Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po wymianie amortyzatorów lewa sprężyna ociera o nadkole

Featured Replies

Napisano

Samochód Punto II FL. Około 2 miesięcy wstecz wymieniałem amortyzatory u mechanika, za jego namową założyłem gazowe kayaby i mam zgryz. Przed wymianą wszystko chodziło ok. żadnych skrzypnięć, pisków, nic. Teraz po wymianie prawe koło jest w porządku, sprężyna "odstaje" od ścianki silnika na jakieś 1-1.5 cm (mieszczą się paluchy smile.gif ), za to z lewej sprężyna opiera się o ściankę silnika i przy jeździe np. przez progi zwalniające słychać zgrzyty. Połapałem się dopiero teraz, gdy obmacałem całą sprężynę. Zbieżność jest OK, samochód był na przeglądzie krótko po wymianie amorów i nic, nie był też wcześniej bity. Co jest przyczyną? Można np. założyć odwrotnie sprężynę? Poradźcie coś.

pozdrawiam

Napisano

Mechanik coś popsuł.

A jak wyglądają "poduszki" mocowania amora ?

Tz. te gumowe elementy znajdujące się pod maską, do których przykręcony jest amor, w którą stronę są skierowane ?

Napisano
  • Autor

> Mechanik coś popsuł.

> A jak wyglądają "poduszki" mocowania amora ?

> Tz. te gumowe elementy znajdujące się pod maską, do których przykręcony jest amor, w którą stronę

> są skierowane ?

Poduszek nie wymieniał, więc pewnie zużyte. Jutro będę miał trochę czasu to "wlezę" pod auto i zobaczę jak są ułożone i w którą stronę. Generalnie nie zdziwię się jak coś zepsuł ("stary" mechanik, ale "nowy" pracownik - uczeń), przy wymianie amorów miał też wymienić cieknący mieszek półosi z lewej strony, na przeglądzie wyszło że tylko "wytarł" do czysta i zostawił stary oslabiony.gif Muszę zmienić warsztat hmm.gif

Napisano

Witam.

Wyżej pisałem o łożyskach mcpersona )amortyzatora) w których jest osadzony amor. Jak podniesiesz maskę, to bedziesz je widział na nadkolach. Łezka powinna iść od auta ( w strone zderzaka), a nie na odwrót.

Wymiana osłony półosi to 20min roboty, jeżeli się wie jak.

Zrzucenie koła, tarczy, wybicie półosi itd. to trochę zajmuje, a i pasowało by mieć nową nakrętkę zabezpieczającą półoś, to tak w skrócie.

Mi zajęła wymiana około 30min/strona, ale dlatego, że przy okazji wyczyściłem zaciski zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Cześć.

Oglądałem dzisiaj jak to jest wszystko pozakładane, łezka jest od strony kabiny tak w lewym jak i w prawym kole.

P.S. mieszek wymieniłem zaraz po przeglądzie (ustało "grzechotanie" przy skrętach w lewo)

post-150860-14352525790282_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Cześć.

> Oglądałem dzisiaj jak to jest wszystko pozakładane, łezka jest od strony kabiny tak w lewym jak i w

> prawym kole.

> P.S. mieszek wymieniłem zaraz po przeglądzie (ustało "grzechotanie" przy skrętach w lewo)

źle jest założone górne gniazdo sprężyny na spreżynę. Trzeba je obrócić - o ile - tego nie powiem bo nie pamiętam ale sam kiedyś taki błąd popełniłem w punto II i były podobne efekty.

pozdr

Napisano

Dokladniej gniazdo ma tzw. "zabek", musi on byc skierowany w strone blotnika (na zew. auta), przerabialem ten temat wczoraj... tongue.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam, przy wymianie opon na zimowe wyszło że "geniusz" wymieniający amortyzatory uszkodził przy okazji również piastę lewy tył yikes.gif wkręcając na żywca dwie śruby, efektem zerwane gwinty, w warsztacie (innym) rozebrali i złożyli przód z powrotem, jest OK. Piasta niestety poległa, musiałem zainwestować w nową. Dzięki wszystkim za porady, przynajmniej dowiedziałem się czego szukać, tamten "fachowiec" twierdził że auto na pewno jest bite i stąd kłopot.

Napisano

A gdzie robiłeś ? grinser006.gif może być na priv

Napisano
  • Autor

Wymiana amorów i innych części: Anmar w Dojazdowie, poprawki w A-Z Auto Serwis na Dobrego Pasterza