Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ktoś wymieniał grzałke w bojlerze?

Featured Replies

Napisano

Chciałbym wymienić w swoim na taką potrójną z dwiema grzałkami na 50V i jedną na 230V, żeby poeksperymentować z ogniwami słonecznymi.

Zastanawia mnie tylko czy muszę spuszczać wodę z bojlera? Jakieś 10 lat temu, zaraz po zakupie, okazało się, że grzałka cieknie. Przyjechał serwis i wymienił całość, bez opróżniania bojlera. Przynajmniej tak mi się wydaje. Pamiętam jak wielkim kluczem odkręcał wielki kołnierz grzałki.

Nie jestem pewny czy to mi się nie przyśniło? wink.gif

Czy to możliwe, że podciśnienie utrzyma wodę w stojącym zasobniku?

Napisano

nie ma opcji bez zrzucenia wody.

Kilka razy z ojcem czyściliśmy zbiornik z osadu i grzałkę też wymienialiśmy, bez zlania wody się nie da.

Napisano

> Chciałbym wymienić w swoim na taką potrójną z dwiema grzałkami na 50V i jedną na 230V, żeby

> poeksperymentować z ogniwami słonecznymi.

> Zastanawia mnie tylko czy muszę spuszczać wodę z bojlera? Jakieś 10 lat temu, zaraz po zakupie,

> okazało się, że grzałka cieknie. Przyjechał serwis i wymienił całość, bez opróżniania bojlera.

> Przynajmniej tak mi się wydaje. Pamiętam jak wielkim kluczem odkręcał wielki kołnierz grzałki.

> Nie jestem pewny czy to mi się nie przyśniło?

> Czy to możliwe, że podciśnienie utrzyma wodę w stojącym zasobniku?

100 lat temu pracowałem w serwisie AGD, ale nie znam sposobu na wymianę grzałki bez opróżnienia zbiornika. zlosnik.gif

Zdemontuj wcześniej wszelki osprzęt elektryczny z tej okolicy. ok.gif

Napisano

> 100 lat temu pracowałem w serwisie AGD, ale nie znam sposobu na wymianę grzałki bez opróżnienia

> zbiornika.

Jak się temu bliżej przyjrzeć, to teoretycznie jest to wykonalne: wystarczy, by grzałka była w najwyższym punkcie bojlera przy demontażu... grinser006.gif

To, że taki zabieg wymaga demontażu bojlera to już inna sprawa hehe.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Jak się temu bliżej przyjrzeć, to teoretycznie jest to wykonalne: wystarczy, by grzałka była w

> najwyższym punkcie bojlera przy demontażu...

> To, że taki zabieg wymaga demontażu bojlera to już inna sprawa

Grzałka jest na dole, z boku stojącego zasobnika 140l. Galmet SGW(S).

Pamiętam, że na pewno nie była spuszczana woda i tylko czekałem aż przy odkręcaniu zrobi: "bultyk" i będzie powódź.

Nic takiego się nie stało. Facet wymienił grzałkę i anodę.

To chyba był sen?

hmm.gif

Napisano

> To chyba był sen?

Sen, albo bojler był już pusty, jak przyjechał serwisant. Grzałki mają nakrętki z gwintem o średnicy co najmniej 5 cm - żadne podciśnienie tego nie utrzyma.

Jak masz zamiar opróżniać bojler, to bardzo przydatnym narzędziem jest kompresor i użycie sprężonego powietrza do wypchnięcia wody - z małych bojlerów bez użycia kompresora najwyżej woda będzie zlewała się przez pół godziny, ale przy większych trochę szkoda czekać np. 3 godziny, aż kilkaset litrów wody wyleci cienkim strumyczkiem wink.gif

Tak swoją drogą, to używanie paneli fotowoltaicznych do ogrzewania wody jest nieszczególnie dobrym pomysłem, gdyż sprawność paneli elektrycznych to jakieś 10-15%, a sprawność zwykłych paneli "solarnych" podgrzewających bezpośrednio wodę jest rzędu 90%.

