Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziura w bagażniku. Jaki koszt naprawy?

Featured Replies

Napisano

Panowie! Mam pytanie, może ktoś już to przerabiał.

Po lewej stronie na łączeniu pogłogi bagażnika z nadkolem zagnieździła mi się ruda. niestety jest to na całej długości i przy rogu od strony lampy jest dziura. Fakt, że na razie jest bardzo mała, ale jakbym mocniej palucha wepchnął to zrobiłaby się z tego niezła locha. Zakładając, że chciałbym jeszcze troszkę tym autem pojeździć, to musiałbym to zrobić (po zimie wyjdzie jeszcze bardziej).

Jaki jest orientacyjny koszt naprawy tego? Oczywiście mówię o zakładzie blacharsko-lakierniczym, sam tego nie chcę ruszać.

Do tego mam mocno nadgryzione progi przy tylnych nadkolach. Przy łączeniu na całej długości progu z podłogą mam rdzę, ale nie wiem czy to jest nalot czy już postępuje tam ruda. Czy wymiany wymagają całe progi, czy tylko można ten kawałek przy nadkolach zrobić? Tu również chciałbym zapytać o orientacyjny koszt...

Bo nie wiem czy opłaca mi się bobka jeszcze robić... (pacjent jest z 99 roku).

Dziękuje za odpowiedzi!

WRZUCAM ZDJĘCIA! smile.gif Dla oceny łatwiejszej:

https://plus.google.com/u/0/photos/107656831519972629984/albums/6045888139824044177

Napisano

Pytanie, ile chcesz nim jeszcze jeździć grinser006.gif

Myślę raczej że te kawałki nawet nie wymagają kupna reperaturek, tylko po prostu blacharz by dorobił co trzeba za nieduży pieniądz wink.gif

Napisano

Standard w CC i SC, tak jak kolega wyżej pisze blacharz wstawi ci jakąś blache i można pomalować a od zewnątrz zakonserwować

Napisano
  • Autor

> Standard w CC i SC, tak jak kolega wyżej pisze blacharz wstawi ci jakąś blache i można pomalować a

> od zewnątrz zakonserwować

Czyli koszt pewnie 100-200 złotych? A co z podłogą? Tragedii nei ma to wiem, ale nadaje się to do roboty już, czy nie?

Napisano

szklanej kuli nikt nie ma grinser006.gif a z mulher.gif lepiej się nie cackać tylko jak coś już widać to robić, tym bardziej jeżeli chodzi o podłogę 20.GIF

Napisano
  • Autor

> szklanej kuli nikt nie ma a z lepiej się nie cackać tylko jak coś już widać to robić, tym

> bardziej jeżeli chodzi o podłogę

Zdjęcia są w pierwszym poście. Chociaż wiem, że to dużo nie da, bo równie dobrze może to być zwykły nalot, a może być dziura która tylko tak wygląda nie groźnie.

Napisano

> Zdjęcia są w pierwszym poście. Chociaż wiem, że to dużo nie da, bo równie dobrze może to być zwykły

> nalot, a może być dziura która tylko tak wygląda nie groźnie.

Nie chcę Cię martwić ale tylne podłużnice w miejscu stykania z belką mogą być dziurawe jak ser. Oczywiście będzie je widać dopiero po usunięciu luźnej rdzy.

Podobny stan budy oglądałem niedawno na szrocie, z tym że tam jeszcze ruda nawet nie wlazła jeszcze do bagażnika. U ciebie zapewne jeszcze z prawej strony w miejscu mocowania pasa bezp. po stuknięciu śrubokrętem w podłodze ujrzysz dziurę zlosnik.gif

Napisano

> Zdjęcia są w pierwszym poście. Chociaż wiem, że to dużo nie da, bo równie dobrze może to być zwykły

> nalot, a może być dziura która tylko tak wygląda nie groźnie.

ogólnie z tył progi wewnętrzne to co widać na zdjęciach to masz już do wycięcia i trzeba wspawac nową blache a na podłodze jak nie masz dziur zeszlifuj rudą i konserwuj.

Chociaż ja bym tego nie robi bo się nie opłaca, niech gnije dalej i na szrot niestety, z 4 lata jeszcze wytrzyma to auto jak nie dłużej, lepiej kupić nowsze seicento niż w to wkładać

Napisano

W zakladzie jak ma byc w miare profi i wyciete wszystko co rude to ze pincet bedzie.A skoro woda podzialala na tyle,ze z tylu progi sie zutylizowaly,to zgaduje ze reszta progu od srodka tez juz jest pokryta dobrym nalotem-czytaj 'wygladaja na cale,bo dobry wloski lakier je trzyma' grinser006.gif

Napisano

> WRZUCAM ZDJĘCIA! Dla oceny łatwiejszej:

> https://plus.google.com/u/0/photos/107656831519972629984/albums/6045888139824044177

Ja w P1 miałem na całej długości łączenia się nadkola z podłogą bagażnika zeżarte. Zjechałem gumówką, z jednej i z drugiej strony, od środka i od strony koła. Fakt, że im dalej szła gumówka, to tym większa się robiła dziura, aż na końcu okazało się że mogę przecisnąć przez nią całą dłoń.

Jazda do Lerła Merlę po żywice i kleimy. Zarówno z jednej jak i z drugiej strony tak zrobiłem. Później całość walnąłem antykorozyjną, a na koniec jeszcze czarnym zwykłym i mogłem w to młotkiem walić, tak stwardniało, że nie chciało puścić. Zimę wytrzymało, wiosne i lato też. Dalej nie wiem, bo auto poszło do żyda grinser006.gif

Cała operacja wyniosła mnie wtedy bodajże 50zł. Około 30 dałem za żywice z włóknem i reszta na farbe smile.gif