Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koreańska kanapa vs japoński samuraj - mój mały test

Featured Replies

Napisano

Dobra, jedziemy dalej. Jak zwykle w naszej serii bierzemy pod lupę nowy nabytek i porównujemy go z poprzednikiem. Jako że Outlanderem zdołałem już zrobić 10kkm to chyba można coś napisać. No i zaczynamy...

Wygląd zewnętrzny:

Dobra, wielkiego sedana od SUVa umie odróżnić każdy. Mi się oba auta podobają. Outlander fajny, agresywny z przodu, tył trochę nie nadąża. Ale IMO ujdzie. Fajny patent z dzieloną tylną klapą: dolna część zamienia się w ławeczkę na której można usiąść i np. ubrać buty narciarskie. Górna, otwarta nad głową tymczasem chroni przed padającym śniegiem. Genialne! (Przynajmniej tak sobie to wyobrażam bo do zimy jeszcze daleko). zlosnik.gif

Zaskoczył mnie w Outlanderze plastikowy dach. Fajne, bo obniża środek ciężkości - widać że pomyśleli. Nie podoba mi się za to IMO zbyt nisko wiszący tłumik. Można by zyskać parę stopni kąta zejścia wieszając go wyżej (ale to SUV nie terenówka, więc po co to komu?).

wink.gif

Wewnątrz:

Auta chyba nieporównywalne. Komfort Epiki jest niezrównany i z tym Outlander nie ma co konkurować. Mniejsze fotele, wyższa pozycja - tu nie jest tak wygodnie jak w domu na kanapie (a tak właśnie jest w Epice) ale trasa ponad 2kkm mnie nie zabiła. zlosnik.gif

Braki w wygodzie Outlander nadrabia funkcjonalnością. I to jak nadrabia! Siedem miejsc, przesuwna tylna kanapa, elektryczne składanie tej kanapy od strony bagażnika, regulowany kąt jej oparcia, wielgachny chłodzony schowek na napoje (oprócz normalnego schowka), mnóstwo schowków (pojemnych!), uchwytów na kubki i butelki (razem z tymi na butelki w drzwiach to naliczyłem dziesięć) - jest rodzinnie i to bardzo.

893goodvibes.gif

Jeśli chodzi o wykończenie to jest na podobnym poziomie. Plastiki w Epice były bardziej miękkie, za to w Outlanderze są częściowo obszyte skórą, co robi dobre wrażenie. W tej kategorii dałbym remis.

Wypas:

Epica była w wersji LMV, Outlander to Intense+. Czyli wersje nie najwyższe ale już oferujące dużo lub wręcz bardzo dużo.

Punkty po stronie Outlandera: duży chłodzony schowek, napęd 4WD, biksenony, doświetlanie zakrętów (działające wyśmienicie!), audio RockfordFosgate (niezłe), kolorowy wyświetlacz między zegarami, kluczyk zbliżeniowy.

Punkty po stronie Epiki: elektrochromatyczne wsteczne lusterko, obniżane lusterko po stronie pasażera przy włączaniu wstecznego biegu, regulacja kierownicy w dwóch płaszczyznach (Outlander ma tylko w jednej!), odchylane zagłówki oraz niby bzdura: przyciski do szyb są podświetlane. Chociaż tu remis bo Outlander ma za to podświetlane przyciski na kierownicy a Epica nie. No i największy minus Outlandera. Po włączeniu tempomatu zapala się lampka cruise i tak zostaje. Ale nie wiemy kiedy jest on aktywny a kiedy nie. W Epice paliła się tylko gdy tempomat był aktywny.

Jazda:

Silniki to dwie zupełnie inne bajki. Ten z Outlandera głośno warkocze i ma moc między 1700 a 3000rpm. W Epice jest dużo ciszej i moc jest od 1800rpm niemal do odcięcia.

Epika jest obiektywnie szybsza ale zawsze leniwie reagowała na gaz, więc różnica nie jest dramatyczna. Za to Outlander w tym swoim wąskim zakresie obrotów daje tyle mocy, że wyrywa kierownicę z rąk. Więc po nauczeniu się korzystania z tego wąskiego zakresu obrotów wrażenia z jazdy są całkiem dynamiczne. Outlander nie ma DPFa więc przy mocnym przyspieszaniu zdarza mu się puścić czarnego bąka.

Generalnie, Epica miażdży Outlandera silnikiem...

...do momentu gdy porównamy spalanie. Bo na autostradzie załadowany po brzegi Outlander potrafi spalić MNIEJ(!!!) od Epiki. Średnie z tras po 1000km na autostradach to 6,9-7,1l/100km. W Epice było to 0,5-0,8l więcej!

Starodawny tedeik więc rzeczywiście nie może konkurować z nowocześniejszą konstrukcją ale naprawdę - tak jak tu fanboje VW piszą - w sprzyjających warunkach potrafi produkować paliwo.

hahaha.gif

Zawieszenia to też dwie różne historie. Epika to supermiękka i superwygodna kanapa, w Outlanderze jest sztywniej, nie tak wygodnie ale nadal całkiem cicho (nie licząc telepiącej się na dziurach rolety - jak we wszystkich kombi). Co ciekawe, Outlander lepiej skręca (pewnie za sprawą opon 235). Nie do wiary, ale tak właśnie jest.

cool.gif

Podsumowując:

Auta tak różne, że nieporównywalne. Cieszę się, że mam/miałem okazję jeździć obydwoma. Nie żałuję że zmieniłem Epikę na Outlandera bo auto jest tak inne, że trudno je porównywać. Zupełnie inny biegun w krainie motoryzacji. Brakuje mi w Outlanderze komfortu Epiki ale wiem, że w Epice brakowałoby mi teraz uniwersalności Outlandera (na wakacjach przydał się natychmiast, wjechałem w wiele miejsc o których w Epice mógłbym tylko pomarzyć). grinser006.gif

Wniosek: nie można mieć ciastka i zjeść ciastka (o ile nie ma się budżetu rzędu kilkuset tys. zł). Mi ciastko o nazwie Epika bardzo smakowało. A teraz równie dobrze smakuje mi Outlander.

smile.gifsmile.gifsmile.gif

Napisano
  • Autor

> Aluminiowy

Myślałem że to plastik. blush.gif

Napisano

> Ten z Outlandera głośno warkocze i ma moc między 1700 a

> 3000rpm.

tragedia, reka nie schodzi z lewarka. sick.gif

Napisano
  • Autor

> tragedia, reka nie schodzi z lewarka.

Tak źle nie jest. Ja i tak jeżdżę na szóstym biegu z włączonym tempomatem.

hehe.gif

Napisano

> Tak źle nie jest. Ja i tak jeżdżę na szóstym biegu z włączonym tempomatem.

sluzbowy kangoo 1.5 dci ma zakres 1500-3500 i tak uwazam ze to tragicznie malo a tu jest jeszcze mniej...

dziekuje postoje, albo poprosze autoamt

Napisano
  • Autor

> sluzbowy kangoo 1.5 dci ma zakres 1500-3500 i tak uwazam ze to tragicznie malo a tu jest jeszcze

> mniej...

> dziekuje postoje, albo poprosze autoamt

1700-3000 to jest maksymalny moment - gdy auto wciska w fotel. Pozostałe zakresy obrotów też się nadają do jazdy jeśli się akurat nie ścigasz. Ja po mieście jeżdżę do 1500rpm.