Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż reduktora Lovato - jak poprawnie?

Featured Replies

Napisano

Nie dostałem instrukcji do reduktora, nie mogę znaleźć nic na necie i nie wiem co zaleca producent. Słyszałem, że ma być ustawiony bokiem do kierunku jazdy, by przyspieszanie i hamowanie nie oddziaływało na membranę.

A co z położeniem spustu zanieczyszczeń? Musi być na dole?

Napisano

> ma być ustawiony bokiem do kierunku jazdy

Tak

> spustu zanieczyszczeń? Musi być na dole?

Tak, to już oczywiste.

Ja mam tak ustawiony, że elektrozawór oraz wejście i wyjście wody jest skierowane w kierunku jazdy.

Pozdr,

Napisano
  • Autor

> Tak

> Tak, to już oczywiste.

> Ja mam tak ustawiony, że elektrozawór oraz wejście i wyjście wody jest skierowane w kierunku jazdy.

> Pozdr,

Oczywiste jest, że w taki sposób łatwiej opróżnić reduktor z syfu, ale czy spust na górze lub w innej pozycji ma jakiś wpływ na prace reduktora?

Możliwe, że nie będę miał możliwości zamontować go w pozycji "spust na dole".

Napisano

> Oczywiste jest, że w taki sposób łatwiej opróżnić reduktor z syfu, ale czy spust na górze lub w

> innej pozycji ma jakiś wpływ na prace reduktora?

Na samą zasadę pracy nie ma wpływu, ale chociażby przepływ cieczy ogrzewającej reduktor i możliwość jego odpowietrzenia jest projektowana pod określone położenie. W ostateczności, trzeba by ustawić go końcówkami do podłączenie cieczy obróconymi w górę. Zauważ też, że gdy spust brudu jest na dole, to wylot rozprężonego gazu jest na górze. To nie jest przypadkowe ustawienie, bo chyba lepiej, żeby skroplone ciężkie frakcje nie leciały do dolotu.

> Możliwe, że nie będę miał możliwości zamontować go w pozycji "spust na dole".

Tak mało miejsca?

Napisano
  • Autor

> Na samą zasadę pracy nie ma wpływu, ale chociażby przepływ cieczy ogrzewającej reduktor i możliwość

> jego odpowietrzenia jest projektowana pod określone położenie. W ostateczności, trzeba by

> ustawić go końcówkami do podłączenie cieczy obróconymi w górę. Zauważ też, że gdy spust brudu

> jest na dole, to wylot rozprężonego gazu jest na górze. To nie jest przypadkowe ustawienie,

> bo chyba lepiej, żeby skroplone ciężkie frakcje nie leciały do dolotu.

> Tak mało miejsca?

Miejsca mało. Citroen XM 3.0 V6.

Zmieniam reduktor z Tartarini na Lovato w istniejącej instalacji. Wcięcia w układ chłodzenia porobione i muszę się dostosować. A może po prostu szukam motywacji do zrobienia większych modów instalacji zlosnik.gif

Dzięki za wyjaśnienia.