Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rdzawe naloty na elementach silnika

Featured Replies

Napisano

Cześć ponownie.

Jakiś czas temu zauważyłem u siebie w silniku że część śrubek jest pordzewiała, pompa wody ma jakiś dziwny nalot, w niektórych miejscach są białe plamy (sól drogowa -polizałem)

Wygląda to dokładnie tak jak na tym filmie (zresztą zamieszczony przez jednego z kolegów wcześniej).

Pytanie ja sie tego bezpiecznie pozbyć, bardzo mi to przeszkadza, a nawet zmartwiłem sie co się może dziać pod samochodem na podłodze.

Macie u siebie coś podobnego?

Napisano

> zauważyłem u siebie w silniku że część śrubek jest pordzewiała, pompa wody ma jakiś

> dziwny nalot,

Nie ubywa Ci płynu? 1cm w dwa-trzy m-ce - w moim przypadku tak objawiało się rozszczelnienie pompy + nalot właśnie. Później dołączył ustawiczny, charakterystyczny szum.

> Pytanie ja sie tego bezpiecznie pozbyć,

Co do śrubek/nakrętek/opasek - da się z tym żyć i jeździć.

> bardzo mi to przeszkadza,

Jeśli bardzo Ci to przeszkadza, to usunięcie rudej zarazy wymagało by wykręcenia poszczególnych śrub/nakrętek/opasek, ich oczyszczenia i zabezpieczenia, tylko czym? Przecież nie pomalujesz łba śruby, bo przy dokręcaniu lakier i tak trafi szlag grinser006.gif

Delikatnie natłuścić? hmm.gif albo oddać do chromowania/kadmowania/cynkowania/fosfatyzowania - niepotrzebne skreślić grinser006.gif

Jeszcze inna opcja to podmiana na wyroby klasy A2, czyli zwane popularnie nierdzewką. Masz tam zwykłe, metryczne gwinty, więc podmiana nie stanowi problemu waytogo.gif

To, co widać od góry - to błahy, estetyczny problem. Prawdziwa korozja trawi nakrętki i szpilki na łączeniu katalizatora z rurą wydechową. Długie, nieosłonięte gwinty w takim miejscu to porażka konstrukcyjna pad.gif

Podczas demontażu układu wydechowego jedną z trzech szpilek ukręciłem. Całe szczęście, że to zwykły gwint M8, resztki rozwierciłem i teraz jest szpila klasy A2 + tzw. nakrętki długie dla ochrony gwintu yay.gif

287892111-IMG_0119.JPG

287892111-IMG_0120.JPG

> Pytanie co się

> może dziać pod samochodem na podłodze.

Paradoksalnie na podłodze nie dzieje się nic niepokojącego.

Jedynie jeśli nie masz z tyłu plastikowych nadkoli, to zerknij pod gumowy kołnierz wokół rury wlewu paliwa - tam ruda zaraza potrafi siać prawdziwe spustoszenie... ooniee.gif

287892111-KopiaDSC00004.JPG

A kiedy przyjdzie Ci uwolnić aku, to wykręcisz mocującą go śrubę razem z plastikowym gwintem grinser006.gif

287892111-KopiaDSC07786.JPG

> Macie u siebie coś podobnego?

Śruby/nakrętki/opaski - nie aż tak bardzo, cewka EGR - już nie grinser006.gifyay.gif

287892111-IMG_0101.JPG

post-109606-14352525572313_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Szczerze to mi bardzo to przeszkadza. uwielbiam idealnie czysty silnik.

Przed chwilą też zauważyłem że mechanizm wycieraczki od kierowcy jest pokryty jeszcze bardziej, jak grzyb, po postu masakra. Aż boję boję się o podłogę, u Ciebie jest super. Płynu nie ubywa, to utleniona powierzchnia pompy. nawet wewnątrz obudowy na bezpieczniki znalazłem sól

A skąd ta rdza się bierze, sól, woda?

Napisano

> Szczerze to mi bardzo to przeszkadza. uwielbiam idealnie czysty silnik.

No to nie pozostaje Ci nic innego, jak podmiana śrub/nakrętek na klasę A2: spokój na lata + urok dyskretnej elegancji grinser006.gif

287892376-sruba-m-6x10-din-6921-a2-z-kolnierzem-nierdzewna.jpg

287892376-sruba-m-6x10-iso-7380-mf-a2-kulista-z-kolnierzem-nierdzewna.jpg

Polecam tego sprzedawcę waytogo.gif

> Przed chwilą też zauważyłem że mechanizm wycieraczki od kierowcy jest pokryty jeszcze bardziej, jak

> grzyb, po postu masakra.

Mechanizm wycieraczek ma tendencję do zacierania się. Objawia się to anemicznymi ruchami wycieraczek. Pomaga wyjęcie mechanizmu, jego rozbiórka i solidne czyszczenie trzpieni, na które są przykręcane ramiona wycieraczek. TTTM grinser006.gif

post-109606-14352525575904_thumb.jpg