, spróbuje niewiem.gif

Napisano

> daj manual, spróbuje

z tyłu altka jest przykręcony szczotkotrzymasz z regulatorem grinser006.gifwystarczy odpiąc od niego 2 przewody jeden od kontrolik ładowania drugi wychodzący z altka grinser006.gifteraz kolega bierzeodkreca 2 srubki mocujące szczotki wyciąga stare szczotki i telikatnie wkłada nowe grinser006.gif i podłącza wtyki tak samo jak były grinser006.gifapropo niech kolega dla bezpieczeństwa odłączy sobie akumulator grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> z tyłu altka jest przykręcony szczotkotrzymasz z regulatorem

> wystarczy odpiąc od niego 2 przewody jeden od kontrolik

> ładowania drugi wychodzący z altka teraz kolega bierzeodkreca 2

> srubki mocujące szczotki wyciąga stare szczotki i telikatnie

> wkłada nowe i podłącza wtyki tak samo jak były apropo niech

> kolega dla bezpieczeństwa odłączy sobie akumulator

oczywiście, ale żeby dostać sie do regulatora trzeba odkręcić obudowe za którą jest ów regulator i mostek, żeby ją odkręcić najlepiej wyjąć altek (chociaz niekoniecznie ale to wersja bardziej hardcorowa) no i gdy już dostaniemy sie do regulatora to owszem odkręcamy dwie śrubki i wyjmujemy regulator wraz z szczotkami jak na zalączonym obrazku - i teraz niech no kolega mi napisze jak w tym regulatorze wymienić szczotki niewiem.gif one sa przynitowane jak widać, rozebrac moze i by dało rade na upartego ale co z tego jak problem będzie z założeniem nowych..

274042984-PICT0406.JPG

Napisano

> oczywiście, ale żeby dostać sie do regulatora trzeba odkręcić obudowe

> za którą jest ów regulator i mostek, żeby ją odkręcić najlepiej

> wyjąć altek (chociaz niekoniecznie ale to wersja bardziej

> hardcorowa) no i gdy już dostaniemy sie do regulatora to owszem

> odkręcamy dwie śrubki i wyjmujemy regulator wraz z szczotkami

> jak na zalączonym obrazku - i teraz niech no kolega mi napisze

> jak w tym regulatorze wymienić szczotki one sa przynitowane

> jak widać, rozebrac moze i by dało rade na upartego ale co z

> tego jak problem będzie z założeniem nowych..

chodzilo mi o to że nie same szczotki tylko caly szczotko trzymacz grinser006.gifsorki za błąd w manualu grinser006.gifa co do odkrecania obudowy to wszystko sie da a wersji gaźnikowej nawet łatwiej grinser006.gifwiec kolega nawet sam przyznal ze sie da bez wyciągania grinser006.gif

Napisano
  • Autor

co do odkrecania obudowy to wszystko

> sie da a wersji gaźnikowej nawet łatwiej wiec kolega nawet sam

> przyznal ze sie da bez wyciągania

tyle że ręce podrapane po takiej operacji zakrecony.gif hehe

pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> co do odkrecania obudowy to wszystko

> tyle że ręce podrapane po takiej operacji hehe

> pozdrawiam

to chyba kolega w 700 nie wymieniał swiec hehe.gifto dopiero gimnastyka grinser006.gif

pzdr. 20.GIF

Napisano

Kobra ma racje , odkrecasz tylko dwie srubki i wychodzi Ci idealnie caly regulator wkrecasz nowy . 5 minut roboty. Robilem ostatnio caly alternator.

> taaaaaa, a olej zmienić bez spuszczania...

Napisano
  • Autor

> Przeciez napisalem , zeby caly regulator wymienic, nie wiem jak

> goscie wymieniaja tylko szczotki, to praktycznie niemożliwe bo

> plastik sie rozlatuje.

A jednak da rade same szczotki wymienić, Nie mogłem nigdzie dostać regulatora iskry więc kupiłem jakieś szczotki wraz ze szczotkotrzymaczem do innego samochodu tyle żeby szczotki były w rozmiarze starych no i przelutowałem nowe szczotki do starego regulatora.

Manual na przyszłość:

Najpierw trzeba zdemontowac delikatnie stare szczotki, a mozna to zrobić obcinająć drut lub tez w zależności od rodzaju odlutować drut miedziany trzymający stare szczotki. Z nowego szczotkotrzymacza w podobny sposób zdemontować nowe szczotki - tyle że tutaj raczej odlutować tak żeby nie stracić na długości miedzianego przewodu trzymającego szczotki. Następnie przełożyć nowe szczotki do starych sprężynek (nowe u mnie były sporo krótsze) i przylutować w miejsce uprzednio obciętych (odlutowanych) przewodów. Największy problem jest chyba z przełożeniem nowego przewodu w stare otworki ale troche cierpliwości i pomysłu i daje rade..

Koszt nowych szczotek 5zł !!! Nowego regulatora 35zł więc jeśli stary regulator w porządku to polecam taką zabawe grinser006.gif

Napisano

Przeciez nie musiales kupowac regulatora Iskry, wystarczylo kupic Polmo lub Magneti Marelli, przeciez ten regulator daje to samo napięcie, wszystkie chodza pieknie. Co do szczotek nie twierdze ze sie nie da tylko po co ma sie okazac ze za 5 tys. szlak cos trafi, ale mam nadzieje ze w Twoim przypadku bedzie oki.

> A jednak da rade same szczotki wymienić, Nie mogłem nigdzie dostać

> regulatora iskry więc kupiłem jakieś szczotki wraz ze

> szczotkotrzymaczem do innego samochodu tyle żeby szczotki były w

> rozmiarze starych no i przelutowałem nowe szczotki do starego

> regulatora.

> Manual na przyszłość:

> Najpierw trzeba zdemontowac delikatnie stare szczotki, a mozna to

> zrobić obcinająć drut lub tez w zależności od rodzaju odlutować

> drut miedziany trzymający stare szczotki. Z nowego

> szczotkotrzymacza w podobny sposób zdemontować nowe szczotki -

> tyle że tutaj raczej odlutować tak żeby nie stracić na długości

> miedzianego przewodu trzymającego szczotki. Następnie przełożyć

> nowe szczotki do starych sprężynek (nowe u mnie były sporo

> krótsze) i przylutować w miejsce uprzednio obciętych

> (odlutowanych) przewodów. Największy problem jest chyba z

> przełożeniem nowego przewodu w stare otworki ale troche

> cierpliwości i pomysłu i daje rade..

> Koszt nowych szczotek 5zł !!! Nowego regulatora 35zł więc jeśli stary

> regulator w porządku to polecam taką zabawe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.