Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie wiem co zrobic

Featured Replies

Napisano

Uno nie chce odpalic. Wogole rozrusznik nie kreci. W domu bezposrednio z aku kreci, po podlaczenieu to auta nie. Tylko kontrolki przgasaja. Co moge sprawdzic?

Napisano

> W domu

> bezposrednio z aku kreci, po podlaczenieu to auta nie.

Mógłby kolega wyjaśnić to zdanie bo niewiem o so chodzi niewiem.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mógłby kolega wyjaśnić to zdanie bo niewiem o so chodzi

Chodzilo mi o to ze jak rozrusznik wyciagnalem z auta i podlaczylem bezposrednio pod akumulator to dzialal. A dzisiaj po wlozeniu go do auta i kreceniu kluczykiem tylko kontrolki przygasaja.

Napisano

> Chodzilo mi o to ze jak rozrusznik wyciagnalem z auta i podlaczylem

> bezposrednio pod akumulator to dzialal. A dzisiaj po wlozeniu go

> do auta i kreceniu kluczykiem tylko kontrolki przygasaja.

styki w stacyjce sie mogly upalic, sprawdz w samochodzie 'na krotko'

Napisano

> Uno nie chce odpalic. Wogole rozrusznik nie kreci. W domu

> bezposrednio z aku kreci, po podlaczenieu to auta nie. Tylko

> kontrolki przgasaja. Co moge sprawdzic?

Witam

Najgorszy przypadek - to przebicie w uzwojeniach (najczęściej wirnika) na tyle niewielkie, że na "luzie" się kręci, a pod obciążeniem nie. Mozna to prawdzić żarówką na 220V (taka kontrolka) w szerg . ~220----> zarówka ----->uzwojenie, drugi przewód |masa -----> ~220, jak zaświeci to stojan lub wirnik do wymiany (tak samo sprawdzasz), jak nie trzeba znaleść miejsce gdzie prądowi z akumulatora (zakładam, że dobrego) stawiany jest największy opór - coś zaśniedziałego luźnego. Rozrusznik sprawdzasz oczywiśćie po rozebraniu. Jeszcze sprawdź stan szczotek i komutatora - to te prążki na wirniku, czy jest czysty bez śladów wypaleń i zwarć. Powinno pomóc powodzenia.

-Uważaj -220V może być niebezpieczne - zachowaj szczególną ostrożność.

Napisano

Życzę Ci żeby przyczyną była niekontaktujące dobrze masa silnika.

Przy śrubie mocującej rozrusznik (lub gdzieś przy bloku silnik) jest taka miedziana plecionka lub gruby przewód łączący blok silnika z karoserią.

Sprawdź dokładnie czy to kontaktuje, odkręć, oczyść waytogo.gif

Napisano

> styki w stacyjce sie mogly upalic, sprawdz w samochodzie 'na krotko'

Wówczas by nie przygasały kontrolki - to sugeruje zwarcie lub słaby akumulator - czy stacyjka uruchamia bendyks? Jeśli tak to proponuje postąpić tak jak dalej opisałem. Powodzenia

Napisano

> Wówczas by nie przygasały kontrolki - to sugeruje zwarcie lub słaby

> akumulator - czy stacyjka uruchamia bendyks? Jeśli tak to

> proponuje postąpić tak jak dalej opisałem. Powodzenia

Chciałem się poprawić - poprzednio napisałem . Kolega ma również rację z tą masą - gdzieś ten prąd ucieka, a raczej zamienia się w ciepło. Czy po przekręceniu kluczyka rozrusznik próbuje się obrócić?

Napisano

A moze to "slawna" kostka polaczeniowa - zobacz pod polka akumulatora powinna byc taka duza kostka polaczeniowa. Czesto styki ulegaja zanieczyszczeniu i moze byc podobny efekt

Napisano
  • Autor

dzisiaj juz nie dam rady bo trzeba kobitki obleciec ale jutro sie tym zajme

i jeszcze mam jedno pytanie chodzi mi o ulozenie szczotek bo jak rozkrecalem rozrusznik to mi wylecialy i nie widzialem jak byly zalozone, a ja pewien ze powinny byc przesunite o kat 180 czyli lezec na przeciwko siebie tak je zamontowalem, ale ktos mi powiedzial ze powinny byc przesuniete o kat 90. Mieliscie z tym doczynienia?

Dzieki za zainteresowanie jutro sprawdze wszystkie opcje tylko jeszcze pytanie odnosnie badania z ta zarowka uzwojenia wirnika. w ktorym miejscu sie wpiac, bo z tego co mi wiadomo to poczatki i konce uzwojen wirnika sa wyprowadzone do komutatora a jest ich tam kilkanascie

Aha przy ulozeniu szczotek 180 nie dzialal rozrusznik a przy 90 na paczatku tez (szedlem z nim do mechanika z tak ulozonymymi szczotkami bo u mnei nei dziala i on podlaczyl i dzialal, po powrocie dodomu tez juz dzialal), szczotki wymienilem na nowe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.