Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

różnicówka 1f i 3f kolejność i rodzaj - podłączenie

Featured Replies

Napisano

> Poczytaj sobie jak działa wyłącznik różnicowo-prądowy. Aktualnie, żeby wszystko działało dobrze

> musisz jeszcze dorobić trochę połączeń wyrównawczych, bo pospinanie przewodów N za

> różnicówkami nie wystarczy - trzeba też pospinać fazy ze wszystkich stron. Tutaj masz

> przykład:

> W związku z całym wątkiem:

> Tak to jest, jak ktoś myśli, że elektryk tylko "łączy druciki" - przecież każdy to potrafi Jak

> się nie zna ogółu zagadnień i zjawisk to właśnie widać efekty.

No dobra teraz to i mnie zakręciłeś bo nie wiem co tam podorysowywałeś icon_eek.gif

Napisano

> Ja ciagle wierze, ze ten watek to jedna wielka sciema zeby wkrecic Tadka

033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> No dobra teraz to i mnie zakręciłeś bo nie wiem co tam podorysowywałeś

Nie wyczułeś ironii wink.gif Jak autor instalacji nie wie co robi to niech zrobi ładne trójfazowe zwarcia w rozdzielnicy i wtedy wszystko się wyłączy i będzie spokój. Jak się nie wyłączy to po chwili się spali i też będzie spokój ok.gif

Napisano

> Ale też chyba lepiej mieć te urządzenia osobno, bo jak wybije, to od razu wiesz, czy poszło na

> obudowę, czy za duże obciążenie i nie masz przemyśleń.

Poza tym zabezpieczenie nadprądowe w różnicówkach jest dość grube - 25A, 40 A. A nadprądowe są 5A, 8 A, 10 A itp.

Ja mam np na jednej fazie różnicówkę z nadprądowym 25A a za nią nadprądowe 8A.

Napisano

> Nie wyczułeś ironii Jak autor instalacji nie wie co robi to niech zrobi ładne trójfazowe zwarcia

> w rozdzielnicy i wtedy wszystko się wyłączy i będzie spokój. Jak się nie wyłączy to po chwili

> się spali i też będzie spokój

Tak czułem sciana.gif dziś to mi chyba róznicówki poleciały na kilku obwodach w mózgu hehe.gif

Napisano

Mam nadzieję że żartujesz z tymi połączeniami bo wcześniej wstawiłeś lepszy schemat

Taką kiedyś wykonałem

287842923-rozdzielnica.jpg

post-35550-14352525141236_thumb.jpg

Napisano

> Mam nadzieję że żartujesz z tymi połączeniami bo wcześniej wstawiłeś lepszy schemat

> Taką kiedyś wykonałem

Prawie taka, jaką ma w domu smile.gif

Napisano

> Prawie taka, jaką ma w domu

masz większą? ta była na 100 modułów zlosnik.gif domek w granicach 250mb zlosnik.gif

Napisano

> Taką kiedyś wykonałem

Niby ładnie i przejrzyście, ale połączenia przewodów neutralnych do kitu 033102bebe_1_prv.gif Trzeba było dać rozdzielnice o rozmiar większą i łączyć przewody N na szynach, a nie wpychać po 10 sztuk do jednego zacisku.

W pełni profesjonalnie to powinny być jeszcze ponumerowane przewody ochronne i neutralne, żeby w przypadku awarii nie bawić się w szukanie.

Napisano

> Niby ładnie i przejrzyście, ale połączenia przewodów neutralnych do kitu

Że co, że niby??? grinser006.gif ALe tak nawiasem to co z tym połączeniem nie tak?? Bo niby szyna musi być hmm.gif

>Trzeba było dać

> rozdzielnice o rozmiar większą i łączyć przewody N na szynach, a nie wpychać po 10 sztuk do

> jednego zacisku.

> W pełni profesjonalnie to powinny być jeszcze ponumerowane przewody ochronne i neutralne, żeby w

> przypadku awarii nie bawić się w szukanie.

Wiedziałem że to będzie zarzutem zlosnik.gif ale akurat w tej rozdzielnicy wywaliłem szynę zerową bo przy dokręcaniu pękała. niewiem.gif Miałem dość i zrobiłem jak zrobiłem. Puściłem na maxa obciążenie na obwody i sprawdzałem kam termowizyjną grzanie. Nic złego się nie dzieje 270751858-jezyk.gif a co do numerowania przewodów to chyba zacznę to stosować. Mogłęm zastosować więcej zacisków ENSTO

obrazek.png

Napisano

> Tak połaczyłeś jak na schemacie?? To zrób test i podepnij żarówkę do jednej z róznicówek do fazy a

> zero weż z ochrony. Jestem pewien że wywalą wszystkie

Tak zrobiłem na początku, bo chciałem sprawdzić na szybko ciągłość obwodów, a zostawiłem sobie to niepotrzebnie na koniec

Napisano

> Tak zrobiłem na początku, bo chciałem sprawdzić na szybko ciągłość obwodów, a zostawiłem sobie to

> niepotrzebnie na koniec

Czyli zakładam że zera robocze masz spięte przed różnicówkami. Tak?

Napisano

> Czyli zakładam że zera robocze masz spięte przed różnicówkami. Tak?

Na całe szczęście udało się wygospodarować miejsce i listwy łączeniowe i zrobiłem tak jak na wcześniejszym schemacie

287841498-schematn.JPG

Napisano

> Na całe szczęście udało się wygospodarować miejsce i listwy łączeniowe i zrobiłem tak jak na

> wcześniejszym schemacie

ok.gif

Napisano

> masz większą? ta była na 100 modułów domek w granicach 250mb

Poproszę chłopaków z brygady, żeby podrzucili mi foteczkę rozdzielnicy domku prywatnego. Również 250mkw ... cena materiałów 30tys zł. W salonie właściciel ma niebo na suficie, a wszystko sterowane KNXem. lizak.gif

Napisano

> Poproszę chłopaków z brygady, żeby podrzucili mi foteczkę rozdzielnicy domku prywatnego. Również

> 250mkw ... cena materiałów 30tys zł. W salonie właściciel ma niebo na suficie, a wszystko

> sterowane KNXem.

Ba ba. Można wszystko w zależności od portfela inwestora ok.gif