Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa C i prawie 100'C w korku

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie czy w czy w Corsie C 1.2 16V to normalne, że wskazówka temp. cieczy wychyla się w prawo prawie pod 100'C stojąc w korku?

Stawiam, że termostat to wymiany, aczkolwiek pytam bo kolega w Astrze F 1.6 16V tak ma nawet na nowym Termostacie - i u niego temperatura się "waha" od zawsze właśnie pod 100'C

W zimę z tego co pamiętam zazwyczaj był pion na wskaźniku

34628662828855620178.jpg

Napisano

Termostat do wymiany jesli w Twoim silniku pokazywalo w trakcie jazdy np 80*C.

Jesli pokazuje powyzej 90*C powinien byc sprawny po uruchfomieniu zimnego silnika i przejechaniu np. jakich 3km.

A w korku to jest normalne ze rosnie temperatura, przy jakich 105*C wlaczy sie wentylator na maxa i troche schlodzi.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Termostat do wymiany jesli w Twoim silniku pokazywalo w trakcie jazdy np 80*C.

> Jesli pokazuje powyzej 90*C powinien byc sprawny po uruchfomieniu zimnego silnika i przejechaniu

> np. jakich 3km.

> A w korku to jest normalne ze rosnie temperatura, przy jakich 105*C wlaczy sie wentylator na maxa i

> troche schlodzi.

No właśnie dokładnie o to pytam smile.gif czyli tak w Corsie jest, że temperatura na wskaźniku jest "ruchoma" ?

Mam Fiata Stilo i jak się nagrzeje to nie zależnie od tego czy jadę czy stoję w korku wskazówka jest "na pion" dlatego pytam smile.gif

Napisano

> No właśnie dokładnie o to pytam czyli tak w Corsie jest, że temperatura na wskaźniku jest

> "ruchoma" ?

> Mam Fiata Stilo i jak się nagrzeje to nie zależnie od tego czy jadę czy stoję w korku wskazówka

> jest "na pion" dlatego pytam

jest ruchoma - w merivie było tak samo

Napisano

> Mam Fiata Stilo i jak się nagrzeje to nie zależnie od tego czy jadę czy stoję w korku wskazówka

> jest "na pion" dlatego pytam

Ze ruchoma dostales odpowiec grinser006.gif

A w Stilo cos oszukuje zlosnik.gif

Kazde auto na petrol w korku sie nagrzewa powyzej jakiejs tam temeratury normalnej, wiec sprawdz tam czujnik, chyba ze Stilo to diesel.

Napisano

w merivie z14xep - podczas jazdy w trasie bez klimy 87 st, z klimą równe 90, w korku lub w mieście przy upałach dochodziła do 95- 97 - potem wentylator robił robotę

Napisano

> w merivie z14xep - podczas jazdy w trasie bez klimy 87 st, z klimą równe 90, w korku lub w mieście

> przy upałach dochodziła do 95- 97 - potem wentylator robił robotę

To wszystko zalezy od termostatu, od jakiej temperatury sie otwiera, srednio powinien od 92*C ale wiadomo czesci to juz nie pierwszy montaz i przewaznie male chinskie raczki robily nawet jak jest markowa nazwa i moga sie roznic momentem otwarcia frown.gif

Napisano
  • Autor

W stilo - BENZYNA i wskazówka cały czas pionowo nie rusza się, z wyjątkiem momentu gdy termostat się otworzy. Potem już nie ma różnicy czy jadę 100km/h czy stoję w korku - >cały czas wskazówka na pion

Napisano

> W stilo - BENZYNA i wskazówka cały czas pionowo nie rusza się, z wyjątkiem momentu gdy termostat

> się otworzy. Potem już nie ma różnicy czy jadę 100km/h czy stoję w korku - >cały czas

> wskazówka na pion

I to jest jak dla mnie dziwne 270751858-jezyk.gif

teraz mam Peugota 206 w automacie petrol, nowka termostat i na wskazniku pokazuje mi srednio 85*C ale w korku na autostradzie rosnie w gore