Napisano

U mojej mamy ostatnio rozszczelniła się ta grzałka, zrobiła się niewielka dziurka i woda lała się cienką nitką. Wodę musisz spuścić poniżej poziomu grzałki.

Napisano
  • Autor

> U mojej mamy ostatnio rozszczelniła się ta grzałka, zrobiła się niewielka dziurka i woda lała się

> cienką nitką. Wodę musisz spuścić poniżej poziomu grzałki.

Właśnie to miałem od razu po zakupie. Dlatego była wymieniana na gwarancji.

Napisano
  • Autor

...

> Tak swoją drogą, to używanie paneli fotowoltaicznych do ogrzewania wody jest nieszczególnie dobrym

> pomysłem, gdyż sprawność paneli elektrycznych to jakieś 10-15%, a sprawność zwykłych paneli

> "solarnych" podgrzewających bezpośrednio wodę jest rzędu 90%.

Solary odpadają. Nie zamierzam robić instalacji hydraulicznej tylko po to aby trochę wody podgrzać. W zasadzie to się u mnie nie opłaca. Nigdy się nie zwróci.

Bardziej z ciekawości. Chce poznać trochę w praktyce jak się zachowują ogniwa pod obciążeniem przy różnych stopniach nasłonecznienia. Grzałka wydaje się być najlepszym obciążeniem do testów.

Napisano

> Chce poznać trochę w praktyce jak się zachowują ogniwa pod obciążeniem przy

> różnych stopniach nasłonecznienia. Grzałka wydaje się być najlepszym obciążeniem do testów.

Ogniwa zachowują się w taki sposób:

Maksimum mocy występuje zawsze przy prawie tym samym napięciu, a prąd powinien zmieniać się wraz z warunkami oświetlenia. Gdy odbiegniesz nawet minimalnie od napięcia znamionowego ogniwa to wydawana moc maleje drastycznie. W praktyce stosuje się układy przekształtnikowe, które co jakiś czas dostrajają się do punktu maksymalnej mocy. Na rezystorze tego nie zrobisz - tzn coś będzie działać, ale będzie to ułamek potencjalnie dostępnej mocy.

Zresztą zobacz charakterystykę (duży obrazek): LINK

Napisano
  • Autor

>...coś

> będzie działać, ale będzie to ułamek potencjalnie dostępnej mocy.

To bez znaczenia. Chodzi wyłącznie o obciążenie ogniwa a nie grzanie wody. Najlepiej rozproszyć tą energię w wodzie. Nie ma prostszego sposobu na dzień dzisiejszy. Grzałka do zasobnika kosztuje grosze.

Mógłbym przerobić żelazko albo piekarnik ale przyznasz chyba, że obciążenie grzałką zanurzoną w wodzie będzie bezpieczniejsze?

Napisano

> To bez znaczenia. Chodzi wyłącznie o obciążenie ogniwa a nie grzanie wody. Najlepiej rozproszyć tą

> energię w wodzie. Nie ma prostszego sposobu na dzień dzisiejszy. Grzałka do zasobnika kosztuje

> grosze.

> Mógłbym przerobić żelazko albo piekarnik ale przyznasz chyba, że obciążenie grzałką zanurzoną w

> wodzie będzie bezpieczniejsze?

Takie instalacje same w sobie są dość bezpieczne bo nie są nigdzie uziemione. Chodziło mi o coś innego - panel fotowoltaiczny nie jest typowym źródłem napięciowym i jeśli chcesz ogrzewać wodę, to podejrzewałem, że chcesz uzyskać jak największą moc grzania, a jak ogniwo obciążysz zbyt dużą, albo zbyt małą rezystancją w danej chwili to moc potrafi bardzo zmaleć.

Napisano
  • Autor

Nie chcę nic ogrzewać tylko poeksperymentować z różnymi ogniwami aby zdobyć trochę wiedzy praktycznej.

Jutro powinienem mieć pierwsze do testów.

smile.gif